Najstrijelci SP-a: Grzegorz Lato, najpodcjenjeniji nogometaš Starog kontinenta

SERIJAL članaka o najstrijelcima SP-a nastavljamo Grzegorzom Latom, jednim od najpodcjenjenijih nogometaša Starog kontinenta svih vremena.

Grzegorz Lato rođen je 8. travnja 1950. godine u Malborku, a nogometnu karijeru započeo je u lokalnom Stal Mielecu 1966. godine za koji je igrao punih 14 godina. U 295 nastupa za klub zabio je vrlo dobrih 117 golova. Početkom osamdesetih na dvije godine odlazi u belgijski Lokeren, gdje se nije proslavio, a karijeru je završio u meksičkom Atlanteu, gdje je do 1984. godine u 45 nastupa zabio 15 golova.

U karijeri je osvojio dva naslova prvaka Poljske te naslov prvaka Meksika, a 1973. i 1975. godine bio je najbolji strijelac i najbolji igrač Poljske. 1975. godine s Mielecom se plasirao u četvrtfinale kupa Uefe, gdje su ispali od njemačkog HSV-a. Što se tiče reprezentativnog dresa, Lato je rekorder po broju nastupa svih vremena. Od 1971. do 1984. godine odigrao je čak 100 utakmica za nacionalnu vrstu, a zabio 45 golova, tri manje od rekordera Włodzimierza Lubańskog.

Treba prije svega napomenuti da Lato nije bio napadač nego ofenzivno krilo i da je njegova statistika upravo sjajna kada se uzme u obzir ta činjenica. Također je općepoznata pretpostavka kako je Lato vjerojatno bio jedan od najpodcjenjenijih igrača u povijesti Starog kontinenta. Ne, nikada nije igrao u nekom velikom klubu, ali je zato odveo Poljsku do povijesnog uspjeha na svjetskim prvenstvima, upisavši se u povijest kao jedan od 18 igrača koji su obilježili svjetske nogometne smotre u posljednjih 80 godina.

U Zapadnoj Njemačkoj predstavljen današnji trofej pobjednika SP-a

Deseto izdanje Svjetskog prvenstva održano je u Zapadnoj Njemačkoj od 13. lipnja do 7. srpnja 1974. godine. Po prvi put predstavljen je novi trofej pobjednika SP-a talijanskog kipara Silvija Gazzanige, jer je trofej Jules Rimet dan trostrukom svjetskom prvaku Brazilu u trajno vlasništvo. Čak 90 reprezentacija tražilo je put na SP kroz kvalifikacije, a na koncu svoje mjesto pronašli su između ostalih i debitanti Istočna Njemačka, Haiti, Australija i Zair, prva subsaharska država koja se plasirala na SP. Natjecanje su obilježile u velikom dijelu loše vremenske prilike, a prvi crveni karton na SP-ima zaradio je Čileanac Carlos Caszely. Format natjecanja promijenio se u odnosu na četiri godine ranije. Iz svake od četiri skupine dalje su išle dvije momčadi, koje su onda podijeljene u dvije skupine. Prvoplasirane momčadi išle su u finale, a drugoplasirane u borbu za treće mjesto.

Poljska je igrala u skupini 4, zajedno s Argentinom, Haitijem i Italijom, a na koncu su zauzeli prvo mjesto ispred Argentine. U prvoj utakmici sa 3:2 svladali su Gaučose, a dva gola postigao je Grzegorz Lato. Četiri dana kasnije sa čak 7:0 ispraćen je Haiti, a tri gola zabio je Szarmach, dva Lato te po jedan Deyna i Gorgon. U posljednjoj utakmici skupine Poljska je golovima Szarmacha i Deyne sa 2:1 svladala Italiju. Uz Poljake, u sljedeću fazu SP-a,plasirali su se Nizozemska, Brazil, Istočna Njemačka, Argentina, Zapadna Njemačka, Švedska i Jugoslavija. U prvoj utakmici druge faze Poljaci su golom Latoa svladali Šveđane, da bi četiri dana poslije preko Deyne i Latoa pali i Jugoslaveni. U posljednjoj utakmici i praktičnom polufinalu na Waldstadionu u Frankfurtu Gerd Muller je jedinim golom na utakmici odveo Njemačku u finale, dok je Poljska morala u borbu za treće mjesto.

Lato srušio Brazil, Muller prekinuo totalni nogomet

6. srpnja 1974. godine reprezentacija Poljske suprotstavila se velikom Brazilu predvođenom Rivelinom i Jairzinhom. Do 76. minute nije bilo golova, a onda je Grzegorz Lato svojim sedmim pogotkom donio Poljskoj treće mjesto na svijetu, sebi priskrbivši naslov najboljeg strijelca svjetskog prvenstva, jer je u finalu Neeskens trebao zabiti tri gola da ga prestigne. Dan poslije, pred 75 tisuća gledatelja na olimpijskom stadionu u Munchenu snage su odmjerili Nizozemska i domaćin Zapadna Njemačka. Bio je to susret taktike i totalnog nogometa, koju si predstavili Nizozemci, predvođeni slavnim Johanom Cruijffom. Golom iz jedanaesterca poveli su Nizozemci već u drugoj minuti, da bi preko Breitnera i čuvenog Gerda Mullera Nijemci preokrenuli susret, postavši tako po drugi put u povijesti prvaci svijeta.

Nakon što se ostavio nogometa sredinom osamdesetih, Lato je s vremenom uplovio u političke vode. Svoj vrhunac doživio je od 2001. do 2005. godine kada je kao član demokrata obavljao funkciju senatora Poljske. 2008. godine Lato je izabran za predsjednika poljskog nogometnog saveza, nakon čega je na javnoj televiziji dao otkaz Nizozemcu Leu Beenhakkeru zbog slabih reprezentativnih rezultata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.