Napokon pravi zakon: Huligani će zbog maskiranja, pijanstva i tučnjave na stadionu ići u zatvor!

HRVATSKA Vlada napokon je shvatila da nasilje s nogometnih stadiona neće izbaciti sve dok huligane ne počne propisno kažnjavati. Pa su shodno tome u proceduru upućene izmjene Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, kojima su predviđena četiri nova kaznena djela.

Osim organiziranja nasilja na sportskim natjecanjima, uništavanja stvari ili imovine i sudjelovanja u tučnjavi ili napadu na gledatelje ili druge osobe, kazneno će djelo biti i nepoštovanje mjera zabrane. To znači da će pijani navijači biti strogo kažnjavani, isto kao i oni koji se na stadionu maskiraju kako bi izbjegli da ih se identificira preko videozapisa, a kažnjavat će se i unošenje uvredljivih transparenata na tribine.

"Cilj ovog zakona nije da se napune zatvori, već da se spriječe novi izgredi", rekao je Ivan Šimonović, a Jadranka Kosor dodala kako je ovo zakon kojim će se pravi navijači zaštititi od nasilnika. Đurđa Adlešič podsjetila je kako su neke od ovih mjera već i ranije bile predviđene, ali se od njih na kraju ipak odustalo.

Novitet u zakonu je i da će policajci imati ovlasti zabraniti odigravanje utakmice ukoliko odluče da za to ne postoje prikladni uvjeti. Novim zakonom će se postrožiti i novčane kazne, a Tomislav Karamarko jasno je kazao da su ove odredbe donesene kao odgovor na izgrede na utakmici Dinama i Hajduka 1. svibnja ove godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.