Miočić nije prvi Hrvat na tronu UFC-a! Ovaj junak borio se da plati koledž i lijekove za mamu

Foto: Getty Images / Guliver image 

REČENICA "Croatia, we got champion!" netom nakon što je nokautirao Fabricia Werduma i okitio se najvećim pojasom borilačkog sporta, Stipe Miočić cijelom je svijetu jasno rekao koliko cijeni svoje porijeklo i Hrvatska je s ponosom slavila. Ipak, Stipe nije prvi prvak UFC-a koji ima hrvatske korijene. Pat Miletich bio je Miočić prije Miočića.

Teško odrastanje mladog Mileticha

Davenport u Iowi grad je nešto manji od Rijeke. U njemu je 9. ožujka 1966. godine rođen Patrick Jay Miletich, a bit će poznat kao "Pat". Već od najranije dobi osjetio je kako je život i doslovno borba. Tako je mladi Pat kojem su umrla dvojica braće (roditelji su mu imali petero djece) počeo trenirati hrvanje već u šestoj godini života. Iako mu je prva ljubav bio američki nogomet, nastavio je trenirati hrvanje sve do prvih godina koledža, točnije – dok njegovoj majci nije otkrivena teška srčana mana. Novca za koledž i liječenje nije bilo i Miletich nije dvojio ni sekunde. Kako bi pomogao svojoj majci da plati skupe lijekove, odlučio je da će se boriti u ringu.

 

Borilački pedigre i meteorski uspon

Patov prastric Johnny Miletich bio je profesionalni boksač i član američke boksačke reprezentacije koja je u Los Angelesu 1932. osvojila dva zlata i tri bronce. Pod njegovim utjecajem vrlo rano u karijeri je napredovao, posebno s obzirom na to da je bio hrvač. Iskustvo u karateu (Shuri-ryu verziji nastaloj u Arizoni) iz adolescentske dobi učinilo ga je kompletnim borcem u stojci. Nedostajao je još samo završni dodir – borba u parteru. Na nagovor prijatelja pohađao je seminare koje je vodio Renzo Gracie, čovjek sa šestim stupnjem crnog pojasa u brazilskoj jiu-jitsuu i član vjerojatno najpoznatije borilačke obitelji u povijesti koja je i "izmislila" tu vještinu. Nakon godinu dana treninga u tada mladoj disciplini, bio je spreman za borbu. Započeo je profesionalne borbe u manje poznatim organizacijama, ali je vrlo brzo osvojio svakoga tko ga je gledao. U godinu i pol dana odradio je 15 borbi sa savršenim skorom 15-0, a čak 12 borbi završene su nakon suparnikova tapkanja. Poslije prvog poraza u karijeri brzo se oporavio s nekoliko pobjeda i nije bilo dileme – bilo je vrijeme za najveću scenu u američkoj slobodnoj borbi.

U UFC-u ušao u povijest

Svoju prvu UFC borbu, s 32 godine, okončao je pobjedom nakon sudačke odluke nad Townsendom Saundersom. Idućom pobjedom postao je pobjednik prvog povijesnog turnira u welterweight diviziji (borci do 77 kilograma), a pobjedom nad Mikeom Burnettom postao je i prvi prvak u povijesti te divizije. S istetoviranom hrvatskim grbom na ramenu pobjeđivao je sve koji su mu se našli na putu, a naslov je obranio čak pet puta. Nadimak mu je bio "Croatian Sensation". Pat je naslov izgubio nakon gotovo tri godine porazom od Carlosa Newtona. Njegov posljednji meč u UFC-u okončan je porazom od Matta Lindlanda, a nakon toga je u organizaciji "IFL" odradio dvije borbe, ušavši u peto desetljeće života – jednu sa svojim učiteljem Renzom, a posljednju borbu u karijeri okončao je pobjedom nad Thomasom Dennyjem 2008. Karijeru je završio s 29 pobjeda, 7 poraza i 2 remija.

Postao je mason, svađao se s Danom Whiteom, proklinjao Obamu i stvarao šampione

I nakon završetka borilačke karijere ostao je u sportu. Posljednjih 8 godina bio je komentator brojnih postaja i medija, a još uvijek ima ugovor s ESPN-om. Nakon što je postao jedan od trenera u popularnom UFC-ovom reality showu „Ultimate Fighter“ (u kojem mladi borci dobivaju šansu u kavezu, a treniraju ih bivši prvaci), optužio je Danu Whitea kako je UFC 63, na kojem su se trebali boriti njegovi mladi borci, namjerno organizirao u trenutku da se podudara s njegovom borbom. Dana White nazvao ga je egocentričnim i paranoičnim luđakom. Ipak, nekoliko godina nakon toga se ispričao i rekao kako je sukob njegova krivnja, a najbolja potvrda da tako i misli stigla je 2014., kada je Pat primljen u Kuću slavnih UFC-a. O kakvoj je časti riječ govori i to da je samo 11 boraca dosad zaslužilo tu čast. Osnovao je i svoj trening centar, "Miletich Fighting Systems“. Ta organizacija dala je svijetu slobodne borbe čak 14 različitih prvaka, a od toga 4 UFC-u: Matta Hughesa (također član Kuće slavnih), Jensa Pulvera, Tima Sylviu te Robbieja Lawlera, jednu od najvećih zvijezda. Mileticheve usluge koristi i američka policija – razni lokalni i savezni odjeli često su baš njegove seminare i treninge odabrali za uvježbavanje regularnih i specijalnih postrojbi. Pat je ujedno i mason prvog stupnja. U jednom prijenosu jasno se vidio prsten s njihovim znakovljem, što je pokrenulo niz suludih teorija na internetu. Najluđa od njih je ona kako je njihov masonski vođa naredio predsjedniku UFC-a da se s njim izmiri i „ubaci ga u Kuću slavnih“. Na svom Twitter profilu napisao je kako želi da bivši američki predsjednik Barack Obama oboli od ebole.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.