OBARANJE RUKE

Mina mu je odnijela obje noge i desnu ruku, ali s lijevom je najbolji na svijetu

Foto: Luka Šangulin

KAD JE sve završilo, s razglasa je treštala kultna pjesma "Eye of the Tiger" koju svaki filmofil zna kao temu filma "Rocky III", a naručio ju je osobno Sylvester Stallone. Ono što se događalo satima prije više je podsjećalo na drugi Stalloneov film, "Over the Top", jer na 17. katu zagrebačkog hotela Westin nadmetali su se ponajbolji svjetski obarači ruku.

Da sve protekne u znaku Stallonea, pobrinuo se jedan od natjecatelja koji na neki način podsjeća na - Ramba. Sargis Stepanjan nije samo jedan od najboljih svjetskih obarača ruku nego i armenski vojni heroj.

Pokušavao izvući suborca iz minskog polja

Doduše, on nije pobio tisuće neprijateljskih vojnika i pritom prošao neokrznut. On je pokušao pomoći suborcu koji je zapeo u minskom polju, a pritom je ostao bez obje noge i desne ruke.

"Bilo je to 2014., sukobi na armensko-azerbajdžanskoj granici. Krenuo sam po kolegu, nije bilo puno vremena, i mina mi je eksplodirala pod nogama", prisjetio se Stepanjan u razgovoru za Index.

Ostao je pri svijesti, ali nije mogao ni zamisliti koliko će mu taj događaj promijeniti život.

"Želim biti primjer obitelji"

"Bio sam svjestan cijelo vrijeme, sve sam osjećao. Odmah sam htio ustati, ali shvatio sam da mi noge ne funkcioniraju. Pomogli su mi i odveli me u bolnicu na operaciju. Nakon dva dana narkoze sam se probudio i shvatio da su mi amputirali noge i ruku, da više nikad ništa neće biti isto."

Međutim, ne samo da nije odustao od života nego je dobio dodatnu snagu.

"Shvatio sam da moram još jače vježbati i postati još jači nego prije nesreće. Imam suprugu i dva sina i želim biti primjer obitelji da se i ovako može nastaviti živjeti", objasnio je Sargis.

"Mjesec dana ležao sam u bolnici, nakon 3-4 mjeseca stavili su mi proteze i odmah sam se vratio u vojsku, gdje i danas radim."

Prije nesreće bavio se dizanjem utega, ali poslije nje to više nije bilo moguće. Zato se okrenuo obaranju ruke, onom ljevicom koja mu je preostala, te je u konkurenciji osoba s invaliditetom od tada bio višestruki svjetski prvak.

"Moguće je bilo baviti se i drugim sportovima, ali kako imam samo jednu ruku, procijenio sam da je ovo najbolje za mene. Bavim se i girjama, 13 puta sam dignuo 32 kg, to mi je rekord. To je metoda treninga za obarače, ali i zaseban sport", kaže Stepanjan.

Osnovao savez za osobe s invaliditetom

U Zagrebu nije uspio, osvojio je drugo mjesto, ali ionako mu je glavni cilj godine Svjetsko prvenstvo u Rumunjskoj.

"Osnovali smo u Armeniji sportski savez za osobe s invaliditetom koji se bavi raznim vidovima sporta i ima jako puno članova. U Armeniji je puno osoba s invaliditetom koje se bave obaranjem ruke, a želja mi je dovesti ih što više na SP. Osobno želim zlato i ne sumnjam da ću ga osvojiti", kaže Sargis.

Mnogi članovi tog saveza vide kao sportskog idola, a drukčije nije ni s njegovim sinovima. Stariji, 14-godišnjak, također se bavi obaranjem ruke i nedavno je osvojio treće mjesto na EP-u.

"Oba sina žive i školuju se u Indiji, ne znam točno kako napreduju, ali vjerujem da će sin na SP-u osvojiti medalju među mlađim juniorima", završio je Stepanjan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.