"Mravima" na putu do ostvarenja sna stoji njihova nesuđena druga momčad

CEDEVITA i Zagreb CO po prvi su puta dohvatili finalnu seriju doigravanja za prvaka Hrvatske, i jedni i drugi sa velikim ambicijama jer naslov donosi i Euroligu slijedeće sezone. Cedevita je proslavila pobjedu nad velikim rivalom, Cibonom, te se momčad okrenula pripremama za prvu utakmicu koja se u Sutinskim vrelima igra u subotu od 18:45.

"S obzirom na sve ono što se ove sezone događalo na hrvatskoj klupskoj sceni vjerujem da je ovo najnormalniji rasplet. Najbolji je način da se u finalnoj seriji odgovori tko će biti prvak Hrvatske i predstavnik u Euroligi međusobni ogled dvije momčadi koje su ove sezone najviše pokazale", uoči sutrašnje utakmice govori trener Aco Petrović.

"Što se tiče taktike, držim da su oni u blagoj prednosti s obzirom da su osam dana mirno mogli pratiti sve ono što se događalo u polufinalu nas i Cibone, s obzirom da su bez velikih trauma prošli Zadar i mogli su se, uvjetno rečeno, i kvalitetnije pripremiti. Međutim, ovo su ogledi dviju momčadi koje se jako dobro znaju, čak je i 2-2 u međusobnim ovosezonskim ogledima i otprilike u takvim se postocima kreću šanse za naslov. Mi se moramo s jedne kolektivne taktike koja je bila protiv Cibone prebaciti na taj individualni pristup, no moji igrači nakon ovih mjeseci iza nas znaju individualne kvalitete i način igre Mulaomerovića, Simona, Heytvelta, Žorića i ostalih igrača Zagreba. Neće nam trebati puno da se na njih adaptiramo. No, lako je napraviti pripremu za utakmicu a teže sve sprovesti u djelo jer Zagreb ima tu sofisticiranu kvalitetu na određenim pozicijama. Svim glavnim igračima moramo smanjiti postotke šuta, otvoriti si mogućnost za lagane koševe iz tranzicije i to je ključ čitave serije", dodao je Aco.

Lex Petrović: Frcat će iskre

 
Svi su spremni za veliko finale, osim Vedrana Vukušića koji je uspješno operiran u Nizozemskoj. Više o operaciji znat će se tijekom sutrašnjeg dana.

"Vjerujem da će frcati iskre s obzirom da su obje momčadi prvi puta u finalu. Velika stvar i za jedne i za druge. Imali su nešto lakši posao u polufinalu, možda su i nešto odmorniji od nas, ali finale je finale i nema alibija niti skrivanja. Idemo to odraditi do kraja najbolje što znamo jer to nam je i bio cilj ove sezone", kaže Tomislav Lex Petrović.

"Protiv Cibone smo pokazali da imamo dugu klupu i da svi možemo igrati što je naša prednost. Dokaz je činjenica da je u polufinalnoj majstorici klupa dala 46 poena kao i prva petorka. To puno znači i daje povjerenje treneru i nama dobru dozu sigurnosti".

Petrović je još jednom zahvalio publici na posljednjoj utakmici jer Sutinska vrela su oborila sve rekorde posjećenosti kao i intenzitetom navijanja:

"Siguran sam da će biti slično kao u srijedu jer vjerujem da su ljudi prepoznali Cedevitu i kao brand i kao klub i da imamo sve više simpatizera među ljubiteljima košarke. Atmosfera je bila fantastična, a bit će i u subotu jer ponovno je riječ o velikom zagrebačkom derbiju".

"Mravima na putu do ostvarenja sna stoji njihova nesuđena druga momčad"

"Posljednja prepreka Mravima na putu do ostvarenja četrdesetogodišnjeg sna, naslova prvaka, je klub koji je trebao biti Zagrebova druga momčad", stoji na početku najave finala na Zagrebovoj službenoj stranici.


Košarkaše Zagreba s klupe će voditi Ivica Burić koji je kao igrač i trener Splita već osjetio nekoliko finala.

"Čestitam igračima što smo stigli do ovog finalnog cilja. I Cedevita je prvi put u finalu, imaju iste ambicije kao i mi. Igračima ću podijeliti zadatke i pripremiti ih na ono što nas čeka da pokušamo već u prvoj utakmici doći do pobjede. Niz je dug i prva utakmica ne mora ništa značiti, ali ipak će pobjednik biti korak ispred protivnika", rekao je Burić.

"Očekuje nas iscrpljujuća serija i koncentracija će biti ključna, ali očekujem i da igrači pokažu zajedništvo. Psihološki pritisak je velik zbog trofeja i Eurolige. Kome će ruka na šutu manje drhtati, tko će raditi manje grešaka, razbit će tu psihičku barijeru", rekao je trener Zagreba, a onda je progovorio o mogućim izostancima.

"Renfroe će biti u sastavu i igrat će, ali Kasun neće. Alex bi nam mogao pomoći petnaestak minuta, to bi bilo jako dobro. Kasun će, nadam se, biti spreman za neku od sljedećih utakmica. Svi ostali su se uspjeli oporaviti, imali smo dovoljno vremena nakon Zadra".

Burić: Serija tek počinje, moglo bi biti tenzija


Usporedio je Burić sezonu svoje momčadi i Cedevite:

"Oni su, kao i mi, imali uspona i padova tijekom sezone. Dugo su bili u top-izdanju, a onda je uslijedilo opuštanje čiji se vrhunac pokazao protiv Cibone. Ipak su u posljednjoj utakmici pokazali snagu i kvalitetu. Imaju odličnog playa u Draperu, vrhunske šutere Baždarića i Wrighta, pod košem snažne Edwardsa i Žižića. Dobili su i osvježenje u Kovačeviću i Petroviću, dobro su ukomponirani i funkcioniraju odlično. Samo nas momčadska obrana može dovesti do uspjeha."

Rivalstvo i tenzije očekuju se i u finalu Prvenstva Hrvatske.

"Serija tek kreće i ne znači da neće biti tenzija. Mislim da je nedavna utakmica Cedevite i Cibone, iza koje se još vuku repovi, glavni razlog mirnijeg uvoda u finale. Mi idemo u Podsused otvorenih karatam, idemo tamo mirno i bez provokacija, želimo pobijediti i tako ćemo se postaviti. Nismo opterećeni pričama o radnim dozvolama njihovih igrača, ne zanimaju nas njihovi problemi. Ne diramo njih i očekujemo da oni ne diraju nas.

Ovo je pravo finale. I mi i oni imali smo vrlo dobru sezonu i pravedno je da međusobno odlučimo o naslovu prvaka", zaključio je Burić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.