Esport

Michael Jordan investirao u poznatu esport kompaniju

Foto: EPA-EFE

ŠESTEROSTRUKI prvak NBA lige i najbolji košarkaš svih vremena Michael Jordan sudjelovao je u investicijskoj rundi aXiomatica u kojoj je prikupljeno 26 milijuna dolara. Radi se o grupaciji u čijem je vlasništvu Team Liquid, prema pisanju Forbesa, treća najvrjednija esport kompanija na svijetu. 

>Ovo je prema Forbesu 12 najvrjednijih esport kompanija

>Zvijezda Arsenala ima novi hobi, gledajte ga online kako igra videoigre

Svega nekoliko dana nakon što su reper Drake i Scooter Braun u prvoj investicijskoj rundi postali suvlasnici esport kompanije 100 Thieves, stižu nove vijesti o zvijezdama koje ulažu u esport. Posljednji od njih je legendarni Michael Jordan. Najbolji košarkaš svih vremena i većinski vlasnik Charlotte Hornetsa jedan je od investitora koji su u trećoj investicijskoj rundi u aXiomatic uložili 26 milijuna dolara. Jordan je kratko prokomentirao svoj ulazak u esport: "Uzbuđen sam što ću portfelj sportskih dionica proširiti ulaganjem u aXiomatic. Esport je brzorastuća i globalna industrija i drago mi je što sam partner ovoj sjajnoj grupi investitora." Navedena grupacija, u čijem je vlasništvu Team Liquid, tako je završila investicijski ciklus u kojem je u 2018. prikupljeno više od 50 milijuna dolara. 

Vijest dolazi svega nekoliko dana nakon što je Forbes objavio popis 12 najvrjednijih esport kompanija na svijetu, na kojem se Team Liquid našao na trećem mjestu s procijenjenom vrijednošću od 200 milijuna dolara. Neki od najvećih investitora u esport su upravo bivši NBA igrači, koji su među prvim zvijezdama prepoznali potencijal esporta. Rick Fox je osnovao vlastitu esport kompaniju Echo Fox, dok je Shaquille O'Neal jedan od suvlasnika NRG Esportsa. Brojni bivši i aktualni profesionalni košarkaši imaju manje udjele ili su investirali u određene esport tvrtke. Čak i vlasnici klubova, kao i sami klubovi, počeli su ozbiljno investirati u esport, ponajprije League of Legends, a odnedavno NBA ima i vlastitu esport inačicu NBA 2K League, u kojoj se natječu klubovi iz lige. 

Za razliku od američkih košarkaša, nogometaši u Europi uglavnom investiraju u FIFA timove i akademije, kao što su to učinili Christian Fuchs i Mesut Özil. Nogometnim klubovima također je fokus na FIFA esportu, iako su poput F.C. Copenhagena, PSG-a i Schalkea 04 napravili ozbiljne investicije i u drugim esportovima te već ostvarili zapažene rezultate. Od sportskih klubova u regiji, vidjeli smo pokušaje KK Partizana i NK Rudeša koji su neslavno završili. Tako je trenutno jedini sportski klub s ozbiljnom esport pričom na ovim prostorima Crvena zvezda. Međutim, u esport danas ne investiraju samo sportaši i sportski klubovi već investitori dolaze iz različitih industrija. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.