Esport

Najveći esport turnir se nakon devet godina vraća u Europu

Foto: Valve

U NEDJELJU, 25. kolovoza, u Šangaju je završio deveti The International, najveći Dota 2 turnir na svijetu i jedan od najvećih esport događaja godine. Netom prije nego što će OG ispisati povijest i obraniti titulu prvaka protiv Team Liquida u finalu te kući ponijeti više od 102 milijuna kuna, objavljeno je i mjesto održavanja idućeg izdanja turnira. Prvi put nakon 2011. The International se vraća u Europu, ugostit će ga švedska prijestolnica Stockholm.

>Oni su osvojili 102 milijuna kuna i ispisali povijest esporta

>Tko je Hrvat na najbogatijem esport turniru na svijetu?

Još od 2011. i prvog The Internationala Europljani su morali daleko putovati kako bi bili dio jednog od najvećih esport spektakla na svijetu. Tek su četiri grada dosad ugostili ovo prestižno natjecanje. Prvo se održalo u Kölnu, zatim šest godina zaredom u Seattleu, nakon čega je bio u Vancouveru, a onaj posljednji u Šangaju. Obljetnicu i 10. izdanje ugostit će Stockholm i Švedska koji imaju itekako bogato iskustvo u esportu.

Dolazak The Internationala u svoj grad pozdravila je i gradonačelnica Anna König Jerlmyr u najavnom videu, izjavivši kako je Stockholm uzbuđen što će ugostiti najbolje Dota 2 igrače u borbi za najprestižniji trofej u esportu. U videu se vidi i prekrasan Ericsson Globe, dvorana kapaciteta 16 tisuća mjesta u kojoj bi se trebala održati završnica turnira. Sada već sigurno možemo tvrditi i da će nagradni fond biti veći od ovogodišnjeg 34,3 milijuna dolara, jer raste iz godine u godinu i Dota 2 zajednica uvijek uspije nadmašiti samu sebe.

Podsjetimo, OG je u nedjelju postala prva ekipa koja je uspjela obraniti titulu The Internationala i dva puta osvojiti taj prestižni turnir, što im je u razmaku nešto dužem od godinu dana donijelo i 27 milijuna dolara. Tih pet igrača najviše su zaradili u esportu od osvojenih turnira. OG je u velikom finalu svladao Team Liquid rezultatom 3-1.

Kada je esport u pitanju, Švedska je jedna od najnaprednijih europskih zemalja s dugom tradicijom u organizaciji velikih turnira, jakoj sceni, ali i velikim rezultatima u raznim igrama. Dvije švedske CS:GO ekipe obilježile su čitave ere esporta - Ninjas in Pyjamas i Fnatic, a Alliance je 2013. osvojio The International u jednom od najboljih finala ikad. Iz Švedske nam dolazi i DreamHack produkcijska tvrtka koja je zaslužna za organiziranje nekih od najvećih esport festivala na svijetu. Još 2007. ušli su u Guinnessovu knjigu rekorda za najveći LAN party s više od 10 tisuća umreženih računala. 

Nije nam Stockholm samo geografski udaljen, već i po mnogočemu drugome, pa i pristupu esportu. Split je već nekoliko godina domaćin Dota PIT-a, 300 tisuća dolara vrijednog turnira u Doti 2 iz Dota Pro Circuit serije, kakvih je samo 10 na svijetu. Split to nikad nije kvalitetno iskoristio za promidžbu ili predstavio kao dio turističke ponude, iako su na turnir dolazili najbolji timovi na svijetu, uključujući OG i Team Liquid koji su u nedjelju igrali veliko finale. Ipak, s obzirom na turističku sezonu na isteku i događaje koji su je obilježili možda je tako i bolje. 

Foto: Dota PIT

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.