LIGE PETICE

Mirror: Guardiola je rastrošni gotovan i plagijator, a ne jedan od 10 najboljih ikad

Foto: Gulliver / Getty Images

STAN COLLYMORE 90-ih je bio sjajni napadač Nottinghama i Liverpoola, ali još poznatiji bio je po kontroverznom ponašanju. Sada je odjeknulo ono što je napisao za Daily Mirror.

"Mlađi od 30 godina mantraju da je Pep najbolji ikad zato što nisu gledali stare majstore"

"Pep Guardiola ne može biti među 10 najboljih trenera svih vremena. Top 20? Da. Ali Top 10, ne. Broj 1? Apsolutno nikako, ni blizu", piše Collymore o treneru koji je po tri puta osvajao La Ligu i Bundesligu, te po dva puta Ligu prvaka i Premier league.

"Da netko dade meni milijardu funti da u par godina potrošim na pojačanja nogometnog kluba, kao što je dobio Pep u Manchester Cityju, vjerojatno bih i ja napravio dobar posao. Guardiola me ničim tijekom četiri godine u Engleskoj nije uvjerio da je najveći trener svih vremena, kako bi neki mlađi od 30 htjeli da povjerujem."

"Nije digao palog velikana niti od provincijskog kluba napravio svjetski"

Collymore objašnjava koji su njegovi kriteriji kako bi trener bio vrijedan ulaska među deset najboljih: "Mora preuzeti palog velikana kojeg su prešišali rivali i pretvoriti ga u klub koji će u zemlji dominirati tijekom dva desetljeća, a za isto vrijeme osvojiti dvije Lige prvaka, kao što je napravio Alex Ferguson u Unitedu. Ili da preuzme provincijski klub i igrače te ih pretvori u prvake države i Europe, kao što je Brian Clough uspio s Nottinghamom."

Nabraja koji još treneri dolaze u obzir: "Done Revie zbog onog što je napravio s Leedsom, Jock Stein radi podviga s Celticom te Bill Shankly i Bob Paisley, koji su više puta osvajali sve s Liverpoolom." Collymore dodaje: "Još nisam ni spomenuo velikane Arriga Sacchija, Uda Latteka ili Johana Cruyffa."

"Revolucionar? Ne, nego njegova kopija"

Englez objašnjava da Guardiola ne može biti među najvećima i zato što nije inovator: "To je također važan kriterij. Guardiola nije ponovno izmislio nogomet, samo je kopirao ono kako je to Cruyff napravio u Barceloni."

"Sve mu je bilo servirano. Preuzimao je sjajne momčadi i trošio stotine milijuna, ali samo je u Barceloni uzeo Ligu prvaka"

Collymore objašnjava zašto nije oduševljen Pepovim postignućima: "Barca, Bayern i City igrali su pod njim sjajne utakmice, ali u prvom klubu dobio je na poklon za prvi posao momčad s najboljim parom veznjaka i najboljim nogometašem u povijesti. U drugom je također došao na gotovo tako što je naslijedio sjajnu momčad. S njom je tri puta osvojio Bundesligu, ali nije mogao Ligu prvaka, koju su osvajali treneri Bayerna prije i nakon njega igrajući stilom koji je drugačiji od Pepovog. Što se tiče Cityja, ni tamo nakon milijardu potrošenih funti ne uspijeva napraviti ono zbog čega je doveden i ne bi me čudilo da to napravi njegov nasljednik."

"Navodni super-motivator previše posrće s momčadi na koju je potrošio milijardu funti"

Pep nije među najvećima ni po još jednom kriteriju ovog kritičara: "Kada ocjenjujem trenere, uvijek gledam kako se snalaze u teškim situacijama kao što je ona u kojoj je City trenutno zbog ozljeda. Guardiolina momčad u takvim okolnostima igra jednu briljantnu, pa jednu prosječnu i jednu lošu utakmicu. To je puno manje nego što bih očekivao od navodnog super-motivatora koji ima dvije skupe momčadi. Da je Pep dobar kao što se priča, pobjeđivao bi i sa sjajnim rezervama daleko najskuplje engleske ekipe."

Collymore zaključuje: "Zbog svega navedenog, Guardiola je za mene jako, jako dobar trener modernog doba, ali i onaj čije se nasljeđe ne može usporediti s onim Clougha ili Fergusona."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.