Kvalifikacije za SP

Poljaci odbili kleknuti na Wembleyju: "To je posljednje što nas brine"

Foto: Lukasz Grochala/cyfrasport

NOGOMETAŠI reprezentacije Poljske odbili su kleknuti prije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Engleske na Wembleyju.

Oni su slijedili primjer čeških nogometaša koji također nisu kleknuli prije okršaja protiv Walesa u kvalifikacijama.

"To je posljednja tema koja nas brine"

Engleska je u 3. kolu skupine I sinoć kao domaćin pobijedila Poljsku (2:1), a nogometaši gostiju prije utakmice nisu kleknuli u znak podrške borbi protiv rasizma koja je počela pokretom Black Lives Matter.

Poljaci su umjesto odluke da kleknu rukom pokazivali na znak "respect" na svojim dresovima, dok su na drugoj polovici terena igrači Engleske bili na koljenima.

Predsjednik Nogometnog saveza Poljske Zbigniew Boniek prije utakmice je kazao da nisu ni razgovarali o tome hoće li igrači kleknuti ili ne.

"Postoji mnogo važnijih i opasnijih tema, a ovo je posljednja koja nas brine", kazao je Boniek.

"Pokazat ćemo znak na rukavu"

Iz češkog Saveza su odluku da igrači ne kleknu prije utakmice objasnili na drugačiji način.

"Kako bismo iskazali podršku u borbi protiv rasizma i svih drugih oblika diskriminacije, ksenofobije i antisemitizma, momčad Češke će pokazati na Uefin znak 'Respect' koji se nalazi na lijevom rukavu dresa", kazali su iz Nogometnog saveza Češke.

Reprezentacija Češke je gostovala kod Walesa u Cardiffu u 3. kolu skupine E, a poražena je rezultatom 1:0.

Zaha prvi igrač Premiershipa koji je odbio kleknuti

Wilfried Zaha je prvi nogometaš Premiershipa koji je odbio kleknuti prije početka utakmice u engleskom prvenstvu.

On je nakon prvog sučeva zvižduka u pobjedi svojeg Crystal Palacea nad West Bromwichom (1:0) odlučio mirno stajati, dok su ostali igrači kleknuli u znak podrške borbi protiv rasne diskriminacije.

"Nema ispravne ili pogrešne odluke, ali za mene osobno klečanje je postalo rutinski dio prije početka utakmica i postalo je nevažno klečimo li ili stojimo ako opet dobivamo uvrede. Kao društvo trebamo uraditi više prilikom edukacije u školama i kompanije koje se bave društvenim mrežama trebaju poduzeti snažnije poteze prema onima koji vrijeđaju", izjavio je Zaha.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.