Mato Neretljak: Ne želim u Europu, pa ni zbog Bilićevog poziva

BIVŠI kapetan Hajduka i nekad najbolji obrambeni igrač HNL-a Mato Neretljak već godinama gradi karijeru na Dalekom istoku.

Nakon četiri godine provedene u korejskom Suwonu, ove godine igra u Japanu u Omiya Ardiji gdje je već postao najbolji igrač kluba. Tijekom svakog prijelaznog roka njegovo se ime spominje u Hajduku, ali i nekim drugim europskim ligama. Međutim, 30-godišnjak je zadovoljan u Aziji i ne žuri mu se kući.

Ovog je tjedna dao intervju za tamošnje novine u kojima otkriva što ga motivira u nogometnom poslu i zašto je iz Europe odlučio doći u nogometno manje atraktivnu zemlju.

"Nogomet je posao. Volim nogomet, a novac koji zaradim je samo veliki plus u svemu tome", rekao je Neretljak na upit novinara što misli o nogometašima koji igraju samo za novac.

"Naravno da sam u Koreju došao zbog novca. Bio sam kapetan Hajduka, najboljeg kluba u Hrvatskoj, i svi su se čudili što odlazim u Aziju. To je bila velika prilika za mene i nisam mogao čekati. U Hrvatskoj sam svake godine igrao Ligu prvaka ili Kup UEFA, ali nije se moglo više zaraditi. Htio sam više za svoju obitelj. Nogomet mogu igrati samo do 35. godine i onda je gotovo", rekao je nekadašnji Hrvatski reprezentativac.

"Kad sam odlazio iz Hajduka imao sam ponudu HSV-a. Prvi izbor bila mi je Njemačka, ali se klubovi nisu dogovorili oko odštete. Suwon je želio platiti koliko treba i otišao sam u Koreju."

Povratak u Europu uvjet za reprezentaciju

Nakon što je 2002. Osijek zamijenio Hajdukom, u sljedeće četiri sezone provedene na Poljudu postao je najbolji obrambeni igrač HNL-a i kapetan splitske momčadi s kojom je osvojio i dva naslova prvaka. Nakon toga pozvan je i u reprezentaciju za koju je skupio 7 nastupa. Sa Suwonom je osvojio jedan naslov prvaka te tri godine zaredom bio biran u najbolju momčad lige. Prelazak u Omiyu donosi mu nove izazove.

"Nogomet je dobar ovdje, razvija se svake godine sve više. Mnogo je stranih nogometaša i trenera došlo posljednjih godina."

Daleko od očiju hrvatske javnosti i izbornika Bilića, Mato se nada da će još jednom imati priliku odjenuti "kockasti" dres, ali ne po bilo koju cijenu.

"Slaven Bilić je moj prijatelj i čujem se s njim. Rekao mi je da ako se vratim u Europu, pozvat će me u reprezentaciju. Ali ja ne želim natrag. Mogu otići u Rusiju i zaraditi više novca nego ovdje, ali ni tamo ne želim ići jer ne znam što me čeka. Treba mi dobar život, a to ovdje imam", kazao je Neretljak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.