transferi

Newcastle slaže novu momčad za 340 milijuna eura. Ovako će izgledati

Foto: Profimedia

NEWCASTLE UNITED ovog ljeta kreće u veliki šoping, pišu gotovo svi engleski mediji. Klub koji je krajem prošle godine preuzeo saudijski investitor težak 300 milijardi dolara u zimskom prijelaznom roku potrošio je 100 milijuna eura na nove igrače, a ovog ljeta taj iznos bi mogao biti nekoliko puta veći.

Trener Eddie Howe sjeo je na klupu u trenutku u kojem je Newcastle bio u borbi za ostanak, ali je tu borbu dobio bez ikakvih problema i ambicije kluba u sljedećoj sezoni su puno veće. Newcastle želi kroz nekoliko sezona postati ozbiljan kandidat za Ligu prvaka, a možda i nešto više.

U siječnju potrošili 100 milijuna eura

U zimu su na St. James' Park došli Chris Wood, Dan Burn, Kieran Trippier, Bruno Guimaraes i Matt Targett koji je posuđen od Aston Ville, a na ljeto će Howe tražiti nove igrače u svim linijama. Jedan transfer je pred samom realizacijom.

Newcastle je za 30 milijuna eura kupio Huga Ekitikea, 19-godišnje čudo od djeteta koje je prošle sezone u 27 nastupa za Reims zabilo 11 golova uz pet asistencija. Mladi Francuz trebao bi ovaj tjedan doći na liječnički pregled i potpisati petogodišnji ugovor.

Howe mijenja cijelu momčad počevši od golmana. Martin Dubravka je dobro branio, ali Newcastle želi bolje i dugoročnije rješenje od 33-godišnjeg Slovaka. Zanimljiv mu je Kepa Arrizabalaga, ali i preskup pa želi dovesti Deana Hendersona iz Manchester Uniteda koji bi koštao 20 milijuna eura.

U obranu je Howe u siječnju doveo Dana Burna i Kierana Trippiera, ali doveo bi još dvojicu. Od Aston Ville je posudio Matta Targetta kojeg može otkupiti, ali Daily Mail tvrdi da mu je puno zanimljiviji Renan Lodi iz Atletico Madrida. Brazilac bi koštao 40 milijuna eura i Newcastle je navodno stupio u pregovore za njega.

Žele stopera Cityja

Velika želja Saudijaca bio je Sevillin stoper Diego Carlos, ali Brazilac je završio u Aston Villi kod Stevena Gerrarda. Howe se potom okrenuo Nathanu Akeu iz Cityja kojeg je trenirao u Bournemouthu i on mu je najveća želja ovog ljeta. Platit će ga 55 milijuna eura.

Dolazak Brune Guimaraesa iz Lyona ove zime bio je pun pogodak jer se Brazilac sjajno uklopio u Howeovu viziju. No njemu bi se mogao pridružiti veliki prijatelj, bivši suigrač i sunarodnjak Lucas Paqueta. Fantastični Lyonov veznjak prošle sezone je u 44 nastupa upisao 11 golova i sedam asistencija i bio je jedan od najboljih veznjaka francuske lige.

Ugovor s Lyonom ima do 2025. godine i Francuzi će za njega tražiti oko 60 milijuna eura. Newcastleu to nije malo, ali je stupio u pregovore iako Lyon zna da Brazilac vrijedi toliko i neće spuštati cijenu. No želi li ozbiljnu momčad, Newcastle se više ne može oslanjati na Longstaffa i Joelintona i treba mu ovakav igrač.

Za Guimaraesa i Paquetu morat će raditi netko u veznoj liniji, a to bi mogao biti Adrien Rabiot, piše The Sun. On bi koštao 20 milijuna eura i Newcastle teško može dobiti boljeg igrača za taj novac. Francuz je ušao u zadnju godinu ugovora, novi neće dobiti i Juventus bi ga rado prodao.

Krila za 115 milijuna eura

Napad bi se čitav mogao promijeniti. Chris Wood došao je zimus kao privremeno rješenje i Howe zanima puno bolji igrač. Dobio ga je u liku Huga Ekitikea za kojeg vjeruje da je pravi izbor, iako bi mu dobro došao još jedan napadač. No ima Wooda, tu je i taj Joelinton, a spominjao se i Victor Osimhen, no on je u ovim kombinacijama puno preskup.

Na lijevo krilo Newcastle želi dovesti Yannicka Carrasca kojeg prati već mjesecima i koji bi ga koštao 50 milijuna eura. Belgijac želi otići iz Atletica, u Premier ligi nije nikad igrao i taj transfer lako bi se mogao realizirati.

Nešto teže bit će dovesti Moussu Diabyja iz Leverkusena. Strašni 22-godišnji Francuz prošle sezone bio je jedan od najboljih igrača Bundeslige. U 42 nastupa za Bayer u svim natjecanjima zabio je 17 i namjestio 14 golova i ovog ljeta sigurno odlazi iz Leverkusena koji za njega traži čak 65 milijuna eura.

To nije veliki problem za Newcastle, ali jest činjenica da ga žele puno veći klubovi i da će ga teško biti namamiti u klub koji ne igra Ligu prvaka. No na St. James' Parku vjeruju da bi se Francuzu mogao svidjeti njegov projekt i napravit će sve da ga dovedu.

A što s FFP-om?

Ukupna cifra od 340 milijuna eura za navedene igrače je ogromna. Nije problem iznos, nego financijski fair-play (FFP). Bivša uprava kluba ostavila je Newcastleu 250 milijuna eura manevarskog prostora kad je FFP u pitanju, ali 100 milijuna od tog iznosa klub je spiskao u siječnju.

Naravno, moguće je da neki od ovih transfera, ako do njih dođe, budu realizirani u vidu posudbe s obvezom otkupa, što je zadnjih godina uobičajena praksa kod puno velikih transfera koji su dogovoreni u europskom nogometu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.