Nizozemski klubovi bijesni na odluku saveza: Ovo je najveća sramota u povijesti

Foto: EPA-EFE

NIZOZEMSKI nogometni savez odlučio je danas da se aktualno prvenstvo poništava pa ove godine neće biti prvaka, a nitko neće ispasti ili ući u viši rang natjecanja.

Prva liga, poznatija kao Eredivisie, prekinuta je devet kola prije kraja u situaciji kad su Ajax i AZ izjednačeni na vrhu s 56 bodova, šest više od Feyenoorda. Najzadovoljniji ovom odlukom su ADO Den Haag i Waalwijk koji su bili daleko od zone spasa, no ipak neće ispasti iz lige.

Savez je klubovima ponudio da glasaju o ispadanju, a 16 klubova bilo je "za". Devet je bilo protiv, a devet suzdržano pa je odluka prebačena na savez koji je odlučio da nema ispadanja. U europska natjecanja plasirat će se klubovi prema aktualnom stanju na tablici, što je u skladu s preporukama Uefe.

Tako će u play-off Lige prvaka Ajax, a u drugo pretkolo AZ Alkmaar. Izravno u skupine Europa lige plasirao se Feyenoord, a u pretkola će PSV i Willem II.

Alkmaar je vrlo nezadovoljan ovakvom odlukom jer će imati teži put do Lige prvaka samo zbog lošije gol-razlike od Ajaxa.

"Ogorčeni smo ovakvom odlukom. Predlagali smo nekoliko scenarija ako dođe do otkazivanja prvenstva, ali nijedan nije prihvaćen. Mogao se igrati play-off kako bi se odredilo tko će u koju fazu kvalifikacija za Europu, a ne ovako. Uvijek smo bili za dijalog, ali ga ovaj put nije bilo", rekao je AZ-ov direktor Robert Eenhoorn.

Još bjesniji su u Cambuuru, koji na tablici druge lige ima golemih 11 bodova prednosti i jednom nogom je već bio u prvoj ligi. No klub iz Leeuwardena morat će čekati priliku sljedeće sezone.

"Ovo je najveća sramota u povijesti nizozemskog sporta. Uefa je apelirala da se plasman odredi sportski, a ako je ovo sportski, onda ja više ne znam što je sport. Otkažite onda sve, pa i plasman u Ligu prvaka, a ovako je Ajax najbolje prošao samo zbog bolje gol-razlike. To nije pošteno", rekao je trener Cambuura Henk de Jong.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.