Najžešći El Clasico u povijesti. Svinjskom glavom i lutkama protiv izdajnika

Foto: Getty Images / Guliver Image

USUSRET nedjeljnom El Clasicu prisjećamo se jednog od najzanimljivijih, a vjerojatno i najžešćijih derbija u povijesti između Barcelone i Reala. Njegova glavna zvijezda prije 18 godina bio je Luis Figo. Legendarni Portugalac koji je bio legenda i idol navijača Barcelone, senzacionalno je u ljeto 2000. za 62 milijuna eura potpisao za Real Madrid i tako postao zakleti neprijatelj svih na Camp Nouu.

Jednostavno - izdajnik. 

Figo je do 2005. godine odigrao za Real 239 utakmica i zabio 57 golova, uz sedam osvojenih trofeja, a u Gaudijevom gradu nikad mu nisu oprostili izdaju, naprotiv. Prilikom svakog njegovog dolaska s Realom na Camp Nou, navijači su ga gađali raznim predmetima, a ostala je povijesna utakmica u kojoj je na travnjaku s tribina završila i svinjska glava namijenjena Portugalcu. 

U toj je utakmici Barca pobijedila 2:0 golovima Luisa Enriquea i Simaoa, a navijači su tijekom cijelog meča vrijeđali Figa i gađali ga bocama i upaljačima pa je utakmica bila na rubu prekida. 

Pozadinu njegovog odlaska iz Katalonije u Madrid svojevremeno je otkrio njegov suigrač iz tih dana i veliki prijatelj Paulo Futre.

"U to je vrijeme Figo bio jedan od najboljih igrača Barce, ali ujedno i jedan od najslabije plaćenih, zbog čega je bio ljutit na predsjednika Joana Gasparta. S druge strane, Florentino Perez je bio totalni autsajder na predsjedničkim izborima u Realu i trebao mu je kapitalac. Figo se dogovorio s njim, ali nije vjerovao da će pobijediti. Kada se to dogodilo, nastao je kaos u Kataloniji, gdje su navijači prijetili Luisu i njegovoj obitelji, zbog čega se on želio povući", rekao je Futre pa pojasnio zašto do prekida dogovora nije moglo doći te zašto se Figo morao pojaviti na Santiago Bernabeuu.

"Čak je i rekao menadžeru da neće u Real, ali u predugovoru koji je potpisao stajalo je da mora platiti 35 milijuna eura odštete Madriđanima ako ne realizira transfer. On je s obitelji tada bio na Sardiniji i nije htio ići u Madrid. Bio je toliko nervozan zbog svega da je udario fotografa koji mu je slikao sina. Morate se staviti u njegovu poziciju. Bio je jedan od najboljih igrača, a jedan od najslabije plaćenih. Real mu je nudio šest puta više novca! Ali, naravno, nije bilo izlaza. Mogao je ili prijeći u Real, ili platiti 35 milijuna eura odštete", zaključio je Futre koji je tada došao na Sardiniju kako bi pružio podršku svom prijatelju.

Ostalo je povijest. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.