Piksi: Euro nije bio debakl ili katastrofa. Srbiju nitko nije ponizio ni nadigrao

Foto: Profimedia

DRAGAN STOJKOVIĆ PIKSI, izbornik Srbije, podnio je izvještaj Nogometnom savezu Srbije (FSS) o nastupu reprezentacije na Euru. FSS je prihvatio izbornikovu analizu te mu dao podršku da Srbiju povede i prema SP-u 2026, nakon što se s njom plasirao na aktualni Euro i prošli SP. Navijači i javnost kritizirali su Stojkovića zbog igre i rezultata Srbije te neuspjeha da prođe skupinu.

Nastup Srbije na Euru obilježili afere i skandali. Piksi o njima ne piše

U konkurenciji Engleske (0:1), Slovenije (1:1) i Danske (0:0), Srbija je grupu završila s dva boda i na zadnjem mjestu. Osim rezultatskog neuspjeha, nastup Srbije na Euru, ali i vrijeme nakon ispadanja obilježile su afere i incidenti. Kapetan Dragan Tadić je, nakon što je bio rezerva, javno poručio da mora igrati "jer je najbolji". Golman Vanja Milinković-Savić se u kafiću potukao s navijačem, a izbornik Stojković je u javnim nastupima izgledao čudno.

No, Stojković o tome ne piše u detaljnom izvještaju na osam stranica. Možete ga pročitati OVDJE, a u nastavku donosimo njegov zaključak: "Kao odgovorna i savjesna osoba, kao izbornik i netko tko donosi odluke vezane za naš nacionalni tim, u daljnjem tekstu želim rezimirati učinak i iznijeti svoje mišljenje povodom nastupa naše selekcije na završnom turniru u Njemačkoj.

"Četiri činjenice zašto Euro ne smatram neuspješnim"

Prije ovog turnira istaknuo sam da je naš zajednički cilj proći grupnu fazu, odnosno da se plasiramo u drugi krug Eura. Moram istaknuti da nisam zadovoljan rezultatom, odnosno ishodom, ali isto tako želim navesti nekoliko razloga i činjenica zašto ovo ne smatram neuspjehom.

1) Nacionalna momčad uspjela se plasirati na završni turnir pod okriljem UEFA-e poslije 24 godine.

2) Poslije dužeg vremena vezali smo dva velika natjecanja.

3) Ostvaren je kontinuitet igranja na velikim turnirima, što donosi ogromne benefite kako Savezu tako i kompletnom srpskom nogometu.

4) Srbija se nalazi među 24 najbolje selekcije u Europi. Ono što bih također istaknuo je da smo Srbiju predstavljali ponosno. Odgovorno tvrdim i stojim iza toga da su igrači dali svoj maksimum, odnosno i više od svojih mogućnosti, pogotovo ako u obzir uzmemo duge i iscrpljujuće sezone.

"Nitko nas ni u jednom segmentu nije nadigrao niti ponizio, već smo naprotiv mi bili ti koji smo svoje protivnike natjerali da se brane"

Iz analize i egzaktnih podataka dolazimo do zaključka da nas nitko ni u jednom segmentu igre nije nadigrao niti ponizio, već smo naprotiv mi bili ti koji su svoje protivnike natjerali da se brane, a to je bio slučaj u sve tri utakmice grupne faze.

Mi smo bili ti koji su najskuplju selekciju i prvog favorita turnira Englesku natjerali da se brani u svojih 16 metara više od 70 minuta. Ponosan sam na ovu momčad i ovu grupu igrača jer su svojim ponašanjem, pristupom, zalaganjem i odnosom prema obavezama pokazali kako se igra i bori za Srbiju.

Ako sagledamo natjecateljski aspekt, odnosno analiziramo turnir i grupu u kojoj smo se nalazili, možemo zaključiti da su sitnice odlučivale o našem konačnom plasmanu. Brojke govore da je izuzetno mala razlika između momčadi koje su prošle skupinu i onih koji nisu.

Sam turnir nije pretjerano efikasan do sada. Nakon završene grupne faze prosjek postignutih golova po jedom meču je 2.25, što je dosta manje u odnosu na prethodni turnir 2020/21, gdje je nakon grupne faze prosjek golova po meču bio 2.78.

"Obrana pozitivna, efikasnost nezadovoljavajuća"

Grupa C u kojoj se nalazila naša selekcija je najslabija po efikasnosti na cijelom turniru sa samo 7 postignutih golova, odnosno 0.58 golova po meču. Selekcija Engleske je završila prva u grupi s pet osvojenih bodova, a selekcije Danske i Slovenije su se plasirale u nokaut-fazu s po tri neriješena rezultata, odnosno s po tri osvojena boda. To nam govori koliko je grupa bila izjednačena, a da nam je na krajnji plasman utjecao nezasluženi poraz od Engleske kao i veliki broj propuštenih gol-šansi protiv Slovenije.

Pozitivno s ovog turnira možemo izdvojiti našu igru u fazi obrane, u prilog čemu govore samo dva primljena gola. Na ovaj segment igre stavljen je poseban naglasak u fazi priprema, što se na samom turniru i pokazalo jer smo u ovaj fazi izuzetno dobro izgledali.

Ono što se može sagledati kao nezadovoljavajuće je manjak efikasnosti koji smo pokazali na ovom turniru (jedan postignuti gol). Neophodno je uraditi detaljnu analizu i da se pronađu razlozi koji su doveli do neefikasnosti u našoj igri, pogotovo ako se uzmu u obzir i usporede brojke i postignuti golovi s prethodnih natjecanja.

"Ponosan sam karakterom, nesalomljivošću i time kako smo predstavili Srbiju"

Još jedom bih istaknuo da rezultatom nisam zadovoljan, ali mogu biti ponosan kako smo predstavili Srbiju na ovom završnom turniru. Pokazali smo se kao jedna kompetitivna ekipa spremna i sposobna da se natječe i nadmeće s najboljima selekcijama kontinenta. Ponosan sam jer je ovaj tim pokazao da je karakteran, da ima nesalomljiv timski duh i da se bez obzira na okolnosti i situaciju nikad ne predaje.

"Nikako ne smijemo reći da je bio debakl ili katastrofa, kao što to neki žele prikazati"

Za naš nastup na završnom turniru nikako ne smijemo reći da je bio debakl ili katastrofa, kao što to neki žele prikazati, već samo rezultatski neuspjeh gdje su detalji i sitnice odlučivali. Završili smo nastup a da nismo bili niti poniženi niti nadigrani u bilo koja od tri meča grupne faze.

Neophodno je da izvučemo pouke s ovog natjecanja, a pri tome da budemo svjesni da smo se pokazali u društvu elite na više nego zadovoljavajućem nivou i da smo na najbolji mogući način predstavljali našu zemlju na najkvalitetnijem i najzahtjevnijim reprezentativnom turniru."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.