lige petice

Legenda Ajaxa odbila Newcastle. Saudijci žele tvorca šampionskog Chelseaja

EDDIE Howe je novi trener Newcastle Uniteda, a potpisao je ugovor do ljeta 2024., objavio je engleski premierligaš u ponedjeljak na svom službenom mrežnom portalu.

Ovaj 43-godišnji stručnjak, nasljednik Stevea Brucea koji je klupu Svraka sporazumno napustio 20. listopada, bio je bez posla od kolovoza prošle godine, kad je otišao iz Bournemoutha nakon što je klub ispao iz Premiershipa.

"Velika je čast postati glavnim trenerom kluba takvog ugleda i povijesti kao što je Newcastle United. Ovo je sjajna prilika, ali pred nama je i jako puno posla", izjavio je Howe u priopćenju.

Tako su saudijski vlasnici uspjeli pronaći trenera za klub koji se bori da izbjegne ispadanje u Championship, no ostalo je još jedno jako važno kadrovsko pitanje koje ovih dana mora biti riješeno. Ono sportskog direktora.

Legenda Ajaxa odbila šeike

Prva opcija bio je Mark Overmars, no legenda Ajaxa ostala je vjerna svom klubu i odbila je ponudu pa su se Saudijci okrenuli Nigerijcu Michaelu Emenalu.

Engleski Telegraph piše kako je Newcastle u završnoj fazi pregovora s 56-godišnjakom koji je u karijeri napravio sjajan posao u Chelseaju. Emenalo je postao poznat po tome što je na Stamford Bridgeu rekonstruirao omladinsku školu kluba, uveo je filozofiju davanja mladih igrača na posudbe u jake klubove te je izmislio pravilo da svaki igrač koji je u igri za prvu momčad mora imati barem 45 utakmica seniorskog nogometa.

Takva filozofija za posljedicu je imala da su u Chelseaju danas ključni igrači mladići poput Masona Mounta, Tammyja Abrahama, Calluma Hudson-Odoija ili Reecea Jamesa. Također, Nigerijac je u Chelsea doveo igrače svjetske klase, pout Romelua Lukakua, Juana Mate, Kevina De Bruynea, Mo Salaha, Thibauta Courtoisa i Edena Hazarda.

Abramovič ga je obožavao

Emenalo je igrao nogomet, ali nije bio pretjerano uspješan. U Chelsea je stigao 2007. na poziv Avrama Granta, koji je Nigerijca prije toga trenirao u Maccabiju. Prvi zadatak mu je bio da organizira skautsku službu, zatim je koncem 2010. dobio posao asistenta Carlu Ancelottiju, da bi iduće godine postao sportski direktor kluba iz Londona. Bio je to ključan potez jer je baš on stvorio temelje momčadi koja je osvojila dvije Lige prvaka.

Taj je posao radio sve do 2017., kad je odlučio pronaći nove izazove i otišao je u Monaco, a ta avantura nije dugo trajala. Independent je pisao da je Nigerijca Abramovič posebno cijenio i navodno je otpustio Josea Mourinha s kojim se Emenalo nije najbolje slagao.

"Ambramovič je jedino njemu dopuštao da javno kritizira Mourinha. Emenalo je obavljao sve poslove u klubu, bio je oči i uši bogatog Rusa i sigurno je jedan od najmoćnijih ljudi u svjetskom nogometu."
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.