Lana Pudar osvojila četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu

Foto: Profimedia

MOSTARKA Lana Pudar (17) osvojila je četvrto mjesto u disciplini 200 metara delfin na Svjetskom prvenstvu u japanskoj Fukuoki. Najbolja bosanskohercegovačka plivačica u jučerašnjem polufinalu imala je najbrže vrijeme (2:06.60), dok je ono u završnoj utrci iznosilo 2:07:05. Pudar je jedna od najmlađih natjecateljica, a ova disciplina joj je omiljena.

Prvo mjesto osvojila je 16-godišnja Kanađanka Summer McIntosh, koja je s vremenom 2:04:06 srušila svjetski juniorski rekord. Pudar je bila u konkurenciji za medalju na ulasku u zadnjih 50 metara utrke, no onda je ubrzala Australka Elizabeth Dekkers (2:05:46), prestigavši trećeplasiranu Amerikanku Regan Smith (2:06:58) i Pudar.

Senzacija iz grada bez bazena

Podsjetimo, Pudar je proteklih godina postala jedna od najljepših i najneočekivanijih priča o sportskom uspjehu na ovim prostorima. Prvo je kao 15-godišnjakinja bila 19. u ukupnom poretku na 100 metara leptir, da bi godinu kasnije na Europskom prvenstvu u Rimu osvojila zlato u u disciplini 200 metara delfin, prvo u povijesti BiH, a potom i broncu na 100 metara.

Nisu to bili jedini uspjesi tinejdžerice, što je osobito impresivno kada se zna da njezin grad Mostar nije imao olimpijski bazen, već je u zadovoljavajućoj funkciji bio mali broj bazena u kojima je mogla trenirati.

Sva djeca koja se bave vodenim sportovima stoga su imala problem, naročito u zimskom periodu, kada su se morala pripremati daleko od kuće. Nakon što je Pudar osvojila europsko zlato, mostarska vlast najavila je izgradnju olimpijskog bazena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.