kvalifikacije za SP

Nikad luđi finiš kvalifikacija. Evo što kome treba da se plasira u Katar

Foto: Profimedia

KLJUČNOM utakmicom Japana i Australije u četvrtak u 10 sati i isto toliko minuta počinje luda završnica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje se od 21. studenog do 18. prosinca ove godine igra u Kataru. U sljedećih tjedan dana doznat ćemo ukupno 29 od 32 reprezentacije koje će sudjelovati, a preostale tri dobit ćemo nakon završetka interkontinentalnih kvalifikacija te nakon što Ukrajina odigra svoju odgođenu utakmicu play-offa.

Neizvjesno je u svim konfederacijama. U Europi i Africi igraju se dodatne kvalifikacije, a u Južnoj Americi se šest reprezentacija bori za dva preostala mjesta koja izravno vode u Katar te jedno koje vodi u interkontinentalne kvalifikacije. U Aziji tri momčadi u preostala dva kola odlučuju o plasmanu, jedna se još bori za dodatne kvalifikacije, a u Srednjoj Americi je jedna reprezentacija koračić do povijesnog uspjeha. U Oceaniji se čudo mora dogoditi da Novi Zeland ne prođe u baraž.

Tko se sve kvalificirao?

Do sad je 15 reprezentacija osiguralo nastup na Svjetskom prvenstvu. Osim domaćina Katara to su:

Europa: Njemačka, Danska, Francuska, Belgija, Hrvatska, Španjolska, Srbija, Švicarska, Nizozemska, Engleska

Južna Amerika: Brazil, Argentina

Azija: Iran, Južna Koreja, Katar (domaćin)

Kakva je situacija u Europi?

Najzanimljiviji duel cijelog tjedna svakako je onaj Portugala i Italije, dvije velike reprezentacije od kojih jedna sigurno neće vidjeti Katar. U UEFA-inom dijelu dodatnih kvalifikacija od četvrtka do utorka igraju se, ako tako možemo reći, dva i pol miniturnira koji će dati još dvije momčadi na SP-u. Onaj treći, na kojem igraju Wales, Austrija, Škotska i Ukrajina, odigrat će se samo djelomično jer je duel Škotske i Ukrajine odgođen najmanje do lipnja.

Ruska agresija na Ukrajinu rezultirala je izbacivanjem svih ruskih reprezentacija iz svih UEFA-inih i FIFA-inih natjecanja pa je tako na turniru B Poljska automatski prošla u finale (koje se igra u Chorzowu), a igrat će protiv pobjednika susreta između Švedske i Češke.

Na turniru C Italija dočekuje Makedoniju, a Portugal je domaćin Turskoj. U finalu, koje će se igrati u Portu ili u turskoj Konyi, mogli bi se tako naći Portugal i europski prvak Italija, a jedna od tih reprezentacija će ispasti.

Turnir A

Polufinale: Wales - Austrija, četvrtak, 20:45

Polufinale: Škotska - Ukrajina, lipanj (?)

Finale: domaćin Wales ili Austrija, lipanj 2022.

Turnir B

Polufinale: Švedska - Češka, četvrtak, 20:45

Finale: Poljska* - Švedska/Češka, utorak, 20:45 (Chorzow)

* - Poljska automatski ušla u finale jer je Rusija izbačena

Turnir C

Polufinale: Portugal - Turska, četvrtak, 20:45

Polufinale: Italija - Makedonija, četvrtak, 20:45

Finale: domaćin Porto ili Konya, utorak, 20:45

Kakvo je stanje u Africi?

Afričke kvalifikacije ušle su u završni, treći stupanj, a i ondje se, kao što smo rekli, igraju dodatne kvalifikacije. Izvučeno je šest parova, a utakmice se igraju u petak i utorak, kad će se znati tri afrička predstavnika u Kataru.

