NAJKONTROVERZNIJI FAUL GODINE Jesu li suci ukrali pobjedu LeBronu i Cavaliersima?

Screenhot YouTube

NEVJEROJATNA utakmica u Oaklandu u prvom meču finalne serije za prvaka NBA lige. Aktualni prvaci Golden State Warriorsi nakon produžetka pobijedili su Cleveland Cavalierse 124:114. U dodatnom vremenu Cavsi nisu imali šanse, no ono što su prosuli u regularnom dijelu utakmice je nevjerojatno.

Pet sekundi prije kraja regularnog dijela, pri rezultatu 107:107, George Hill je promašio slobodno bacanje koje bi Cavsima donijelo break, no LeBronovoj momčadi ukazala se nova sjajna prilika nakon skoka JR Smitha. A onda se dogodilo pomračenje uma igrača Clevelanda. Umjesto da šutira prema košu, a imao je vremena, ili da uposli nekog od svojih suigrača, a LeBron je tražio loptu, Smith se s loptom u rukama zaletio prema centru i pustio da vrijeme iscuri. Ostali igrači Clevelanda u čudu su gledali prema Smithu, nikome nije bilo jasno što se upravo dogodilo, a posebno je bio bijesan James koji se nakon verbalnog napada na zbunjenog Smitha samo ljutito odmaknuo suzdržavajući se da ga fizički ne napadne.

Trener Cavsa Tyronn Lue nakon utakmice je kazao kako je Smith mislio da je njegova momčad u prednosti s jednim poenom razlike, no nesretni bek Cavaliersa u izjavi za novinare priznao je da to nije točno, da je znao da je rezultat izjednačen, ali da je želio izaći iz gužve i pozvati time-out.

Reakcija Draymonda Greena na tu izjavu najbolje govori koliko to ima smisla.

No, nije to bila jedina kontroverzna na ovoj utakmici. Pedesetak sekundi prije kraja, pri vodstvu Clevelanda 104:102, Warriorsi su imali napad koji je polaganjem pokušao završiti Kevin Durant i tako izjednačiti rezultat. U reketu Cavsa došlo je do sudara između Duranta i LeBrona, a suci su pokazali da je bio faul u napadu. Da su ostali pri svojoj odluci, Cavsi bi vjerojatno pobijedili, no onda se dogodila neuobičajena situacija. Suci su zaustavili igru kako bi provjerili snimku, a nakon pregleda promijenili su odluku i dosudili su faul Jamesa.

Zašto kažemo neuobičajena? Zato što inače nije uobičajena praksa da se pregledom snimke naknadno revidira odluka je li prekršaj ispravno dosuđen ili ne. Kod kontakta kad suci koriste snimku uglavnom gledaju je li faulirani igrač pri tome nagazio na liniju za tri (hoće li dosuditi dva ili tri bacanja), je li isteklo vrijeme, a gotovo nikad suci pregledom snimke ne mijenjaju svoju odluku o tome je li neki prekršaj ispravno dosuđen ili nije. Jasno da je ova situacija izazvala dosta polemika u američkim medijima još i za vrijeme utakmice, no po pravilima suci mogu promijeniti svoju odluku ako u prvom trenutku nisu vidjeli da obrambeni igrač nije bio u dozvoljenoj poziciji kod branjenja ulaza, odnosno da se kretao uoči samog kontakta.

Gledajući snimku više puta, teško je s maksimalnom sigurnošću kazati tko je napravio faul, Durant ili LeBron, dojma smo da je James ipak zakasnio kod postavljanja, no u svakom slučaju i ova situacija izazvat će dosta rasprava u američkoj javnosti. Suđenje u doigravanju ove sezone nije bilo dobro, u oba konferencijska finala vidjeli smo dosta čudnih odluka, tako da će ova odluka samo još dodatno produbiti sumnje u kvalitetu djelitelja pravde u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.