"KURVINI SINOVI" ODGOVORILI TRUMPU Zvijezde američkog nogometa kleknule tijekom himne

Foto: Guliver Image/Getty Images

ŽESTOKA borba između najvećih američkih sportaša s jedne i Donalda Trumpa s druge strane, nastavljena je na novom bojištu, u Engleskoj. 

Igrači Jacksonville Jaguarsa i Baltimore Ravensa prije utakmice američkog nogometa na Wembleyu, kleknuli su tijekom intoniranje američke himne u znak prosvjeda protiv njihovog primitivnog i bešćutnog predsjednika. 
 
Podsjećamo, Trump je prije dva dana na republikanskom skupu u Alabami izjavio: 
 
"Ne bi li voljeli vidjeti da vlasnici NFL klubova, kada netko ne poštuje našu zastavu, kaže: 'Mičite tog kurvinog sina s terena... Otpušten je!"

Poslije je na Twitteru ublažio retoriku i poručio da bi igrači, žele li velike plaće, trebali "ustati dok se izvodi himna. Ako ne, OTPUŠTEN SI. Nađi si neki drugi posao".
 
Lavinu je još prošle godine pokrenuo Colin Kaepernick, bivši igrač San Francisca. On prije utakmice nije ustao na himnu, nego je  kleknuo u znak prosvjeda protiv policijskog nasilja nad Afroamerikancima. Isto je napravilo još nekoliko igrača. 

Igrači Jaguarsa i Ravensa odlučili su se dakle za efektan odgovor. Kleknuli su u Londonu tijekom sviranja "Star Spangled Banner", ali su se ustali čim je krenula britanska himna "God Save The Queen."

Igrači obje momčadi koji nisu kleknuli, nego su američku himnu odslušali u stavu mirno, ostali su zagrljeni s onima koju su prosvjedovali. Među onima koji nisu klečali bio je i Shad Khan, vlasnik Jaguarsa, koji je za Trumpovu predsjedničku inauguraciju donirao milijun dolara. 
Nakon što je utakmica počela, Ravensi su na Twitteru objavili: "Prepoznajemo utjecaj naših igrača. Poštujemo njihov prosvjed i podržavamo ihi 100 posto. Svi glasovi se moraju čuti. Ovo je demokracija u najvišem obliku."
 
Jaguarsi su tvitali fotografiju Khana kako stoji držeći se za ruke s Lewisom i Smithom, uz natpis "Jedinstvo".
Nešto kasnije, na profilu Jaguarsa, protiv Trumpa, kojem je nedavno bio donator, oglasio se i vlasnik kluba. Iako je tijekom intoniranja himne ostao stajati, izrazio je punu podršku onima koji su prosvjedovali, dok je Trumpu poručio da njegovi "svadljivi komentari doprinose podjelama".
Prosvjed protiv policijskog nasilja nad američkim crnicima, koji postaje i prosvjed protiv Trumpa, širi se i drugim sportovima. Bruce Maxwell, igrač Oakland Athleticsa, sinoć je postao prvi igrač  Major League Baseball koji je kleknuo u znak prosvjeda tijekom intoniranja američke himne. 
Trump je jučer na Twitteru povukao poziv u Bijelu kuću košarkaškoj superzvijezdi Stephenu Curryu, koji je rekao da bi "glasao" protiv planiranog posjeta Golden State Warriorsa, prvaka NBA-a, u dom američkog predsjednika. 
"Posjet Bijeloj kući velika je čast za pobjedničku momčad. Stephen Curry se nećka, prema tome, poziv više ne vrijedi", napisao je Trump.
 
Curry je na konferenciji za novinare u Oaklandu komentirao: "To što je rekao je nadrealno i ispod razine jednog predsjednika. Vođe to ne rade".
Slavni košarkaš LeBron James oštro je odgovorio na Trumpovu izjavu da je posjet Bijeloj kući velika čast. "Propalico! To je bila velika čast dok se ti nisi pojavio."
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.