TRANSFERI

Oni su najbolje iskoristili pravilo koje je prije 25 godina promijenilo nogomet

Foto: Getty Images

BIO JE solidan, ali neupadljiv kao nogometaš. No zato je na sudu pokrenuo revoluciju. Prošlo je 25 godina otkako je Jean-Marc Bosman ušao u Europski sud pravde kao veznjak, a izašao kao čovjek prema kojem je Bosmanovo pravilo dobilo ime. Promjena u radnom zakonu značila je da su nakon isteka ugovora nogometaši klub mogli promijeniti bez odštete, uz određene uvjete. To je umnogome promijenilo nogomet. Tko je najbolje iskoristio Bosmana i imao najviše uspjeha? Pogledajte BBC-jev pregled 10 najboljih nogometaša prema tom kriteriju.

Sol Campbell iz Tottenhama u Arsenal 2001.

Trofeji nakon transfera prema Bosmanovom pravilu: Premier liga 2002. i 2004.; FA kup 2002. i 2005.

Tottenham je engleskom braniču ponudio ugovor koji bi ga učinio najplaćenijim igračem, ali je Campbell to odbio i prešao u Arsenal. "Bila je to velika odluka. Mogao sam zaraditi mnogo više da sam otišao u inozemstvo, ali osjećao sam da mi je mjesto u Arsenalu", rekao je Campbell. Do kraja karijere nazivali su ga Judom ili još gorim nadimcima. No Campbell je u Arsenalu došao i do trofeja, a čak je postigao i gol u finalu Lige prvaka 2006., ali je njegova momčadi izgubila od Barcelone.

Embed from Getty Images

Zlatan Ibrahimović iz PSG-a u Manchester United 2016.

Trofeji nakon transfera prema Bosmanovom pravilu: Liga kup 2017.; Europa liga 2017.

Postojali su znakovi da će Zlatan Ibrahimović, jedan od najboljih i najskupljih napadača svijeta, napustiti PSG. Iako je u Pariz došao kao 30-godišnjak, odmah je postao najbolji strijelac u povijesti kluba. No nisu svi bili oduševljeni njegovim transferom na Old Trafford u ljeto 2016. godine. Tada su mu bile 34 godine i smatralo se da su njegovi najbolji dani odavno prošli.

Ibrahimović je već u prvoj sezoni postigao 28 pogodaka i bio ključan za početne Mourinhove uspjehe. Zapalio je Premier ligu, baš kao što je i najavio. Isto je kasnije napravio u LA Galaxyju i potom u AC Milanu, a oba transfera bila su bez odštete. Kralj Bosmanovog pravila.

Embed from Getty Images

Robert Lewandowski iz Borussije Dortmund u Bayern 2014.

Trofeji nakon transfera prema Bosmanovom pravilu: Bundesliga 2015., 2016., 2017., 2018., 2019. i 2020.; DFB kup 2016., 2019., 2020.; Liga prvaka 2020.

U povijesti nogometa bilo je malo boljih transfera. Borussia Dortmund ima više razloga nego bilo tko drugi da proklinje sudski slučaj iz 1995. godine. Robert Lewandowski nije bio ni prvi ni posljednji igrač koji je napustio Westfalenstadion da bi otišao na Allianz Arenu bez ijednog novčića odštete, ali njegov odlazak mora da je najviše bolio. Pogledajmo samo brojke. Lewandowski je postigao 175 golova u 200 bundesligaških utakmica za Bayern. Šest godina zaredom osvojio je naslov prvaka Njemačke, osvojio je i Ligu prvaka, a jučer i nagradu FIFA Best.

Embed from Getty Images

Gary McAllister iz Coventryja u Liverpool 2000.

Trofeji nakon transfera prema Bosmanovom pravilu: FA kup 2001.; Liga kup 2001.; Kup UEFA 2001.

Gerard Houllier mora da je iznenadio mnoge kad je rekao da iz vječnog kandidata za ispadanje Coventryja na Anfield želi dovesti 35-godišnjeg McAllistera. Tog istog ljeta Liverpool se istrošio na Nicka Barmbyja, Christiana Ziegea i Bernarda Diomedea, dok je Markus Babbel došao bez odštete. Ali Houllier je Garyja Maca nazvao "svojom najinspirativnijom prinovom". Budući da je mladi Steven Gerrard trčao za njega, McAllisteru je ostavljeno da vodi igru i uništava suparnike svojim umijećem. Sjećate li se njegovog pogotka protiv Evertona s gotovo polovice igrališta? Ili njegovih kaznenih udaraca protiv Barcelone i Birminghama? Ili gola i odlučujućeg slobodnog udarca u finalu Kupa UEFA s Alavesom? Bio je ključan igrač za tri titule 2001. godine.

