Ovih ćemo pet novih sportova gledati na Olimpijskim igrama u Tokiju

Foto: EPA-EFE

IDUĆE godine Tokio će ugostiti 32. izdanje Olimpijskih igara. Bit će to drugi put nakon 1964. da će glavni grad Japana biti domaćin Igara. Međunarodni olimpijski odbor je u kolovozu 2016. potvrdio i pet novih sportova, čime se broj sportova na Olimpijskim igrama u Tokiju popeo na 33.

Na Olimpijske igre se vraćaju bejzbol/softball koji su bili dio Igara u periodu između 1996. i 2008., ali su uklonjeni 2012. Međutim, pitanje je hoće li najbolji igrači najjače lige svijeta MLB-a prisustvovati Olimpijskim igrama.

U Tokiju ćemo iduće godine gledati i najbolje karataše svijeta. U dvije discipline, katama i kumiteu, bit će podijeljeno osam medalja. Karate će prigodno biti uključen u Olimpijske igre u zemlji u kojoj je nastao prije više od stotinu godina.

Skateboarding je sport koji bi trebao privući mlađu publiku na Olimpijske igre. Skejteri će se natjecati također u dvije discipline, park i street, a dijelit će se četiri zlatne medalje. Kvalifikacijsko natjecanje za BMX i skate bio je i Pannonian Challenge, veliko natjecanje ekstremnih sportova koje se održava u Osijeku i koje je ove godine proslavilo 20. rođendan.

Foto: EPA-EFE

Prvo olimpijsko surfanje održat će se čak 40 milja izvan Tokija na Shidashita plaži. Surfat će se dva dana. Vožnje će trajati 20 i 25 minuta, a dvoje najboljih kvalificirat će se za sljedeću rundu.

Prvi ćemo put iduće godine na Olimpijskim igrama vidjeti i sportsko penjanje. Tri discipline u kojima će se natjecati penjači su bouldering, lead i brzinsko penjanje. U leadu je cilj popeti se što više, u boulderingu što prije savladati zadanu rutu, dok se u brzinskom penjanju penjači natječu jedan na jedan tko će se brže popeti na zid od 15 metara. Zbrajat će se bodovi sve tri discipline nakon čega će biti proglašeni prvi olimpijski pobjednik ili pobjednica u sportskom penjanju.

Foto: EPA-EFE

Uključivanjem novih sportova čak će 474 sportaša više dobiti priliku sudjelovati u Olimpijskim igrama koje počinju 25. srpnja i trajat će do nedjelje, 9. kolovoza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.