Nedjeljni praznik nogometa: Klopp bolji od Mourinha, United ne gubi na Anfieldu

Foto: EPA

NEDJELJA (17 sati) rezervirana je za najveći engleski dvoboj. Nogometni praznik. Liverpool i Dejan Lovren dočekuju Manchester United na Anfieldu u 17. kolu Premier lige. Redsi, koji čekaju punih 28 godina na naslov engleskog prvaka, lideri su s bodom više od Manchester Cityja, dok su Crveni vragovi na razočaravajućem šestom mjestu s osam bodova manje od Chelseaja i Arsenala koji vode borbu za pozicije koje garantiraju Ligu prvaka sljedeće sezone. 

Zvuči nevjerojatno podatak da je Liverpool 1986. godine imao 16 titula, a United svega sedam. Međutim, sir Alex Ferguson je u sljedećih 27 godina uspio čak 13 puta osvojiti naslov i prestići rivala iz grada Beatlesa, koji je od tada do danas samo dva puta bio prvak, i to 1988. i 1990. godine. Zato danas United ima rekordnih 20 titula, a Liverpool 18, što jako, jako boli sve navijače kluba koji je pet puta bio europski prvak, za razliku od suparnika s Old Trafforda koji je tri puta osvajao Ligu prvaka.

Odlaskom Fergieja United je krenuo padati i već pet godina ne uspijeva pronaći izlaz iz krize unatoč velikim ulaganjima. David Moyes, Louis van Gaal i sada Jose Mourinho svjedoče koliko je teško biti legendarni Škot. Za to vrijeme Liverpool je procvjetao pod Jurgenom Kloppom i ove sezone konačno želi prekinuti 28-godišnje prokletstvo zbog kojeg ga već gotovo tri desetljeća ismijavaju na Otoku.

No, jedna stvar je pozitivna za navijače Uniteda od odlaska Fergusona, a to je da pet godina njihov klub kao gost nije izgubio u Premier ligi od najvećeg rivala. Istina, 2016. je Liverpool izbacio United u osmini finala Europa lige (2:0, 1:1) uz pobjedu na Anfieldu. Međutim, u prvenstvu sat otkucava, a tradicija još uvijek traje. Koliko god je klub s Kazališta snova bio loše, nije gubio utakmice koje najviše znače.

Od posljednje pobjede Liverpoola 2013. (1:0 golom Daniela Sturridgea) na Anfieldu prošlo je pet godina i devet utakmica, uz pet pobjeda i četiri remija. Slavili su Redsi 3:0 na Old Traffordu 2014. i to je sve što se njihovih dvoboja u prvenstvu tiče. Dakle, kad je Liverpool posljednji put pobijedio United, Dejan Lovren nije bio u klubu. Hrvatski reprezentativac stigao je 2014. iz Lyona za 22 milijuna eura i još ne zna kako je to srušiti društvo iz Manchestera u prvenstvu. 

S druge strane, imaju se i pristalice europskog doprvaka čime pohvaliti, a to je karizmatični Klopp. Nijemac je do sada devet puta vodio neku momčad protiv Mourinha, uz tri pobjede, dva poraza i četiri remija (tri u Premier ligi i jedan u tom uzvratu Europa lige). Međutim, pamte se čudesne pobjede njegove Borussije Dortmund 2012. i 2013. nad Mourinhovim Realom 2:1 i 4:1.

Također, Kloppova momčad je u zastrašujućoj formi u Premier ligi, gdje nije izgubila od 6. svibnja ove godine (1:0 od Chelseaja) u posljednjih 17 utakmica, uz 15 pobjeda i samo tri remija. No, to nije ništa kada se pogleda učinak Redsa na Anfieldu u prvenstvu. Posljednji ih je pobijedio Crystal Palace (1:2) i to 23. travnja 2017. godine! Od tada do danas su vezali 28 mečeva bez poraza pred svojim navijačima, uz 19 pobjeda i devet remija. 

To svakako ne ulijeva sigurnost Unitedu, ali je Mourinho prošle sezone preokretom protiv Cityja (3:2) na Etihadu spriječio proslavu titule gradskog rivala i pokazao da itekako zna još uvijek u svom stilu odraditi velike utakmice. Osjetio je to i Juventus ove sezone u Ligi prvaka (1:2).

Kako bilo, povijesni podaci, tradicije i pozitivni nizovi postat će nevažni u nedjelju kada u 17 sati sudac Martin Atkinson da znak za početak najvećeg nogometnog praznika koji ima Engleska. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.