Litva nakon dva produžetka slomila hrabre Nizozemce i pomogla Hrvatskoj

Foto: Fiba

HRVATSKA od 21 sat igra ključnu utakmicu za plasman na SP u Kinu sljedeće godine. Hrvatski košarkaši u nezavidnoj su situaciji, a eventualni poraz u Poljskoj vjerojatno bi zatvorio vrata svjetskoj smotri u Kini.

Hrvatska se bori za treće mjesto u skupini, zadnje koje vodi na SP, a reprezentacije koje traže to treće mjesto još su i Poljska, Mađarska i Nizozemska.

Do kraja je ostalo još pet utakmica, a Hrvatska će odigrati dva puta s Poljacima, dva puta s Mađarima i jednom s Litvancima u gostima.

Trenutno stanje na ljestvici je da je Litva prva s maksimalnih osam pobjeda, a na drugom mjestu je Italija s omjerom 6-2, a bitka za treće mjesto nudi totalni kaos. Talijani su nam danas napravili golemu uslugu tako što su u gostima dobili Mađare 69:63, no prava drama viđena je u Litvi. Litva je ugostila Nizozemsku, reprezentaciju koja je imala isti omjer kao i Hrvatska (3-4), ali i reprezentaciju s kojom nikako ne smijemo biti u krugu jer je Oranje u međusobnim susretima bolja po koš-razlici.

Počelo je ''normalno'' i očekivano. Vodeća reprezentacija skupine prvu je četvrtinu dobila 24:16, no Zeleni su tada stali, a Nizozemci su počeli igrati. Odlična druga četvrtina za Nizozemce i na odmor se otišlo s 39:39. Nizozemska je u drugom poluvremenu vodila do početka četvrte četvrtine, kad velikom serijom Litva dolazi na +11.

Ipak, tu nije bio kraj drami. Nizozemci se vraćaju i utakmicu uvode najprije u prvi, a onda i u drugi produžetak. Dvije minute prije kraja drugog produžetka, sjajni Yannick Franke, igrač kojeg je prošle sezone Zadar potjerao kao neperspektivnog, zabija tricu za 92:89. Mantas Kalnietis na isti način izjednačuje, a Charlon Kloof na minutu i 15 sekundi do kraja vraća prednost gostima.

Litva je izjednačila, a pola minuta prije kraja Franke promašuje, a Kalneitis pet sekundi prije kraja zabija tricu za 95:92. Nizozemci su pokušali tricom, ali Litvanci rade mudar faul, Kloof prvo bacanje pogađa, drugo namjerno promašuje, no Litvanci su došli do skoka i tu je bio kraj.

Litva je nakon drame slavila 95:93 i ovom je pobjedom napravila golemu uslugu Hrvatskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.