NBA

Ovih 10 NBA rekorda nikad neće biti srušeno

Foto: EPA, Profimedia

U ERI u kojoj se košarka gleda kroz brojke, a one se toliko detaljno prate i analiziraju da praktički svaki igrač koji drži do sebe ima neki NBA rekord. Tako je i Bojan Bogdanović u ožujku postao prvi igrač s 11 trica, a bez ijedne pogođene dvice na utakmici, dok je Luka Dončić prvih godina rekorde u svojim dobnim kategorijama rušio praktički na dnevnoj bazi.

Neki su rekordi, dakako, vredniji od drugih. LeBron James će, na primjer, nekad u 2023., u svojoj 20. NBA sezoni, postati njen najbolji strijelac svih vremena i preskočiti dugo nedostižnih 38.387 koševa Kareema Abdul-Jabbara. Naredni će mu cilj biti probijanje granice od 40.000.

Gdje god da se LeBron zaustavi, bit će to jedan od najtežih rekorda za rušenje budućim generacijama, jer teško će se opet pojaviti netko toliko dominantan od prvog dana u ligi, a dovoljno mlad, izdržljiv i konstantan da vrhunsku kvalitetu održi puna dva desetljeća i pritom ne propusti puno vremena zbog ozljeda.

Ali LeBron već drži jedan golemi rekord koji će teško ikada biti srušen, kao i svi na ovom popisu, od kojih se za neke s priličnom sigurnošću može reći da nikada neće pasti.

LeBronovi koševi u doigravanju

Iako još nije dohvatio Kareemov rekord po broju koševa u regularnom dijelu sezone, u doigravanju je već odavno svih prešišao. Iako ove sezone ne može popraviti učinak jer se LA Lakersi nisu plasirali u play-off, James je s trenutačno 7631 poenom uvjerljivo najbolji strijelac u povijesti doigravanja.

Michael Jordan je drugi s 5987, a Abdul-Jabbar treći s 5762 poena. Prvi sljedeći aktivni igrač na listi je Kevin Durant na osmom mjestu (4559). Među prvih 30 još su samo James Harden i Stephen Curry, koji nisu ni na polovici LeBronova učinka.

James je ove sezone preskočio Abdul-Jabbara kao najbolji strijelac svih vremena kada se računaju i regularni dio sezone i doigravanje. Kralj je trenutačno na 44.616 poena, gotovo 15.000 više od Kevina Duranta i tek nešto manju prednost u odnosu na Carmela Anthonyja. 

Abdul-Jabbarovih šest titula MVP-ja

Ali vjerojatno ni LeBron neće dohvatiti Kareemovih rekordnih šest titula MVP-ja koje je osvojio od 1971. do 1980. godine. Nije ga uspio dohvatiti ni Jordan, koji je ostao na pet, baš kao i legendarni Celtic Bill Russell. Wilt Chamberlain ostao je na četiri, baš kao i LeBron.

James je posljednji put MVP-jem proglašen 2013., a nakon toga je još niz godina bio među prva tri kandidata, ali petu titulu nikad nije dobio. I ove je sezone imao brojke vrijedne MVP-ja, ali koštale su ga propuštene utakmice zbog ozljeda i prije svega katastrofalni rezultati Lakersa.

Od aktivnih igrača nitko nema više od dvije titule (Stephen Curry, Giannis Antetokounmpo, Nikola Jokić). Pa iako bi Greek Freak i Joker mogli još godinama konkurirati za tu nagradu, američki mediji nisu skloni davati glasove višestrukim pobjednicima, pa je zaista teško očekivati da će ih više itko ikada sakupiti šest.

Jordan ovih šest MVP-ja finala

Isto vrijedi i za šest Jordanovih titula MVP-ja finala. LeBron ga u tome može uloviti jedino ako se s njim izjednači i po najcjenjenijoj nagradi u svijetu košarke - šampionskim prstenovima. U oba je slučaja za sada na četiri. Od aktivnih igrača Kevin Durant i Kawhi Leonard imaju po dvije.

Russellovih 11 naslova prvaka

Bill Russell nema niti jednu, iako je prvak postao nevjerojatnih 11 puta, i to kao najbolji igrač. No nagrada za najkorisnijeg igrača finala dijeli se tek od 1969., godine kada je Russell sa Celticsima osvojio svoj posljednji naslov, a MVP-jem je tada proglašen Jerry West, što je ostao jedini slučaj u povijesti da je nagradu dobio igrač poražene momčadi.

