kvalifikacije za SP

Nakon 47 godina bili su blizu SP-a, a onda je slavni trener nevjerojatno pogriješio

Foto: Guliver

NEVJEROJATNA situacija se dogodila u afričkim kvalifikacijama za SP u Kataru sljedeće godine. U susretu posljednjeg kola DR Kongo je pobijedio ekipu Benina 2:0 i tim rezultatom je izborio posljednji krug kvalifikacija i došao na korak do plasmana na SP.

No izbornik DR Konga, slavni Hector Cuper, napravio je neshvatljivu pogrešku koja će vrlo vjerojatno njegovu reprezentaciju koštati Mundijala. Naime, bivši trener Valencije, Intera i Parme je u finišu utakmice napravio izmjenu koju prema pravilima nije smio. Cuper je zaboravio da prema novim pravilima smije promijeniti petoricu igrača, ali samo u tri različita navrata. Argentinac je to napravio u četiri navrata, a kobna zamjena dogodila se u 90. minuti kad je Joel Ngandu Kayamba ušao umjesto ozlijeđenog Bena Malange Ngite. 

U prvi trenutak to nije nitko primijetio, cijeli Kongo je slavio, a onda je samo 24 sata kasnije stigla informacija da će se Benin žaliti, što bi vrlo lako moglo izbaciti Kongo iz baraža.

Ipak, unatoč velikoj pogrešci Cupera, u Kongu vjeruju da nije sve izgubljeno. U studenom 2020. Ekvatorijalna Gvineja je kao gost pobijedila Libiju 3:2. U ovom dvoboju dogodilo se potpuno isto - gosti su zamjene radili u četiri navrata. Libijci su podnijeli žalbu, ali za pogrešku nije kažnjena reprezentacija Gvineje, nego suci utakmice. U Kongu se nadaju da će se dogoditi isto.

Posljednji i jedini put Demokratska Republika Kongo kvalificirala se na Svjetsko prvenstvo u Zapadnoj Njemačkoj 1974. Tada su se zvali Zair, a bili su u skupini s Brazilom, Škotskom i Jugoslavijom. Poraz od Jugoslavije 9:0 jedan je od tri najveća u povijesti Mundijala, a cijela priča oko nastupa afričke momčadi u Njemačkoj je puna kontroverzi.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.