MOO objasnio zašto će osuđeni silovatelj djevojčice nastupiti na Olimpijskim igrama

Foto: EPA

MEĐUNARODNI olimpijski odbor (MOO) priopćio je da nije imao nikakvu ulogu u odluci nizozemske odbojke da odabere osuđenog silovatelja za Olimpijske igre, izbor koji je kritizirala skupina za zagovaranje žena u sportu. Steven van de Velde osuđen je na četiri godine zatvora u Britaniji 2016. nakon silovanja 12-godišnje djevojčice dvije godine ranije kada je imao 19 godina. Nakon što je tamo odslužio dio kazne, prebačen je u Nizozemsku i kazna mu je prilagođena standardima nizozemskog zakona. Van de Velde se ponovno natječe u odbojci na pijesku od 2017., a prošli je mjesec imenovan u nizozemsku olimpijsku reprezentaciju.

"Imenovanje pojedinačnih članova momčadi, nakon kvalifikacija na terenu za igru, isključiva je odgovornost svakog nacionalnog olimpijskog odbora", rekao je glasnogovornik Međunarodnog olimpijskog odbora. Ni Van de Velde ni trener nizozemske olimpijske reprezentacije u odbojci na pijesku nisu bili odmah dostupni za komentar.

Odabir sportaša za Olimpijske igre ovisi o svakom nacionalnom NOO-u iako MOO šalje pojedinačne pozivnice nakon nacionalnih nominacija. MOO ima pravo ili ne izdati pozivnice ili ih povući prije ili tijekom Olimpijskih igara.

MOO uskratio pozivnice nekim ruskim i bjeloruskim sportašima

Tako je odbio je izdati pozivnice za Igre u Parizu nekim ruskim i bjeloruskim sportašima koji su ispunili kvalifikacijske kriterije nakon procesa provjere vezanog uz njihovu aktivnu podršku ratu u Ukrajini ili ugovorne veze s ruskom vojskom. Neki sportaši i skupine za ljudska prava usprotivili su se Van de Veldeovoj nominaciji.

"Van de Veldeova prisutnost u nizozemskom olimpijskom timu potpuno ne poštuje i obezvrjeđuje preživjele žrtve njegovih zločina", rekla je Kate Seary, suosnivačica i direktorica Kyniska Advocacy koja radi na zaštiti i poštivanju žena u sportu. "Njegovo sudjelovanje šalje poruku svima da sportsko umijeće pobjeđuje zločin."

Van de Velde ima potporu Odbojkaškog saveza svoje zemlje (Nevobo) i nacionalnog sportskog saveza. "Prije nego što je Van de Velde izrazio želju da se vrati odbojci na pijesku u to vrijeme, naširoko smo razgovarali s njim, ali i s NOC-om... među ostalima", rekao je Michel Everaert, glavni tajnik Nevoba. "U potpunosti podržavamo njega i njegovo sudjelovanje u Parizu."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.