Russell je od 1957. do 1969. vodio Celticse do 11 titula u 13 godina, među kojima i osam uzastopnih. No bilo su to neusporediva vremena, 1957. je u ligi igralo samo osam momčadi i Celticsima je bilo dovoljno izbaciti dva protivnika i dobiti ukupno sedam utakmica u doigravanju, a 1969. je trebalo izbaciti tri protivnika i dobiti 12 utakmica.

Danas je i Jordanovih šest titula za gotovo svakoga nedosanjani san, Russellovih 11 je u ovakvoj konkurenciji zaista nemoguće ponoviti.

Wiltova stotka i neponovljivi prosjeci

U Russellovoj eri igrao je i Wilt Chamberlain koji je praktički sinonim za neoborive rekorde. Bio je puno dominantniji od Russella, ali samo ga je jedanput prošao u play-offu. Njegov najpoznatiji rekord je okruglih 100 koševa New York Knicksima 1962. godine, što je učinak kojem je najviše uspio približiti Kobe Bryant s 81 poenom.

U to je sezoni imao prosjek od 50.2 koša za 48.5 minuta na parketu, što su također nedodirljivi rekordi, kao i 27.2 skoka iz prethodne sezone. U svakoj od prvih 10 sezona imao je više od 20 skokova u prosjeku, ali tada su se u tu kategoriju računale i blokade i ukradene lopte.

Olajuwonove blokade

Jedan u nizu dominantnih NBA centara bio je Hakeem Olajuwon koji je briljirao na oba kraja terena, a karijeru je završio s 3830 blokada, kao jedan od petorice igrača s više od 3000. U današnjoj košarci do takvih je brojki nemoguće doći.

Olajuwon je karijeru završio s fantastičnim prosjekom od 3.1 blokade kroz 18 sezona, a u najboljim godinama imao je više od četiri. U eri kada se pozicija centra znatno promijenila i kada se napadi orijentiraju na vanjske šuteve, broj blokada je prirodno manji.

Tri najdominantnija visoka igrača današnjice uopće nisu vrsni blokeri, Joel Embiid je na prosjeku karijere od 1.7, Giannis Antetokounmpo 1.4, a Nikola Jokić tek 0.9. Iako trenutačno najbolji blokeri znaju imati više od tri u prosjeku, to nisu igrači koji će takve brojke bilježiti 15 ili više godina.

Jordanovih 10 titula najboljeg strijelca

Vratimo se malo Jordanu koji je cijelu karijeru bio stroj za koševe i od 1987. do 1998. je bio najbolji strijelac svake godine, osim u one dvije kada se igrao bejzbola. Ukupno 10 titula najboljeg strijelca, tri više od Chamberlaina, šest više od bilo koga drugoga u povijesti. Takav se više neće skoro roditi.

Stocktonovih devet titula najboljeg asistenta

Ono što je Jordan bio u koševima, John Stockton je bio u asistencijama, najbolji dodavač lige od 1988. do 1996., devet godina zaredom. Bob Cousy u 50-ima je bio prvi asistent lige osam puta, a Oscar Robertson šest puta u 60-ima, ali u modernoj eri nitko nema više od pet titula. Chris Paul jedini je aktivni igrač među njima, ali s 37 godina nije mu preostalo puno vremena da ga dostigne.

Još malo Stocktona

Stockton je kroz 19 godina karijere podijelio ukupno 15.806 asistencija, odnosno 30% više od prvog pratitelja Jasona Kidda. Treći na listi je još aktivni Paul s 10.977, ali s 37 godina predaleko da bi se i približio Stocktonu.

Slična je priča s ukradenim loptama, kojih je Stockton sakupio 3265, gotovo 600 više od drugoplasiranog Kidda. Treći je Jordan, a četvrti Paul, a u ovoj kategoriji vrijedi ista rečenica iz prethodnog odlomka. Ni u jednoj od ove dvije kategorije rušenje Stocktonova rekorda se ni ne nazire.

Chris Paul u nečemu je ipak (daleko) najbolji

Ali Paul ipak ima rekord koji će biti podjednako teško ili nemoguće srušiti. On je čak šest puta završio sezonu kao prvi kradljivac lige, a nitko drugi u povijesti to nije uspio učiniti više od triput. Posljednji put to mu je uspjelo 2013./14., a od tada su redom titulu uzimali različiti igrači i nitko od aktivnih nema više od jedne.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.