Premier liga

Newcastle je potrošio najviše novca, ali u klubu nisu sretni. Ne trebaju ni biti

Foto: EPA; Grafika: Index

NITKO na svijetu u zimskom prijelaznom roku nije potrošio više novca od Newcastlea, koji je srušio i jedan rekord Premier lige, ali klub sa St. James' Parka ima znatno slabiju momčad od željene. Jedan njihov transfer izazvao je podsmijehivanja, čak je i izvor iz kluba priznao da Newcastle nije želio takvog igrača, ali ne preostaje im ništa drugo nego da zasuču rukave i nastave tešku borbu za ostanak.

Engleski klub je u siječnju 2016. godine na nove igrače potrošio 38 milijuna eura, što je bio njegov rekord za zimski prijelazni rok. Ovaj put na ulazne transfere uložena su 102 milijuna eura, pet više od Juventusa, drugoplasiranog kluba na listi onih koji su najviše trošili ove zime.

Nitko na svijetu nije potrošio više od Newcastlea

U Newcastleu nisu prodali nikog, a najviše su iskeširali za 24-godišnjeg brazilskog veznjaka iz Lyona Brunu Guimaraesa (42 milijuna eura). Za 30 milijuna u napad je stigao 30-godišnji Novozelanđanin Chris Wood, kojeg je Newcastle preoteo konkurentu u borbi za ostanak Burnleyju. 

Iz Atletica je stigao engleski reprezentativac, desni bek Kieran Trippier, a za jednak iznos (15 milijuna eura) došao je preko dva metra visoki stoper Brightona Dan Burn. Novi lijevi bek Newcastlea je Matt Targett, kojeg je Aston Villa posudila do kraja sezone.

Nakon izuzetno turbulentnih mjesec dana, u Newcastleu sigurno vlada olakšanje, ali to ne znači da su u klubu sretni zbog urađenog posla. Mnogo meta je propalo pa se trener Eddie Howe mora zadovoljiti s rezervnim rješenjima. 

Newcastle je trenutno 18. na tablici s 15 bodova, odnosno s bodom manje od Norwicha, prve momčadi iznad zone za ispadanje, koja ima utakmicu više. Iza su Watford s 14 i Burnley s 12 bodova. No Watford ima jednu, a Burnley čak tri utakmice manje od Newcastlea.

Sad se postavlja pitanje hoće li uložena 102 milijuna eura biti dovoljna Newcastleu da ispuni jedini cilj za ovu sezonu, a to je da izbori ostanak u Premier ligi? Ako je momčad bez novih igrača u 21 utakmici osvojila 15 bodova, može li s njima tijekom preostalih 17 kola osvojiti barem 20 bodova, što bi trebalo biti dovoljno za ostanak?

Naime, tijekom proteklih pet sezona, prve momčadi iznad zone za ispadanje osvajale su redom 40, 36, 36, 35 i 39 bodova, što znači da Newcastle ne bi smio ni pomišljati da ide ispod crte od 35 bodova na kraju sezone.

Slijedi raspored u kojem moraju razmišljati samo o pobjedama

Uzimajući u obzir naporan ritam u engleskom nogometu, za Howea je pozitivno što prvi naredni susret igra 8. veljače, jer tako će moći više vremena provesti s novim igračima te uigravati ih za ključni dio sezone. 

Pred sobom ima i povoljan raspored. Čekaju ga domaći ogledi protiv Evertona i Aston Ville, a onda gostovanja West Hamu i Brentfordu. Poslije toga na St. James' Park dolazi Brighton. To je period kada Howe i njegova ekipa jednostavno moraju ići na pobjedu u svakom susretu, jer kasnije će biti sve teže.

U preostalih 10 kola igrat će protiv šest ekipa koje se bore za titulu i plasman u Ligu prvaka (Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Arsenal), dvije koje se bore za europsku scenu (Wolves i Leicester) i samo dva direktna konkurenta (Norwich i Burnley).

Po dolasku novih vlasnika svi su očekivali da će Newcastle u siječnju trošiti nemilice, ali nitko iz kluba nije najavljivao takve stvari niti je želio bezglavo krenuti u šoping. Prema pisanju The Athletica, na St. James' Parku je vladalo mišljenje da klub mora tražiti borce, a ne primma donne. 

