Mamićev potrčko slupao klupski auto i žderao na R1? Dinamo prijavljen inspekciji

Foto: FaH

INDEX je došao u posjed prijave koju je jedan član Dinamove skupštine poslao sportskoj inspekciji. U njoj se traži hitno postupanje nadležnog tijela s obzirom na velik broj nepravilnosti u ustroju kluba i kršenja Statuta, kako se navodi u dokumentu koji je već na adresi kojoj je namijenjen.

Novo je to poglavlje u sukobu za prevlast u Dinamu, a struja bliska Krešimiru Antoliću želi na ovaj način osporiti i učiniti nevažećima napore Mamićevih potrčaka da izbace prvog operativca kluba, ali i da smijene predsjednika Mirka Barišića. Inače, sportska inspekcija je samostalno tijelo državne uprave koje provodi nadzor nad provedbom Zakona o sportu i propisa donesenih na temelju njega, a ovlaštena je narediti otklanjanje propusta i nepravilnosti u radu sportskih tijela i klubova.

Pet spornih točaka

Skupštinar u prijavi Dinama navodi kako je od prvog siječnja stupio novi Zakon o sportu, a izdvaja pet točaka koje su, prema njegovom mišljenju, problematične u pogledu klupskog ustroja, ali i skupštine održane 12. prosinca na kojoj je uprava iskazala nepovjerenje Krešimiru Antoliću, kao i naknadnim naporima Mamićevih skupštinara i Nadzornog odbora da odluku sprovedu u djelo.

U prvoj točki se navodi kako Dinamov statut nije usklađen s novim Zakonom o sportu, a posebno u pogledu toga tko uopće prema odredbama novog zakona može biti u predstavničkom tijelu jednog sportskog kluba.

U drugoj točki piše o problemu o kojem je Index detaljno izvještavao. Naime, čini se kako je upitno za barem deset članova Skupštine jesu li zadovoljili Statutom propisanu proceduru ulaska u najvažnije, predstavničko tijelo Kluba.

I Krznar među spornim skupštinarima

Glavni Mamićev potrčko, Miroslav Rožić, u nedavnom je obraćanju medijima naznačio kako je sporne članove potvrdila verifikacijska komisija. Ipak, Skupština kao glavno klupsko tijelo ima jasno propisane ovlasti da je upravo ona ta koja potvrđuje nove članove, što bi on kao predsjednik Nadzornog odbora morao znati.

Treća točka navodi i dva konkretna imena koja, prema mišljenju skupštinara koji je pisao prijavu, imaju zapreku biti članovi Dinamove skupštine. Riječ je o bivšem treneru Damiru Krznaru i Saši Jankoviću.

Naime, Krznar je skupštinar Dinama iako je trenutno trener slovenskog Maribora, dok Saša Janković ima ugovor s HNS-om. Međutim, Zakon o Sportu (Članak 112, stavak 1) jasno naznačuje da "ista fizička osoba može biti osoba ovlaštena za zastupanje ili osoba ovlaštena za vođenje poslova, član uprave, nadzornog tijela, upravnog tijela ili izvršni direktor samo u jednom sportskom klubu u istom sportu".

U četvrtoj točki skupštinar piše o potencijalnom kršenju Statuta koje se odnosi na odluku skupštine da smijeni člana Uprave, iako po Dinamovom statutu ta ovlast nije jasno naznačena. Prijava ide za tim da samo Izvršni odbor može smijeniti člana Uprave kluba, što je naznačeno u članku 18, stavak 1, točka 2 klupskog Statuta.

Mamićev potrčko radio kaznena djela?

Konačno, peta točka posvećena je direktno Miroslavu Rožiću. Riječ je o "javnim saznanjima o izvidima kaznenih djela i prekršaja" koja se odnose na spomenutog čelnika. Naime, u medije je nedavno istupio član Izvršnog odbora koji je objavio kako je Rožić trošio Dinamove novce.

Točnije, kaže kako je razbio klupski automobil iako nije imao pravo njime se služiti te je koristio klupsku karticu za čašćenje i hranjenje. Upitno je, navodi skupštinar, ima li osnova da se Rožiću prekine članstvo u klubu.

U zaključku prijave skupštinar zaključuje kako je hitno potrebno provesti inspekcijski nadzor i otkloniti nepravilnosti. Uz to ističe zabrinutost zbog funkcioniranja kluba s obzirom na to da Antolić zastupa klub u važnim poslovima, a Nadzorni odbor je pokazao intenciju da ospori sve odluke koje donese i poslove koje sklopi.

Smatra i protuzakonitom odluku skupštine da smijeni predsjednika Barišića koji ima mandat do 11. ožujka 2024. godine. Također, sedam od deset spornih skupštinara nalazi se među onih 45 koji su zatražili izvanrednu skupštinu. Ako se utvrdi da njihov mandat nije važeći, tada Mamićeva struja ima samo 38 potpisa, što je nedovoljno za sazivanje skupštine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.