Najstariji hrvatski reprezentativac: Imam pouzdanu informaciju o Luki Dončiću

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

IAKO je prije godinu, dvije hrvatska košarkaška reprezentacija krenula u pomlađivanje, na početku priprema za olimpijske kvalifikacije u Ateni u kadru Josipa Sesara jedan je 35-godišnjak. Filip Krušlin, bivši junior Cibone, nakon dugo vremena vratio se u reprezentaciju pomoći iskustvom te potvrdio izbornikovu mantru da je svaki igrač koji želi doći dobrodošao.

"Uvijek mi je drago doći, nije bilo nekih prepreka, fizički sam OK i to mi je bila najbitnija stavka za dolazak, a ove kvalifikacije lijepa su prilika za još jednom se plasirati na Olimpijske igre", rekao je Krušlin nakon jutarnjeg treninga reprezentacije.

Prije osam godina je uz Darija Šarića bio dio ekipe koja je senzacionalno osvojila ovakav kvalifikacijski turnir u Torinu i plasirala se na Igre u Riju, gdje je na jednu loptu u četvrtfinalu ispala od Srbije.

"Uvijek govorim da mi je to ljeto s reprezentacijom najljepši dio karijere i volio bih to ponoviti, a i zbog drugih dečkiju, koji još nisu imali priliku, da osjete nešto što će pamtiti do kraja karijere", kaže Krušlin, ali upozorava: "Situacija je slična, u smislu šansi koje su nam davali prije odlaska, ali ona ekipa bila je dosta iskusnija."

Najstariji reprezentativac fizički je bolje nego kao klinac

S 35 godina uvjerljivo je najstariji reprezentativac, ispred kapetana Darija Šarića, koji je nedavno napunio 30, ali fizički djeluje odlično nakon četiri godine na Sardiniji, u Dinamo Sassariju, iz kojeg ovog ljeta prelazi u francuski Strasbourg.

"Treniram, ne dopuštam si da izađem iz ritma, shvatio sam da mi tako najbolje odgovara i pomaže mi da produljim karijeru. Sad me tijelo služi, za razliku od ranog dijela karijere kad je bilo teško, ali ovo je sad možda nagrada što sam sve to izdržao.

Strasbourg će biti novo iskustvo za mene i obitelj, Miro Bilan mi je ispričao sve najbolje o klubu i gradu i veselim se novoj avanturi. Na Sardiniji sam proveo četiri godine, stvarno je bilo lijepo i meni i obitelji, čak mi se i zadnji sin tamo rodio", priča Kruška.

Dončić sigurno dolazi, a Grci su s Giannisom jači

Pripreme su tek počele, ali kvalifikacije su udaljene samo tri tjedna, a Hrvatskoj na putu za početak stoje Slovenija s Lukom Dončićem i Novi Zeland. Dvije od tri momčadi će u polufinale, a iz druge skupine najveća je prijetnja domaćin Grčka s Giannisom Antetokounmpom.

Hrvati nadu mogu tražiti u zdravstvenom stanju Luke Dončića, izozljeđivanog i iscrpljenog od NBA sezona koja mu još traje, te činjenici da je Giannis dokazano prikladniji za igru po NBA pravilima nego po FIBA-inim. No, Krušlin na to ne gleda tako.

Luka Stanzl/PIXSELL

"Giannis je jedan od najboljih na svijetu i sigurno su s njim bolja ekipa. Mislim da je kroz godine radio na sebi i više pazio da se prilagodi europskom stilu igre, a novi izbornik Spanoulis je stari mačak koji će sigurno posložiti ekipu u smjeru da Antetokounmpo najviše profitira, a s njim i ekipa", prokomentirao je Krušlin.

"Dončić će sigurno doći, prema mojim informacijama direktno iz slovenskog tabora, suludo bi bilo očekivati da ne dođe. Jasno je da fizički nije na 100 posto, jedino ako mu se stanje pogorša, što nitko ne želi, možda neće moći fizički biti u stanju igrati, ali nema sumnje da će učiniti sve da bude tamo.

Kako ga zaustaviti? To je čovjek koji zabija 40 poena u najjačoj ligi svijeta. Imat ćemo plan igre kao ekipa, jedan na jedan mu nitko na svijetu ne može parirati, ali kroz timsku, kolektivnu obranu možemo tražiti svoju šansu."

Najvažniji Novi Zeland. I Haka

Ipak, najvažnijom utakmicom turnira Krušlin ne smatra ni hipotetsku protiv Grčke ni onu prvu protiv Slovenije (2. srpnja), nego onu dan kasnije protiv Novog Zelanda.

"Rekao bih da nam je Novi Zeland najbitniji protivnik jer je to ključna utakmica koja nas vodi dalje. Slovenija je sigurno najkvalitetnija u skupini, a Grčka na turniru, ali moraš dobiti i najbolje ako želiš na Olimpijske igre", kaže Krušlin, koji se utakmici s Novozelanđanima veseli i zbog detalja koji prethodi svim njihovim nastupima, tradicionalnom ratničkom plesu za zastrašivanje protivnika.

"Velik sam fan ragbija i All Blacksa, volim gledati Svjetsko prvenstvo u ragbiju i bit će zanimljivo vidjeti mogu li je njihovi košarkaši izvesti jednako dobro kao All Blacksi ili su lošiji."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.