Esport

Ove igre za PlayStation 4 ne smijete nikako preskočiti

Horizon: Zero Dawn Screenshot

PREMA posljednjim izjavama iz vodstva Sonyja još nas otprilike tri godine dijele od izlaska konzole PlayStation 5. PlayStation 4, koji je izašao krajem 2013., još je u naponu snage, a do kraja prošle godine prodano je više od 70 milijuna konzola. Zato smo odlučili sastaviti popis igara zbog kojih se isplati imati PlayStation 4 ili ako ga već imate, ove naslove ne smijete preskočiti.

>IMAJU LI INDEXOVI NOVINARI NAJBOLJI POSAO NA SVIJETU? Otvorili smo PlayStation Room!

Osnovni PlayStation 4 s memorijom 500GB i jednim kontrolerom preko oglasnika možete kupiti za otprilike 1500 kuna, što je oko 800 kuna jeftinije nego u trgovini. Za jaču konzolu ili PlayStation 4 Pro ipak ćete morati izdvojiti i značajno više novaca. U svakom slučaju, konzola je i danas puno pristupačnija nego prije nekoliko godina, ako ste razmišljali da je nabavite sada je pravo vrijeme za to. Cijena je pristupačna, a aktualni naslovi i dalje su dovoljno dobar razlog za upaliti plejku i dobro se zabaviti. 

Video: Sanja Padjen

Igre za koje smatramo da ih ne biste smjeli preskočiti birali smo na temelju reakcija kritika, igrača te osobnom mišljenju. Naravno, svatko ima osobne preference i one će se uvijek razlikovati od osobe do osobe. Također, možemo izdvojiti samo određen broj igara tako da nažalost neće sve dobiti jednako pozornosti iako to zaslužuju. Osim sportskih simulacija poput FIFA-e, PES-a, ali i Rocket League, na plejci smo najčešće igrali akcije i avanture, odnosno akcijske RPG-ove s fokusom na ekskluzive jer nisu dostupne niti na jednoj drugoj platformi pa se na popisu uglavnom nalaze i igre tog žanra. 

Horizon: Zero Dawn (2017.)

Od tvoraca Killzonea stiglo je jedno od najvećih iznenađenja prošle godine. Horizon: Zero Dawn izgleda prekrasno, ali jednako je zahtjevan. Postapokaliptični svijet u kojem lovite mehanička čudovišta zaista ima mnogo toga ponuditi. Borbe su napravljene odlično pa se kod korištenja sporijih oružja više važnosti prebacuje na strategiju te se nije dovoljno samo zaletavati u protivnika. Istraživanje svijeta, upoznavanje novih plemena, otkrivanje priče i sjajne borbe trebali bi svakog igrača privezati za TV i konzolu na 40 sati koliko je otprilike potrebno da prođete igru i riješite dodatne zadatke. U trenutku pisanja članka cijena igre je 299 kuna.

God of War (2018.)

>Je li novi God of War zaista dobar koliko se priča?

O God of Waru smo već pisali, ali u svakom pogledu radi se o jednoj od najboljih igara za PlayStation 4. Neovisno o tome jeste li već upoznati sa serijalom ili će vam ovo biti prvi kontakt, God of War biste trebali odigrati. Kratos i njegov sin Atreus ispunjavaju posljednju želju majke u svijetu inspiriranom nordijskom mitologijom. Zbog položaja kamere borbe su zahtjevnije nego što je to prije bio slučaj. Na konzoli PlayStation 4 Pro u Indexovom PlayStation Roomu igra izgleda nevjerojatno, a samo će vas indikatori na predmetima koje možete koristiti i protivnicima podsjećati da se zapravo radi o videoigri. Sve u God of Waru djeluje kao da je tamo s jako dobrim razlogom. Ubacivanjem Atreusa u igru i Kratos je dobio na dubini, a u prvi plan je smješten njihov odnos i kako se on razvija kroz njihove avanture. Cijena 499 kuna.

Grand Theft Auto V (2013.)

