Australian Open

Novi skandal na Australian Openu: Tjerali ženu da skine majicu na Shuai Peng

Foto: Profimedia

POLITIČKE kontroverze na Australian Openu nisu završile deportacijom Novaka Đokovića. U Melbourneu nastaje novi skandal jer organizatori ne dopuštaju ulazak gledateljima s majicama i transparentima posvećenima Shuai Peng, za koju se vjeruje da u Kini živi pod ograničenom slobodom nakon optužbi moćnog političara za silovanje.

ESPN-ov novinar Matt Walsh podijelio je snimku s TikToka na kojoj zaštitari na ulazu u Melbourne Park traže od posjetiteljice da skine majicu s likom kineske tenisačice na kojoj piše: "Gdje je Shuai Peng?" U sve se umiješala čak i policija, koja je šokiranim posjetiteljima objašnjavala o čemu se radi.

Briga za nečiju dobrobit očito je politička poruka

"Australian Open zaista ima pravilo prema kojem ne smijete imati političke slogane. To je uvjet ulaska", govori policajac na snimci. "Australski savez postavlja pravila i ne kažem da ne možete imati takvo stajalište, samo kažem da savez postavlja pravila. Zaštitari imaju pravo zaplijeniti majice i transparente."

Australski savez na upit ESPN-a odgovorio je preko glasnogovornika da su "jako zabrinuti za sigurnost Shuai Peng, ali navijači ne smiju donositi nikakve političke i komercijalne poruke na turnir na svojim majicama i transparentima".

Što se zaista događa sa Shuai Peng?

Peng je u prosincu na kineskoj društvenoj mreži napisala da ju je bivši zamjenik premijera Zhang Gaoli prisilio na seks, nakon čega je objava izbrisana, a Peng se neko vrijeme nije nigdje ni pojavljivala ni oglašavala, što je izazvalo strah za njenu sigurnost diljem teniskog svijeta, a u priču su se uključili i Ujedinjeni narodi, Bijela kuća, udruge za ljudska prava...

S vremenom su počele curiti nove snimke tenisačice na javnim mjestima, čak je odradila nekoliko razgovora videopozivom, ali to i dalje nije razuvjerilo svijet da Peng živi pod svojevrsnom kontrolom kineskih vlasti.

"Dobro je da smo mogli ponovno vidjeti Peng Shuai, i to na javnom mjestu, i nadamo se da je dobro. No ta pojavljivanja ne odgovaraju na našu zabrinutost za njeno stanje i mogućnost da komunicira bez cenzure i prisile. Ostajemo čvrsti u našim zahtjevima za punu i transparentnu istragu bez cenzure njenih optužbi za prisilni seks", objavio je WTA krajem prošle godine.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.