Embed from Getty Images

Steve McManaman iz Liverpoola u Real Madrid 1999.

Trofeji nakon transfera prema Bosmanovom pravilu: La Liga 2001. i 2003.; Liga prvaka 2000. i 2002.

McManaman je bio možda prvi istaknuti engleski nogometaš koji je iskoristio mogućnosti koje je otvorilo Bosmanovo pravilo. Njegov je transfer u Madrid bio velika vijest. Nekoliko godina ranije englesko krilo bilo je blizu prelaska u Barcelonu za odštetu od 12 milijuna funti. Transfer se nije realizirao, ali on je uvijek govorio da želi zaigrati u inozemstvu.

Sve dvojbe oko njegove sposobnosti da se uklopi u Galacticose brzo su bile otklonjene. McManaman je postigao fantastičan pogodak u finalu Lige prvaka 2000. godine i postao prvi engleski igrač koji je taj trofej osvojio s inozemnim klubom.

Embed from Getty Images

James Milner iz Manchester Cityja u Liverpool 2015.

Trofeji nakon transfera prema Bosmanovom pravilu: Premier liga 2020.; Liga prvaka 2019.

Milner je dvaput osvojio Premier ligu s Manchester Cityjem, ali bio je u početnoj postavi u samo 89 od 190 ligaških utakmica prije nego što je odlučio prijeći u još jednog velikana. Liverpoolovi navijači možda su se pitali što dobivaju ovim transferom. Puno. Milner je kod Kloppa gotovo cijelu sezonu odigrao na poziciji lijevog beka, a i danas je stalan u veznom redu. Svestran, pouzdan i nadasve kvalitetan.

Embed from Getty Images

Jay-Jay Okocha iz PSG-a u Bolton 2002.

Ako ste mlađi od određene dobi, onda se transfer s Parka prinčeva na Reebok Stadium može činiti neizglednim, ali u tome je Sam Allardyce bio genij. Uspio je dogovoriti neke nevjerojatne transfere - Fernando Hierro, Ivan Campo, Youri Djorkaeff - ali nijedan nije bio bolji od Okoche. Bilo je sjajno gledati ga kako igra. Driblinzi, varke i dalekometni šutevi s ozarenim osmijehom. Fantastičan igrač.

Embed from Getty Images

Andrea Pirlo iz AC Milana u Juventus 2011.

Trofeji nakon transfera prema Bosmanovom pravilu: Serie A 2012., 2013., 2014. i 2015.; Coppa Italia 2015.

"Kad mi je Andrea rekao da dolazi k nama, prvo sam pomislio da Bog postoji. Igrač takve kvalitete i takvih sposobnosti i to bez odštete! Mislim da je to bio transfer stoljeća." Tko se može suprotstaviti Juventusovoj legendi Gianluigiju Buffonu?

Pirlo nije blistao posljednje sezone u Milanu i kao takav se s 32 godine pridružio Juventusu. I ondje je postao središnji igrač momčadi Antonija Contea i osvojio je prvenstvo četiri puta zaredom. Pritom je igrao najbolji nogomet u karijeri. Sjajan posao kluba kojem je danas trener.

Embed from Getty Images

Gus Poyet iz Real Zaragoze u Chelsea 1997.

Trofeji nakon transfera prema Bosmanovom pravilu: FA kup 2000. i Kup pobjednika kupova 1998.

Gus Poyet bio je praktički nepoznat većini pratitelja Premier lige kad je stigao iz Zaragoze, ali je odmah privukao pažnju svojim golgeterskim sposobnostima u veznom redu. Bio je odličan u skoku i imao je sjajan volej. Urugvajac je dvaput zabio u polufinalu FA kupa i postigao ukupno 49 pogodaka u samo 145 utakmica prije nego što se posvetio trenerskom poslu.

Embed from Getty Images

Gianluca Vialli iz Juventus u Chelsea 1996.

Trofeji nakon transfera prema Bosmanovom pravilu: FA kup 1997. i 2000. (kao igrač/trener), Kup pobjednika kupova 1998. (kao igrač/trener) i Liga kup 1998. (kao igrač/trener).

Viallijev transfer u Juventus 1992. za 12 milijuna funti bio je svjetski rekord. Četiri godine kasnije Ruud Gullit doveo ga je u London prema Bosmanovom pravilu. Vialli je bio iznenađujući izbor za Gullitovog nasljednika na klupi i postao je najmlađi trener koji je osvojio neko Uefino natjecanje. Tri važne titule kao trener i više nego respektabilnih 40 golova u 88 nastupa daju Vialliju pravo da se nađe na ovom popisu.
 

Embed from Getty Images

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.