hrvatski treneri

Leko se od Belgije oprostio sjajnom pobjedom u derbiju. Odlazi po bogatstvo u Kinu

Foto: Gulliver / Getty Images

IVAN LEKO u velikom stilu završio je i drugu trenersku gažu kao mladi trener (42) u Belgiji. 

U 19. kolu je s tri savršeno pogođene zamjene donio Antwerpenu preokret i pobjedu (2:1) u derbiju protiv Charleroija. Lekin rival vodio je od 51. minute autogolom Secka, ali odmah zatim hrvatski trener uvodi Miyoshija, Benaventea i Jukleroda, igrače koji mu akcijom, asistencijom i golom donose važnu pobjedu za uspon na četvrto mjesto. 

Bivši veznjak Hajduka i Club Bruggea je kao trener tog belgijskog velikana 2017. u prvoj sezoni osvojio prvenstvo i bio proglašen trenerom godine. Ove godine je odmah po preuzimanju Antwerpena osvojio Kup za prošlu sezonu i to pobjedom protiv Club Bruggea, najboljeg kluba u državi. Zatim je izborio nokaut fazu Europa Lige, između ostalog i pobjedom nad Mourinhovim Tottenhamom u skupini, a sada klub ostavlja u gornjem dijelu tablice. 

Belgijski mediji prije dva dana pisali su da je ovo Leki zadnja utakmica s Antwerpenom jer je od kineskog prvoligaša Guangzhou Cityja, koji se donedavno zvao Guangzhou R&F, dobio fantastičnu ponudu. Leko će tamo naslijediti Giovannija van Bronckhorsta, koji je prošlu sezonu, okončanu u studenom, završio na razočaravajućem 11. mjestu. Nizozemski trener izdržao je samo deset mjeseci u ovom klubu.

Najpoznatiji trener koji ga je vodio je Sven-Göran Eriksson, a na klupi Guangzhou Cityja najduže je bio legendarni Srbin Dragan Stojković Piksi, od 2015. do 2020. godine. Kada već spominjemo Erikssona, Guangzhou City je do prije par dana kao novog trenera razmatrao Gorana Tomića, njegovog bivšeg pomoćnika u kineskom Shenzhenu, a danas trenera Lokomotive.

Leko je ipak dobio posao vođenja momčadi u kojoj je najpoznatiji igrač Moussa Dembele, belgijski veznjak i bivši reprezentativac, koji je došao prošle godine iz Tottenhama. Igrač Guangzhou Cityja je i iskusni branič (35) Duško Tošić, poznat kao suprug Jelene Karleuše. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.