BAYERN

Nevjerojatan podatak govori koliko je Kovač pomogao Bayernu jer je doveo ovog čovjeka

Foto: Reuters

BAYERN je sinoć opet postao nogometni prvak svijeta. Bavarci su u finalu svjetskog klupskog prvenstva u Kataru pobijedili meksički Tigres 1:0. Prvu titulu u ovom natjecanju Bayern je uzeo 2013. godine. Momčad koju vodi Hans Flick u vlasništvu trenutno ima i titulu europskog klupskog prvaka. Podsjetimo, u finalu Lige prvaka u kolovozu prošle godine svladali su PSG s 1:0 i podignuli trofej u Lisabonu. 

Nisu mu vjerovali, a on je osvojio sve što je mogao 

Nakon sinoćnjeg slavlja Flick i Bayern upisali su se u povijest. U godinu dana njemački prvak osvojio je šest naslova, odnosno sve što je mogao osvojiti: Bundesligu, kup, njemački superkup, Ligu prvaka, Europski superkup i klupski SP. Izjednačili su se s Barcelonom koja je pod vodstvom Pepa Guardiole 2009. godine također poharala sva klupska natjecanja. 

Najveći junak Bayernove savršene godine je čovjek koji sjedi na klupi. Hans-Dieter Flick na tom je mjestu u studenom 2019. godine, nakon poraza od Eintrachta 5:1, zamijenio Niku Kovača. Predstavljen je kao privremeno rješenje te nije imao potpuno povjerenje navijača i uprave, ali već nakon pet mjeseci uvjerio je klub da zaslužuje višegodišnji ugovor. Dotad je 13 godina radio kao pomoćnik u Red Bull Salzburgu i njemačkoj reprezentaciji. U Salzburgu je upoznao Kovača koji ga je povukao za sobom u München. Nakon otkaza Kovaču, 55-godišnji Flick je ostao u klubu i odradio nevjerojatnu sezonu. 

Još je nevjerojatniji podatak da je od 68 utakmica, koliko je dosad vodio, izgubio svega njih pet. Osvojio je više trofeja (šest) nego što ima upisanih poraza. To je jedan trofej na 11 odigranih utakmica. 

Sinoć je Flick postao i prvi trener u povijesti koji je osvojio klupski SP i naslov reprezentativnog prvaka svijeta. 2014. godine bio je pomoćnik njemačkog izbornika Joachima Löwa na SP-u u Brazilu. 

"Čestitam svojim igračima, ovo je podvig za povijest. Čak i za vrlo uspješan klub poput Bayerna ovo je bila najuspješnija sezona ikad. Igrali smo izvanredno, dominirali smo i zasluženo pobijedili. Bilo je teško i bili smo na granici. Nije bilo lako igrati protiv Tigresa", kazao je Flick. 

Kladio se s Löwom u Brazilu, a izbornik je morao platiti račun  

Nekadašnji veznjak i četverostruki prvak s Bayernom u igračkim danima, nikada nije nastupio za seniorsku reprezentaciju Njemačke, a na poziciju pomoćnog trenera došao je nakon SP-a 2006. godine. Prije SP-a u Brazilu uvjerio je Löwa da na treninzima više vremena moraju posvetiti izvođenju prekida. Izbornik mu je ponudio okladu - ako Njemačka zabije ijedan gol  iz prekida, platit će mu večeru. I na kraju je Löw sve to platio jer Njemačka je na putu do titule tako zabila četiri gola, uključujući i izjednačujući gol protiv Gane (2:2), jedini gol u utakmici protiv Francuske u četvrtfinalu te prvi pogodak na otvaranju polufinala s Brazilom koje je završilo gaženjem 7:1. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.