Ne pratite esport? Finale ELEAGUE Majora savršeni je primjer zašto biste trebali početi

Foto: ELEAGUE 
 
Counter-Strike: Global Offensive jedan je od najpopularnijih esport naslova na svijetu, a sinoć je ponovo doživio svoj vrhunac. U finalu turnira vrijednog milijun dolara FaZe Clan i Cloud9 odigrali su meč za pamćenje, moguće i najbolji svih vremena. Prepuna Agganis Arena u Bostonu nosila je američki tim do pobjede, a igrači su uzvratili igrajući iznad svojih mogućnosti. Cloud9 je pred svojom publikom tako postao prva američka ekipa s major titulom. Prijenos finala koje je u jednom trenutku pratilo više od milijun i 130 tisuća ljudi srušio je rekord gledanosti na Twitchu, a svaka od tih duša uživala je u nevjerojatnoj partiji, vrtuljku emocija i bila dio povijesnog esport trenutka. 
 

 
Esport je prije svega emocija i priča, šoubiznis je došao naknadno. Jedna od najljepših priča ispisana je sinoć. Na početku glavnog dijela ELEAGUE Major turnira u Bostonu, američka ekipa Cloud9 jedva je osigurala doigravanje. Izgubili su prva dva meča, a potom s tri pobjede u nizu ulovili jedno od posljednjih mjesta koje vode među najboljih osam. Već tada bio je to uspjeh američke ekipe. Međutim, oči profesionalnih gejmera uvijek su usmjeren na titulu, koliko god se ona činila daleko. U doigravanju Cloud9 prvo izbacuje G2 Esports, potom i SK Gaming, najbolju ekipu na svijetu (koja je doduše igrala sa zamjenom), a u finalu ih čeka moćni FaZe Clan. Superstar tim sastavljen s jednim ciljem, da osvajaju ovakve turnire. 
 
Cloud9 je igrao sjajno u doigravanju, ali kako G2 Esports često varira u formi, a SK Gaming je na turniru igrao sa zamjenom, mnogi su sumnjali u njih protiv moćnog FaZe Clana. Cloud9 je za prvu mapu odabrao Mirage, i izgubio 16-14 zahvaljujući mirnoći i ogromnom talentu FaZea. Međutim, tada je uslijedio šok. Na Overpassu, za koji mnogi smatraju da je upravo FaZe najbolja ekipa na svijetu, uvjerljivo slavi Cloud9. Bilo je to još jedno u nizu malih čuda koje je američka ekipa izvukla iz svog rukava. Odluka će pasti na Infernu. FaZe Clan je boljom igrom osigurao produžetke i pri rezultatu 15-11 imao četiri prilike osvojiti ELEAGUE Major. Međutim, Cloud9 nije završio s finalom. Na fenomenalan način u iznimno napetim situacijama Cloud9 osvaja četiri runde u nizu i meč ide u produžetke. Sve je sažeto u nevjerojatnoj zadnjoj rundi regularnog dijela u kojoj je Jake "Stewie2K" Yip pokazao svu svoju vještinu i moć.
 

 
Bila su potrebna dva produžetka kako bismo dobili pobjednika, ali Cloud9 je bio taj koji je diktirao tempo i to se jasno osjetilo. Osjećali su to igrači, publika i više od milijun gledatelja. FaZe je bio na mukama, kao i njihovi navijači, ali razina talenta u toj ekipi iz runde u rundu je održavala nadu živom. Kada je najviše trebalo zablistao je vođa ekipe Finn "karrigan" Andersen u dvije 1 na 1 situacije. Na krilima publike uz povike "Send them home" Cloud9 slavi u drugom produžetku i ispisuje povijest. 
 
U tekstu "Zašto gledamo esport?" ovakve smo trenutke opisali na sljedeći način: "Takvi momenti stvaraju ovisnost, dokazuju da je gotovo sve moguće i dovode do ekstaze." Upravo to je bilo finale ELEAGUE Majora u Bostonu. Za razliku od ostalih popularnih esport naslova CS:GO funkcionira na runde, što igri daje određenu dinamiku i često dovodi do iznimno napetih situacija, a potpuno zablista u finalima velikih turnira između podjednakih ekipa. Društvene mreže su gorile, Tweetovi su stizali sa svih drugih esport natjecanja pa i studija Riot Gamesa u kojem se paralelno igrao LoL Championship Series. Ljubitelji esporta diljem svijeta, neovisno o igri, prepoznali su trenutak i željeli su biti dio povijesti. Potvrđuje to činjenica kako je glavni prijenos, dakle jedan Twitch kanal, u isto vrijeme pratilo više od milijun i 130 tisuća ljudi, čime je srušen još jedan rekord. Cloud9 je postao prva američka ekipa u povijesti CS:GO esporta s osvojenim major turnirom. Uz pokal osvojili su i pola milijuna dolara.
 
 
Svaka priča ima dvije strane, za nas je ova malo tužnija nego inače. Nikola "NiKo" Kovač i FaZe Clan zapeli su na posljednjom koraku. Meč nije dobro počeo za NiKu i počeo je igrati tek pred kraj druge mape, ali na Infernu je bio najbolji igrač svoje ekipe i još jednom potvrdio svoj nevjerojatan talent. Drugo mjesto je FaZe Clanu donijelo 150 tisuća dolara. Vrijedno je to iskustvo za ekipu u kojoj tri igrača nikad nisu igrala finale majora, a uvjereni smo kako će idući biti njihov. 
 
Priča, emocija, energija i nevjerojatna vještina igrača, sve su što treba jednom esport eventu. Finale ELEAGUE Majora u Bostonu imalo je sve to i još malo više. Kada bi skeptici samo na trenutak spustili gard i pokušali se prepustiti, dali priliku esportu i pogledali bar nekoliko najvećih turnira, mnogi bi se vrlo brzo navikli. Prije dvadeset godina većini je u Hrvatskoj bilo nepojmljivo da će pljeskati glazbenicima koji puštaju muziku s računala i raznih elektroničkih naprava. Danas je EDM jedna od glavnih uzdanica čitave glazbene industrije, a u Hrvatskoj godišnje imamo na desetke velikih festivala. Je li sport na računalima toliko drugačiji? U svakom slučaju, pljeskat će im naša djeca.
 
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz esport, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Esport
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.