GTA V je financijski najuspješniji zabavni proizvod svih vremena, a dosad je prodano više od 95 milijuna primjeraka. U prva 24 sata samo u SAD-u GTA V je donio 800 milijuna dolara, odnosno prvu milijardu u samo tri dana. Nagrađen je od različitih organizacija kao najbolja igra godine te jedna od najboljih igara svih vremena. Iako je GTA V tijekom godina bio i uzrok brojnih kontroverzi, čini se kako one nisu previše utjecale na popularnost igre koja je aktualna i pet godina nakon službenog izlaska. I danas trgovine diljem Hrvatske odlično prodaju GTA V, a gameplay videi i dalje su iznimno popularni na YouTubeu, pogotovo kod mlađe publike. Cijena igre za PS4 je 399 kuna.

Persona 5 (2017)

Šesta igra u serijalu Persona izašla je 2016. u Japanu, a otprilike pola godine kasnije i u ostatku svijeta i oduševila brojne igrače. Ovaj JRPG neće biti pretjerano poznat igračima koji nisu upoznati sa žanrom, koji je ionako često nepravedno zapostavljen te je popularniji tek kod starijih igrača. Igra vas smješta u ulogu srednjoškolca koji se nalazi u novoj sredini pod nepravednom uvjetnom kaznom. Vi, naravno, niste običan srednjoškolac pa tako otkrivate paralelni svijet sjena u kojem stvarnost postaju skrivene ljudske želje, a želje zlih prikazuju se kao skriveno blago u njihovim "umnim palačama". Ono što vi pokušavate napraviti je ukrasti to blago kako bi zli ljudi postali dobri, pa sa svojim društvom postajete Phantom Thieves of Hearts. Međutim, uz sve to vi ste i srednjoškolac koji svaki dan mora ići u školu, morate učiti, vježbati i družiti se te tako razvijati vještine, a u isto vrijeme pomažete zlim ljudima da pronađu pravi put. Iako radnja zvuči kompleksno, cijela mehanika igre, otkvačena priča, ali i poruka koju igra šalje više su nego dovoljni razlozi da se i vi zaljubite u Personu. Cijena 499 kuna.

The Witcher 3: Wild Hunt (2015)

Nastavak The Witcher 2: Assassins of Kings je vjerojatno najbolja igra ovog poznatog serijala. Ovaj akcijski RPG ponudit će vam otvoreni svijet u kojem se možete izgubiti satima i nakon toga imati još hrpu toga za napraviti. Priča se temelji na romanima poljskog Autora Andrzeja Sapkowskog, a CD Projekt Red je na temelju njih napravio nezaboravno igračko iskustvo. Geralt of Rivia je jedan od najpoznatijih likova iz svijeta videoigara i za to postoji dobar razlog. Dijalozi i priča su napisani odlično, svijet je inspiriran Europom, točnije Poljskom, Amsterdamom i skandinavskim zemljama, a za glazbu je bio zadužen Marcin Przybyłowicz. U priči tražite posvojenu kćer koja bježi od Wild Hunta, sile iz drugog svijeta koja je želi zarobiti i iskoristiti njezine moći. Igra je prepuna likova koje ćete pamtiti i nagrađuje znatiželjne igrače, a dodatne zadatke se zaista isplati rješavati. I najbolje od svega, nije potrebno znati ništa o Witcheru da biste uživali u ovoj igri. Cijena 399 kuna.

Među igrama koje ovoga puta nismo istaknuli, a svakako bi ih trebalo spomenuti, nalazi se i The Last Us Remastered, koji je s razlogom najbolje ocijenjena igra za PS4. Bloodborne, NieR: Automata i Nioh također ne zaostaju puno, a blast from the past je remaster Shadow of Colossusa, jednog od najboljih naslova za PlayStation uopće. Nedavno je izašao i Detroit: BeCome Human koji je solidno primljen kod igrača. Naravno, PlayStation konzole su kod nas popularne zbog brojnih sportskih simulacija od kojih su najpopularnije FIFA 18, PES 2018 i NBA 2K18.

U posljednje vrijeme iznimno je popularan i besplatni Fortnite Battle Royale, koji je jedna od najpopularnijih igara današnjice. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.