biciklizam

Lance Armstrong u središtu najluđeg skandala: Na Tour de Franceu je koristio motor

Foto: Reuters

LANCE ARMSTRONG, osramoćeni bivši biciklistički prvak u središtu je novog skandala, do sada možda i najluđeg od svih. 

Francuski novinar Antoine Vayer iznio je dokaze da je Amerikanac tijekom Tour de Francea koristio takozvani tehnološki doping, odnosno da je na svoj bicikl ugradi mali motor.

Armstrong je zbog priznanja dopinga ostao bez sedam titula Tour de Francea koje je osvojio između 1998. i 2011. godine, nakon što je sve javno priznao godinu dana kasnije.

Sad je Armstrong optužen za najbizarniji prekršaj u aferama i skandalima obilježenoj karijeri. Optužbe Vayera je potvrdio i Jean-Pierre Verdy, bivši šef Anti-doping agencije Francuske. Verdy tvrdi da postoje dokazi da je Armstrong koristio motor.

''Armstrong je najveći prevarant. Kompliciran je na svakom nivou. Godinama je imao specijalni tretman. Mnogi su mi rekli da ne obraćam pažnju na brojne priče, ali puno toga je bilo sumnjivo. Razgovarao sam sa svim specijalistima za doping koje sam poznavao, ni oni nisu mogli razumjeti da netko unatoč dopingu može izvoditi takve performanse'', kazao je Verdy.

Kao odgovor na sve te optužbe, stigao je snimak francuskih novinara na kojem se vidi kako Armstrong tijekom vožnje dodiruje zadnji dio svog bicikla kako bi pokrenuo ugrađeni motor. Takvi su komadi bili u prodaji još od 1998., ali su bili zabranjeni na utrkama.

Motor teži samo 800 grama i zbog toga se lako može sakriti na biciklu. Sastoji se od motora koji može proizvesti 500 W snage i baterije koja stane u bocu koju koriste biciklisti. 

Ipak, unatoč motoru biciklist mora pedalirati, kaže Harry Gibbings, šef Typhoona, proizvođača ovih vrsta motora.

''To nije poput vožnje motocikla. Morate naporno raditi da biste to uspjeli'', objasnio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.