Ždrijeb je spojio Egipat i Senegal, što znači da će jedna od Liverpoolovih zvijezda, Mane ili Salah, ostati bez plasmana na SP. Ove dvije reprezentacije susrele su se u finalu Kupa nacija, a Senegal je pobijedio na penale. Jedina reprezentacija u play-offu koja nikad nije igrala na SP-u je Mali koji tako protiv Tunisa ima povijesnu priliku. DR Kongo je bio na SP-u davne 1974. godine.

Sve prve utakmice igraju se u petak, a uzvrati u utorak. Raspored utakmica u petak (po hrvatskom vremenu):

DR Kongo - Maroko, 16:00

Kamerun - Alžir, 18:00

Mali - Tunis, 18:00

Egipat - Senegal, 20:30

Gana - Nigerija, 20:30

Kakva je situacija u Južnoj Americi?

Brazil i Argentina osigurali su plasman u Katar, ali su prazna ostala još dva mjesta koja vode izravno na SP te jedno koje petoplasiranoj reprezentaciji donosi interkontinentalne kvalifikacije protiv predstavnika Azije.

U najboljoj situaciji je Ekvador koji je osigurao najmanje interkontinentalne kvalifikacije, ali može i direktno na SP. Za to će mu biti dovoljna jedna pobjeda iz sljedeće dvije utakmice. To je njemu dobra vijest. Loša je da igra u gostima kod otpisanog, ali uvijek neugodnog Paragvaja te kod kuće protiv rasterećene Argentine.

Njihov kiks čekat će Urugvaj, Peru, Čile i Kolumbija, koja je u najlošijoj situaciji, ali ima i najbolji raspored. Kolumbijci igraju s dvije vjerojatno najslabije momčadi i nadaju se da bi im šest bodova moglo biti dovoljno da se nekako uguraju barem na peto mjesto. Prvi kriterij za određivanje poretka je ukupna gol-razlika pa broj zabijenih golova pa međusobni omjer.

Raspored utakmica po hrvatskom vremenu:

Petak, 00:30:

Brazil - Čile

Kolumbija - Bolivija

Paragvaj - Ekvador

Urugvaj - Peru

Subota, 00:30:

Argentina - Venezuela

Srijeda, 1:30:

Bolivija - Brazil

Čile - Urugvaj

Ekvador - Argentina

Peru - Paragvaj

Venezuela - Kolumbija

Kakva je situacija u Srednjoj i Sjevernoj Americi?

Malo je reći - nevjerojatna. Tri kola prije kraja sjajna Kanada je na prvome mjestu bez poraza i na koračić do plasmana u Katar. Momčad engleskog trenera Johna Herdmana ima osam bodova više od Paname i samo je nekakav epski krah može stjerati u interkontinentalne kvalifikacije ili je ostaviti bez SP-a. 

Kanadi će gotovo sigurno bod iz tri utakmice biti dovoljan, a čak i ako kiksa u prvoj utakmici kod Kostarike, dva dana kasnije kod kuće protiv Jamajke ima meč-loptu. Ni blizu u toliko komotnoj situaciji nisu Meksiko i SAD, koji u noći na petak na legendarnom stadionu Estadio Azteca igraju ključnu utakmicu ovih kvalifikacija.

Tko izgubi, u velikoj je opasnosti da ostane bez SP-a. To se osobito može reći za Amerikance, koji nakon Meksika igraju protiv ipak neugodnih Paname i Kostarike, dok Meksikanci imaju susrete s otpisanim Hondurasom i Salvadorom.

Raspored utakmica po hrvatskom vremenu:

Petak: 

Jamajka - Salvador, 00:05

Panama - Honduras, 2:05

Meksiko - SAD, 3:00

Kostarika - Kanada, 3:05

Nedjelja: 

Kanada - Jamajka, 22:05

Salvador - Kostarika, 23:05

Ponedjeljak:

SAD - Panama, 1:00

Honduras - Meksiko, 1:05

Četvrtak, 31. ožujka, 3:05:

Meksiko - Salvador

Jamajka - Honduras

Panama - Kanada

Kostarika - SAD

Kakva je situacija u Aziji?

