HRVATSKI NOGOMETAŠI

Ovo je pet najboljih Hrvata prošlog vikenda. Lista je puna iznenađenja

Foto: Profimedia

MATEO KOVAČIĆ je s Chelseajem igrao finale Liga kupa protiv Liverpoola, Luka Modrić odradio je gotovo cijelu utakmicu Real Madrida protiv Rayo Vallecana, Marcelo Brozović i Ivan Perišić nastupili su za milanski Inter, a odigrana su i dva velika derbija u Prvoj HNL.

Međutim, u pet najboljih hrvatskih nogometaša proteklog vikenda prema ocjenama SofaScorea nije se našao nijedan od tih aktera. Upravo suprotno, svojim nastupima iskočili su manje poznati igrači, od kojih je dio u posljednje vrijeme u sjeni ili jednostavno široj javnosti nisu toliko poznati. Valja istaknuti kako su četvorica braniči.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ POGODAK OROZA

S ocjenom 9.4 uvjerljivo najbolji igrač proteklog vikenda jest Dominik Oroz. Riječ je o stoperu nizozemskog Vitessea za koji je u 24. kolu tamošnjeg prvenstva zabio dva pogotka u pobjedi 4:1. Glavom je zabio u 56. minuti, da bi deset minuta prije kraja, nakon ubačaja iz slobodnog udarca i brojnih odbijanja u kaznenom prostoru, udarcem nalik škaricama savladao vratara NEC Nijmegena.

Oroz je rođen u Beču, ima hrvatsko državljanstvo

Vitesse je ovom pobjedom prekinuo niz od četiri poraza u nizozemskoj Eredivisie. Inače, Oroz je 21-godišnji stoper rođen u Beču. Ima hrvatsko državljanstvo, a u nizozemskom klubu je od siječnja 2021. godine kada je stigao iz Lieferinga, druge momčadi Red Bull Salzburga. Od početka 2022. nametnuo se kao standardni prvotimac nizozemskog prvoligaša.

Iduću najbolju ocjenu dobio je još jedan igrač koji igra u Nizozemskoj - Tibor Halilović. U Heerenveen je stigao prošle godine iz Rijeke. Defenzivni veznjak, koji je prošao Dinamovu školu nogometa, važan je dio momčadi koja se nalazi na 13. mjestu u konkurenciji 18 momčadi.

Ocjenu 7.7 zaslužio je svojom igrom u porazu od sedmog Utrechta. Među ostalim, imao je jedno ključno dodavanje, kreirao je jednu veliku priliku, po jednom pucao pokraj i unutar okvira gola, zabilježio četiri od pet uspješnih driblinga te osvojio čak 11 od 12 duela u kojima se našao. Ove je sezone za Heerenveen upisao 25 nastupa, postigavši četiri pogotka.

Šutalo odličan pod Tudorom

Boško Šutalo kao igrač Atalante nalazi se na posudbi u Hellas Veroni. U momčadi Gian Piera Gasperinija za njega zasad nije bilo dovoljno minuta. Igor Tudor 22-godišnjem hrvatskom braniču davao je toplo-hladnu minutažu, s time da su ga mučile i ozljede te je bio pozitivan na koronavirus.

U 3:1 slavlju nad Venezijom, koje je obilježio hat-trick Giovannija Simeone, Šutalo je odigrao odličnu utakmicu. Imao je dvije očišćene situacije, jedan blokiran udarac i velikih osam presječenih dodavanja. Kao pobjednik izašao je iz polovice duela na tlu (2/4) te u zraku (5/10). Precizan je bio i glede dugih dodavanja. Od devet upućenih, sedam je pronašlo cilj.

Verona se kao deveta momčad Serie A nalazi u ugodnoj poziciji. Nastavi li Šutalo ovako, za očekivati je da će mu Tudor davati i veću minutažu prije no što se vrati u Atalantu i ondje pokuša u potpunosti opravdati talent zbog kojega je otišao iz Osijeka.

Dobar nastup Pongračića za Borussiju

Posljednja dvojica imaju istu ocjenu, 7.5. Prvi je Marin Pongračić, branič dortmundske Borussije na posudbi iz Wolfsburga. Doduše, uzevši u obzir da je izazvao skandal pa tužio svoj matični klub, čini se kako se u isti neće vratiti, već će potražiti novu sredinu.

Dotad mu ostaje zaključiti sezonu. U remiju s Augsburgom, što je bio razočaravajući ishod za klub iz Dortmunda, imao je četiri očišćene situacije, pet presijecanja, pet od šest osvojenih duela na tlu i dva od tri u zraku te tri od četiri točne duge lopte. Kao branič, uz Matsa Hummelsa i Emrea Cana, zabilježio je dva od dva uspješna driblinga.

U dosadašnjoj, još uvijek mladoj karijeri, Pongračić je nastupao za niz njemačkih klubova, ali i za RedBull Salzburg. Ove godine odradio je 18 utakmica u svim natjecanjima. Njegov ugovor s Wolfsburgom traje do 2024. godine.

Upao je i stoper turskog drugoligaša

Zadnji nastup Tomislava Glumca u HNL-u datira iz 2015. godine, kada je nosio dres Splita. Potpisao je potom za Balikesirspor, a prije dvije godine otišao u Ümraniyespor. S turskim drugoligašem drži drugu poziciju, odmah iza Ankaragücüa koji će im biti glavni konkurent za promociju u najviši rang.

Ovosezonsku, 16. pobjedu ostvarili su kod kuće pobjedom 3:1 protiv Samsunspora. Glumac je kao stoper upisao asistenciju za drugi pogodak. Od primarnih, defenzivnih dužnosti imao je četiri očišćene situacije, jednu presječenu loptu te 11 od 13 dobivenih duela, od kojih je devet uzeo u zraku.

U tekućoj sezoni nastupio je u 25 susreta za Ümraniyespor. Kao mladi nogometaš igrao je za GOŠK Dubrovnik, Zadar, Hajduk i spomenuti Split. U dresu mlade reprezentacije zabilježio je jedan nastup, i to u porazu od Švicarske 2011. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.