Iako se pisalo da su Ousmane Dembele, Coutinho i Aaron Ramsey neke od Newcastleovih meta, to navodno nije bila istina, jer su Howe i ekipa tražili gladne igrače, željne dokazivanja, koji im usput mogu pomoći u borbi za ostanak.

No, to ne znači da se Newcastle nije raspitivao kod velikih klubova i svjetski poznatih igrača. Tako su iz Italije stigle vijesti da je Dušan Vlahović bio jedna od želja, kao i Robin Gosens, ali srpski napadač završio je u Juventusu, dok je Nijemac otišao u Inter.

Jedan transfer izazvao je podsmijeh

Nisu to bili jedini propali pokušaji. Samo na stoperskoj poziciji klub je imao barem dva imena ispred Burna, koji je stigao. Prvi na listi bio je Diego Carlos iz Seville, a odmah uz njega i Sven Botman iz Lillea. Interes su pokazali i za Benoitom Badiashileom iz Monaca, ali ni on nije stigao.

Slična je situacija bila i na poziciji lijevog beka, gdje je Newcastle prvo tražio Lucasa Dignea, na St. James' Park je stigao Targett kao posuđeni igrač, jer mu je upravo Francuz uzeo mjesto u Aston Villi, gdje je stigao iz Evertona.

Lista neispunjenih želja nije mala, a na njoj se navodno, među ostalim, još nalaze: Todd Cantwell (Norwich), Anthony Martial (iz Manchester Uniteda posuđen Sevilli), Rogerio (Sassuolo), Issa Diop (West Ham), Idrissa Gueye (PSG), Darwin Nunez (Benfica), Duvan Zapata (Atalanta), Georginio Wijnaldum (PSG), Jesse Lingard (Manchester United), Dele Alli (iz Tottenhama prešao u Everton)...

Više je razloga zbog kojih Newcastle nije uspio dovesti igrače koje je najviše želio, a dva se nameću kao ključna. Jedan je taj što su svi klubovi i igrači osjetili da mogu izvući mnogo novca pa je to otežavalo pregovore, a drugi razlog je stanje na tablici, koje kod potencijalnih meta izaziva dozu skepse.

U svemu tome, Newcastle je jednim transferom sebi otežao posao, kada je 13. siječnja za 30 milijuna eura doveo Chrisa Wooda iz Burnleyja, što je rekord Premier lige za igrača s minimalno 30 godina. Vjerojatno nitko drugi ne bi dao toliko za Novozelanđanina.

"Kada su dali taj iznos za Wooda, tu su se za****li u pregovorima", rekao je jedan od menadžera u razgovoru za The Athletic, dajući do znanja da su mnogi tada osjetili da mogu tražiti više novca od Newcastlea.

Samo dva igrača sliče na ispunjene želje

No, taj transfer nije bio toliko nelogičan, jer je Newcastle njime želio oslabiti direktnog konkurenta, a napadača je jednostavno morao dovesti, jer se prvi napadač kluba Callum Wilson zbog ozljede na teren neće vratiti do početka ožujka.

"Jesmo li željeli potrošiti 30 milijuna eura na 30-godišnjaka? Nismo. Je li vrijedno uložiti taj novac da ostanemo u ligi? Jest. Manchester City je skupo platio Robinha, ali za nas takav transfer nema smisla. Wood ima smisla", rekao je jedan od izvora iz Newcastlea.

Ipak, pošto je Burnley Wooda zamijenio dolaskom reprezentativca Nizozemske Wouta Weghorsta, ostaje pitanje je li doista oslabljen u napadu ili je doveo boljeg igrača. Kako god, evidentno je da Newcastle, osim Brune Guimaraesa i Trippiera, nije doveo igrače sa samog vrha liste želja.

Pred klubom ostaje izuzetno teška misija, koja je s uloženih 102 milijuna barem malo lakša, ali navijači su vjerojatno očekivali da će biti sretniji kada uđu u klupski shop da kupe dres nekog novog igrača.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.