LEGENDARNA FOTOGRAFIJA BOBANA ŠIRI SE ITALIJOM Evo kako je nastala

Foto: Twitter, Guliver Image/Getty Images

SVI se sjećaju 13. svibnja 1990. i velikih nereda tijekom derbija Dinama i Crvene zvezde na Maksimiru. Međutim, kada se spomene taj dan prva asocijacija svakako je gesta Zvonimira Bobana koji je udario policajca Refika Ahmetovića, tadašnjeg djelatnika policijske postave Dubrava.

Bilo je to opasno vrijeme, neposredno pred sam rat, a sad već mitski udarac kapetana Dinama koji je branio svoje navijače postao je svjetska vijest dana. Bobanu su prijetili čak i smrću, a na kraju zbog svog čina nije otišao na SP u Italiju. Godinu kasnije Boban je potpisao za Milan, čiji je igrač bio sve do 2001. godine te je za Rossonere odigrao 178 utakmica i zabio 21 gol. Osvojio je četiri Scudetta, tri talijanska Superkupa te po jednu Ligu prvaka i europski Superkup.

Najvatreniji navijači sa San Sira nikad ga nisu zaboravili te su naljepnicama odali počast Hrvatu, a na njima je fotografija gdje udara policajca Ahmetovića. 

U pitanju je grupa Nervi Tesi, koja je dio Curve Sud Milano, južne tribine crveno-crnog navijačkog puka na San Siru, i pristalica koje prate talijansku momčad duž cijelog svijeta. 

No, vratimo se još u taj 13. svibanj. Svemu je prethodio veliki sukob Bad Blue Boysa i Delija, a Bobana je spasio legendarni Josip Kuže, koji ga je odvukao u svlačionicu i praktički mu spasio život. 

"Pokušao sam otjerati Bobana u svlačionicu, ali se on želio tući sa mnom. Udario sam ga palicom po preponi, a on se odmaknuo od mene i pokušao me udariti po rebrima. Moj kolega ga je u tom trenutku udario po laktu, a Boban mene po ruci nakon čega mi je ispala kaciga. Krenuo sam je podići s travnjaka i kad sam se sagnuo vidio sam ga u zraku sastavljenih koljena. Udario me nogama po ramenu i odgurnuo rukama. Kolege su mi govorile da pucam u njega, ali nisam želio jer nisam bio ozlijeđen. No da je ponovno krenuo, vjerojatno bih pucao i ubio ga", otkrio je Ahmetović prije nekoliko godina. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.