Esport

Perkz igra meč života za finale svjetskog prvenstva u League of Legendsu

Foto: LoLesports/Flickr

LUKA "Perkz" Perković i njegov G2 Esports danas će u Gwangju u Južnoj Koreji igrati meč života. U polufinalu League of Legends World Championshipa očekuje ih kineski tim Invictus Gaming. Sam ulazak u polufinale je nevjerojatan uspjeh, ali uđu li Perkz i društvo u finale, to će biti prava senzacija. 

>Perkz napravio nemoguće, odveo svoju ekipu među četiri najbolje na svijetu

>League of Legends zaslužan za četvrtinu ukupnog internetskog prometa u gamingu

Prije samo mjesec dana nitko nije mogao ni zamisliti da će G2 Esports osigurati mjesto među četiri najbolje ekipe na svijetu. Posljedica je to turbulentne sezone nove postave oko Perkza koja nije uspjela nastaviti dominaciju u Europi. Ipak, protivno svim očekivanjima, G2 Esports predvođen hrvatskim igračem napravio je povijesni uspjeh. Na svom putu do polufinala pobijedili su korejski Afreeca Freecs i u ključnom meču tajvanski Flash Wolves, da bi u četvrtfinalu izbacili glavne favorite Royal Never Give Up te tako najboljeg igrača na svijetu Jiana "Uzija" Zi-Haoa poslali kući. 

>Pogledajte majstoriju Perkza na League of Legends World Championshipu

Osmi League of Legends World Championship prepun je iznenađenja. Među četiri najbolje ekipe dvije su iz Europe, jedna iz Amerike te samo jedna iz Kine. Korejski timovi osvajali su posljednjih pet svjetskih prvenstava, a sada ih nema u polufinalu. Puno je teorija zašto se to dogodilo, ali o tome možemo samo nagađati. Zanimljivo je da se pad Južne Koreje kao regije poklopio s padom najboljeg tima svih vremena SK Telecom T1, koji ove godine nije uspio osigurati mjesto na najvećem natjecanju sezone. Sada možemo slobodno reći da su zakazali i kineski timovi od kojih su se ove godine očekivali veliki rezultati. Royal Never Give Up je osvojio sva natjecanja na kojima je nastupio u 2018. dok nisu naletjeli na Perkza i G2 Esports. U ovome trenutku sve je to manje važno. 

G2 Esports je do polufinala došao na teži način. Prvo kroz Play-In fazu, onda su u grupi morali igrati baraž za prolazak u četvrtfinale, u kojem su tek u petom meču nadigrali protivnike. U ključnim trenucima briljirao je upravo Perkz. Cijela situacija pomalo podsjeća na hrvatsku nogometnu reprezentaciju koja je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji nakon izlaska iz skupine prolazila tek u produžecima ili nakon raspucavanja penala. U sredini terena hrvatske nogometne reprezentacije bio je čarobnjak Luka Modrić, dok se u sredini G2 Esportsa nalazi drugi Luka, ali u sličnoj ulozi. Obojica su kapetani, obojica su predvodili ekipe koje su dominirale europskim natjecanjima, a kada oni igraju, igra i ostatak momčadi pa se u ključnim trenucima očekuje da upravo oni budu odlučujući faktor koji će prelomiti meč na stranu svoje ekipe. Međutim, Luka Perković ima tek 20 godina. 

G2 Esports i Perkz će u polufinalu igrati protiv kineskog Invictus Gaminga. Radi se o ekipi koja je na natjecanje došla bez prevelikih očekivanja. U razigravanju za prvo mjesto skupine D razmontirao ih je europski prvak Fnatic. U četvrtfinalu su pokazali puno bolju igru i nakon vrlo napete i izjednačene serije iz natjecanja izbacili najbolju korejsku ekipu ove godine KT Rolster. 

Najbolji igrač Invictusa je Korejac Song "Rookie" Eui-jin, kojeg mnogi smatraju najboljim mid lanerom na svijetu. Iako se radi o fenomenalnom igraču, i on ponekad griješi. Međutim, Perkzu je to samo dodatna motivacija. Pokazao je da može parirati i nadigrati najboljeg igrača svih vremena Leeja "Fakera" Sang-hyeoka, a sada je željan dokazivanja protiv onih koji pretendiraju na tu titulu. Ostane li G2 Esports dosljedan 1-3-1 taktici koja ih je dosad odlično služila te bude li miran u egzekuciji iste, vrlo lako bismo ih mogli vidjeti u finalu. Ključnu ulogu uz Perkza igrat će Martin "Wunder" Hansen, koji cijelo prvenstvo igra odlično. Za razliku od mečeva u skupini, svi timovi su imali više vremena za pripremu za polufinale. Kineska ekipa sigurno će biti dobro pripremljena. 

Foto: LoLesports/Flickr

U drugom polufinalu snage će odmjeriti Fnatic i američki Cloud9, uz G2 Esports najveće iznenađenje prvenstva. Fnatic je favorit, ako favoriti u polufinalu velikih natjecanja uopće postoje. Bit će to ogled dviju ekipa s različitim stilovima igre. Ipak, od svih polufinalista Fnatic je bio najuvjerljiviji i najstabilniji. U igri i izvan nje zrače pouzdanjem. Sav teret više nije na Martinu "Rekklesu" Larssonu jer Rasmus "Caps" Winther igra fenomenalno, kao i Mads "Broxah" Brock Pedersen. Fnatic tako može balansirati na kojoj strani mape će stvarati prednost nad protivnikom, a ako sve padne u vodu, i dalje postoji šansa da će mehanički izvrsni Rekkles sam odlučiti meč u kasnijoj fazi igre. Moguće je i da ćemo prvi put nakon 2011. u finalu World Championshipa gledati dvije europske ekipe, iako tada timova iz Azije nije bilo na natjecanju. 

Foto: LoLesports/Flickr

Minimalni nagradni fond iznosi dva milijuna i 250 tisuća dolara, a bit će uvećan za postotak prodaje kozmetičkih predmeta u igri. Koliko će točno iznositi, zasad nije poznato. Timovima u polufinalu zagarantirano je po 157 tisuća dolara. Nagrada za drugo mjesto iznosi nešto više od 300 tisuća dolara, a prvak će kući ponijeti minimalno 843 tisuće dolara. 

Danas s početkom u 10 sati Luka "Perkz" Perković i G2 Esports igraju meč života. Prijenos možete besplatno pratiti na svim kanalima Riot Gamesa. League of Legends World Championship je jedno od najvećih, prestižnih i najvažnijih natjecanja u cijelom esportu. Protekle dvije godine Perkz je natjecanje napuštao nakon skupina, a u svom trećem pokušaju ima priliku otići do kraja. Protivno svim očekivanjima, 20-godišnji Hrvat će se ponovno naći u situaciji da povede svoju ekipu do novog povijesnog uspjeha. Za to će Perkz opet morati biti vođa svoje ekipe i odigrati nekoliko nevjerojatnih partija, i sve to pred desecima milijuna gledatelja. Možda zvuči zastrašujuće, ali ne i za hrvatskog mid lanera. On se najbolje zabavlja upravo na najvećim pozornicama, a kada se prepusti, može nadigrati bilo koga. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.