VAR

Kompjutersko zaleđe odlazi u povijest. Nizozemci dopuštaju zaleđe od 10 centimetara

Foto: EPA

NIZOZEMSKA nogometna liga je donijela novo sudačko pravilo prema kojemu će dopustiti zaleđe od 10 centimetara.

Odgovor je to na VAR tehnologiju koja svaki položaj tijela napadača koji je ispred braniča signalizira kao zaleđe. S time su najviše problema imali u Engleskoj, gdje se niz klubova žalio na milimetarska zaleđa, a jedan od posljednjih primjera je onaj Sadija Mane iz Liverpoola.

Englezi su se najviše žalili Fifi na odluku nizozemske lige

On je u susretu protiv Evertona na Goodison Parku u sudačkoj nadoknadi asistirao Jordanu Hendersonu za pobjedonosni pogodak, ali je VAR poništio pogodak zbog milimetarskog zaleđa Senegalca te je utakmica završila rezultatom 2:2.

Zanimljivo, upravo su se Englezi najviše žalili Fifi na odluku Nizozemaca da dopuste zaleđe od 10 centimetara.

Šef sudaca u Fifi Pierluigi Colina je osnovao radnu skupinu od 20 pomoćnih sudaca koji raspravljaju o upotrebi VAR-a kada je u pitanju nedozvoljena pozicija napadača. Među linijskim sucima u radnoj skupini je i Srbin Dalibor Đurđević, negdašnji član sudačkog tima Milorada Mažića, koji pozitivno gleda na pokušaj promjene rigidnih pravila.

U ligama koje koriste VAR pada puno manje golova nego u onima koje VAR još ne koriste

"Ova odluka nizozemske lige je očigledno probna, da se vidi je li problem rješiv na ovaj način. Po meni je ovo u skladu s onim osnovnim postulatima u VAR protokolu, a to je ispravljanje čiste i jasne pogreške. Ovim se i pomoćnim sucima daje mogućnost da jednostavno imaju podršku VAR-a za odluke koje nisu potpuno jasne, kao što tu mogućnost imaju i glavni suci", kazao je Đurđević za srpski Telegraf.

On napominje kako u ligama koje koriste VAR pada puno manje golova od liga u kojima VAR još uvijek nije u funkciji, a taj podatak povezuje s pravilom o zaleđu koje je trenutno na snazi.

"Cilj nogometne igre svakako su golovi i u skladu s tim ovo je, čini mi se, jedino rješenje da se na utakmicama gdje se VAR upotrebljava izbjegnu situacije u kojima se golovi poništavaju zbog kompjuterskih ofsajda", zaključio je Đurđević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.