Tenis

Pobijedio je rak kao dijete, sada je na ATP debiju svladao petog tenisača svijeta

Foto: Profimedia

BRITANSKI tenisač Ryan Peniston (26) u prvom je kolu ATP turnira u Queen'su sa 7:6, 7:6 svladao petog tenisača svijeta Caspera Ruuda, čovjeka koji je početkom mjeseca igrao finale Roland Garrosa nakon što je u polufinalu svladao Marina Čilića. Posebno je to impresivno kada se uzme u obzir da je Penistonu, 180. tenisaču svijeta, to bio debi u glavnom dijelu ždrijeba nekog ATP turnira.

A još impresivnije kada se čuje Penistonova priča. Po rođenju dijagnosticiran mu je rak mekog tkiva te se prvih 18 mjeseci svog života borio protiv opake bolesti. Operacija tumora i kemoterapije spasili su mu život, a iako se Britanac toga ne sjeća, svjestan je što je prošao.

"Uvelike je to promijenilo moj pogled na život. Kad imam težak dan ili kada me neka sitnica iznervira, uvijek se podsjetim da sam prije 25 godina mogao nestati. To me opusti i zbog toga pokušavam uživati u svemu, a svakako i da su ovakvi dani malo slađi", rekao je Peniston nakon pobjede nad Ruudom.

Kao dječak se nije mogao nositi s konkurencijom. Sada smatra da mu je to pomoglo

Bolest je, doduše, ostavila posljedice na njegovo odrastanje. Sve do 16. godine bio je znatno niži od svojih vršnjaka, od nekih i po 30 centimetara, kaže Peniston. Zbog toga mu je bilo jako teško nositi se s konkurencijom u mlađim kategorijama, no nakon 16. godine naglo je počeo rasti i dosegao visinu od 1.83 m. 

"Drugi su s 14 godina već snažno servirali, ali iz današnje perspektive u jednu ruku mogu reći da mi je i pomoglo to što sam bio niži. Fokusirao sam se i radio sam na vještinama koje su neki drugi igrači možda zanemarili. Primjerice, posvetio sam se kretnjama, radu rukama i taktici. Ipak, najvažnija dugoročna stvar koju sam dobio u tom periodu je mentalna snaga", izjavio je Peniston.

Peniston će u drugom kolu ATP turnira u Queen's Clubu igrati protiv 46. tenisača svijeta Argentinca Francisca Cerundola. U njegovom dijelu ždrijeba nalazi se i Marin Čilić, koji je već izborio četvrtfinale. Ako obojica prijeđu svoje prepreke, Čilić i Peniston naći će se u polufinalu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.