Najpoznatija rumunjska sportašica na današnji je dan postigla savršen rezultat

Foto: Profimedia

Nadia Comaneci vjerojatno je najslavnija rumunjska sportašica. Profesionalna je gimnastičarka koja je na Olimpijskim igrama 1976. postigla ocjenu 10.0 te tako ušla u povijest kao prva osoba koja je dobila savršenu ocjenu u gimnastici. Tada je imala samo 14 godina.

Rođena je 1961. u gradu Onești, u rumunjskoj Moldaviji. Njena majka je izjavila da ju je upisala na gimnastiku jer je bila živahna djevojčica. Nadia je brzo zavoljela sport, a čak je i svoje obrazovanje posvetila sportu te završila školu za sportsku edukaciju.

Prvi put se iskazala 1971. godine u Skoplju na natjecanju rumunjskih i jugoslavenskih sportaša, gdje je pomela konkurenciju. Nastavila je nizati uspjehe u Europi, što joj je omogućilo nastup na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine. Igre su započele 17. srpnja, a već idućeg dana Nadia je bila na svim naslovnicama sportskih časopisa svijeta jer je postigla čistu desetku.

Savršen nastup

Čista desetka je u to vrijeme smatrana nedostižnom ocjenom, a svaka ukupna ocjena koja je bila preko 9 već se smatrala savršenom. Međutim, toga dana Nadia je pomaknula ljestvicu. Nakon nastupa na nejednakim ručama Nadia je od šestorice sudaca dobila ocjenu 10.0. Kada je njena ukupna ocjena pokazana na panelu, pisalo je "1.00" jer tadašnji mehanizam nije mogao pokazati "10.0". Nakon 1976. godine organizatori Olimpijskih igara počeli su paziti na takve detalje.

Do kraja Igara Nadia je osvojila čistu desetku još šest puta: tri puta na parteru (za koji smatra da je njena najlošija disciplina), dvaput na ručama i jednom na gredi. Nakon Montreala dobna granica za sportaše je pomaknuta na šesnaest godina, pa je tako njen status najmlađe gimnastičarke s čistom desetkom danas nemoguće dostići.

Iste je godine proglašena sportašicom godine te najboljom sportašicom svijeta. Doma u Rumunjskoj dobila je mnoga priznanja i odlike. Nastavila se baviti gimnastikom te osvojila mnoga prvenstva u Europi i šire.

Godine 1984. mnoge su komunističke zemlje bojkotirale OI, no Rumunjska je sudjelovala, kao i Comaneci. Međutim, nakon tih Igara počela je doživljavati restrikcije te je ulazila u sukobe s rumunjskim vlastima, koje ju s vremena na vrijeme nisu puštale na internacionalna natjecanja zbog geopolitičkih razloga. Upravo zbog toga 1989. godine seli se u SAD.

Preselila se kod tadašnjeg prijatelja ili već dečka Barta Connera te radila kao trenerica u gimnastičarskom klubu u Oklahomi. Bart Conner priznati je američki gimnastičar te njen muž od 1996. godine. U Americi je uživala status sportske legende, baš kao i u Europi, te iskoristila svoju popularnost da se uključi u mnoge humanitarne akcije.

Također je ambasadorica Olimpijskih igara, članica mnogih sportskih odbora te velika zagovornica Specijalnih olimpijskih igara za sportaše s intelektualnim invalidnostima. Živi i dalje u Oklahomi sa svojim mužem.

Nadia Comaneci na dodjeli Grammyja 2023. / Foto: EPA
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.