U Aziji se u posljednjoj, trećoj rundi igra u dvije skupine, a iz skupine A SP su već osigurali Iran i Južna Koreja. Za mjesto koje vodi u play-off za ulazak u interkontinentalne kvalifikacije bore se UAE, Libanon i Irak.

U skupini B se jedino ne zna koja od tri reprezentacije iz vrha će u play-off za interkontinentalne kvalifikacije. Ključnu utakmicu za rasplet skupine sutra ujutro po hrvatskom vremenu igraju Australija i Japan. Japanci bi pobjedom u Katar odveli sebe i Saudijsku Arabiju, dok eventualna pobjeda Australije komplicira situaciju iako Japan u posljednjem kolu kod kuće igra s očajnim Vijetnamom.

Australija je u najtežoj situaciji jer igra s Japanom i Saudijskom Arabijom i u nekoj teoriji joj ni dvije pobjede ne bi bile dovoljne. Dobije li Australija i Japance i Saudijce, a te dvije reprezentacije pobijede Vijetnam, odnosno Kinu, Japan i Australija imali bi po 21 bod, a Saudijci 22 i onda bi između Japana i Australije odlučivala gol-razlika. Japanci su trenutačno na +6, a Australci na +9.

Raspored utakmica po hrvatskom vremenu:

Četvrtak:

Australija - Japan, 10:10

Južna Koreja - Iran, 12:00

Libanon - Sirija, 13:00

Vijetnam - Oman, 13:00

Kina - Saudijska Arabija, 16:00

Irak - UAE, 18:00

Utorak:

Japan - Vijetnam, 12:35

Iran - Libanon, 13:30

UAE - Južna Koreja, 15:45

Oman - Kina, 18:00

Sirija - Irak, 18:00

Saudijska Arabija - Australija, 20:00

Kakva je situacija u Oceaniji?

U jedinoj konfederaciji koja ne daje izravno predstavnika na SP dvije reprezentacije odustale su od natjecanja uoči same završnice kvalifikacija. Reprezentacija Vanuatua u subotu se povukla s turnira zbog golemog broja igrača zaraženih koronavirusom, a nešto kasnije iz istog razloga povuklo se i Cookovo Otočje.

Tako će u toj skupini sutra Solomonski Otoci i Tahiti igrati za poredak u skupini, a u skupini B za ulazak u finale bore se Novi Zeland, Papua Nova Gvineja i Fidži. Samo čudo može izbaciti Novozelanđane dok Fidži i Papua Nova Gvineja u izravnom obračunu odlučuju o drugom mjestu. Sve utakmice igraju se u Dohi, kao i utakmice polufinala. Ono je na rasporedu u nedjelju, a finale sljedeće srijede.

 Raspored utakmica po hrvatskom vremenu:

Četvrtak:

Solomonski Otoci - Tahiti, 15:00

Fidži - Papua Nova Gvineja, 18:00

Novi Zeland - Nova Kaledonija, 18:00

Polufinala se igraju u nedjelju, a finale u srijedu.

Kako funkcioniraju interkontinentalne kvalifikacije?

U interkontinentalnim kvalifikacijama igrat će četiri momčadi. Prvi par činit će pobjednik play-offa azijskih kvalifikacijama, u kojem će igrati trećeplasirana momčad iz svake od dvije kvalifikacijske skupine, te petoplasirana momčad iz južnoameričkih kvalifikacija.

U drugom paru sastat će se pobjednik kvalifikacija Oceanije te četvrtoplasirana momčad iz kvalifikacija Sjeverne i Srednje Amerike. Ti susreti igraju se na jednu utakmicu i to u Dohi 13. ili 14. lipnja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.