Ništa od Al Turkove žalbe: UFC ne poznaje promjenu sudačke odluke!

OD ŽALBE Mustaphe Al Turka na ishod meča protiv Mirka Filipovića gotovo sigurno neće biti ništa. Britanac je jučer najavio kako će tražiti poništenje sudačke odluke da se njegov poraz upiše kao tehnički nokaut jer smatra da borbu nije mogao nastaviti zbog Cro Copovog prsta koji je završio u njegovom oku.

No, Al Turk ispred sebe ima čak dva problema. Prvi je taj da UFC ne poznaje naknadnu promjenu sudačkih odluka. MMA Weekly je razgovarao s Marcom Ratnerom, potpredsjednikom UFC-a za natjecanje, koji je prenio službeni stav američke organizacije.

"Stvar je vrlo jednostavna prema osnovnim pravilima UFC-a. Kao niti u jednom drugom sportu,  tako niti u UFC-u, nema naknadne promjene odluke. Nitko oko ringa, kao niti sudac u ringu, nije vidio sporni prst sve dok nije prikazana ponovljena snimka. Ono što se sada traži je da se borba prevrti. Sada kada je borba završena da li se ona može još jednom pregledati i donijeti neke druge odluke? Da je sudac vidio sporni prst u oko mogao je odmah prekinuti borbu i mogao je borcu dati pet minuta da se oporavi. Da Mustafa nije mogao nastaviti, borba bi bila proglašena 'bez pobjednika'", objašnjava UFC-ov dužnosnik.

Na Al Turkovu žalost Ratner je samo ponovio da pravila ne predviđaju naknadne sudačke promjene ili poništavanja konačnih sudačkih odluka u UFC-u. Prst u oko iznimno je teško primijetiti sucu u ringu i on ovaj put jednostavno nije imao sreće. Jedino što UFC može napraviti je dati mu još jednu priliku nakon što je ubilježio i drugi poraz u nizu od kada se natječe pod njihovom zastavom. Da nije bilo spornog prsta, Al Turk bi gotovo sigurno već sada razmišljao o povratku u britanski Cage Rage.

Drugi problem s kojim bi se gorostasni Britanac susreo ukoliko bi se odlučio žaliti na nekoj višoj instanci je taj što se UFC-ov turnir održao u Njemačkoj. U Europi ne postoji nezavisna Atletska komisija kao u Americi koja u ovakvim i sličnim slučajevima služi kao arbitar. Ovo je  nažalost problem s kojim će se u budućnosti susretati svi UFC-ovi turniri koji će se održavati na europskom tlu.

M.P.
Foto: UFC.com

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.