Otvorena istraga za utaju 9,2 milijuna kuna poreza u Hajduku, Fiorentiniju prijeti do 10 godina zatvora!

ŠEF splitske istrage Stanko Grbavac otvorio je istragu nad Hajdukom i bivšim direktorom Fredijem Fiorentinijem za utaju 9,2 milijuna kuna poreza od transfera Nike Kranjčara, Gorana Sablića, Mirka Hrgovića, Ante Rukavine i Nikice Jelavića.

Utaja, a ne zloporaba

Za razliku od dosadašnje prakse, kada se za ovakve slučajeve gonilo za kazneno djelo zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, Fiorentiniju se na teret stavlja kazneno djelo utaje, što povlači i strožu sankciju, čak do 10 godina zatvora. Minimum je tri godine zatvora, pa i uz sudsko ublažavanje Fiorentiniju prijeti ne manje od dvije godine zatvora. Općinsko državno odvjetništvo odlučilo se za utaju, a ne zloporabu jer je djelo počinjeno prije preoblikovanja kluba.

Neka plate igrači, a ne klub

Branitelj Damir Primorac bio je uvjeren da istraga neće biti potrebna. Napisao je žalbu, o kojoj će odlučiti izvanraspravno vijeće Županijskog suda.

Primorac je naveo već poznate argumente. U prvom redu, Fiorentini je bio operativac, sprovodio je naloge. Hajduk je, usto, imao financijske stručnjake, savjetnike. Drže i dalje da je sve bilo po zakonu i da ništa nije utajeno. Istog je mišljenja bio i sudski vještak koji je također pregledao spornu materiju. Naime, Hajduk je igračima isplatio bruto iznos transfera, pa ako bi tko trebao platiti ono što traži država, trebali bi to napraviti igrači, a ne klub.

Većina duga otplaćena

Osim toga, navodi odvjetnik Primorac, većina duga je već otplaćena, a još se čeka i odluka Upravnog suda u tužbi Hajduka protiv rješenja Porezne uprave, koja je banula na Poljud nakon što je bivši predsjednik Joško Svaguša zatražio povrat 8 milijuna kuna PDV-a. Dala mu je Porezna, ali je odmah poslala inspekciju. Bilo je, možda, bolje da nije ništa tražio.

U istrazi bi se trebao saslušati čitav niz svjedoka. Igrači, njihov menadžer Siniša Šošo, predsjednici Hajduka Branko Grgić i Mate Peroš...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.