EURO 2020

Kome što treba za plasman na Euro i tko će igrati dodatne kvalifikacije

Foto: Getty Images/Guliver Image

U ČETVRTAK počinje posljednji ciklus ovogodišnjih kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje se sljedeće godine igra u 12 europskih gradova. Domaćini nemaju izravni plasman, a na Euro idu dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine dok se dodatne kvalifikacije pune kroz renking po Ligi nacija.

Na Europskom prvenstvu igrat će 24 momčadi, a četiri ćemo dobiti kroz dodatne kvalifikacije. Zanimljivo je da je ždrijeb Eura 30. studenog u Bukureštu, a dodatne kvalifikacije igraju se od 26. do 31. ožujka sljedeće godine, manje od tri mjeseca prije početka turnira.

Neke reprezentacije će u ovom ciklusu igrati po dvije, a neke, kao Hrvatska, jednu utakmicu. Momčad Zlatka Dalića u subotu u 20:45 na Rujevici dočekuje Slovačku i jednim bodom bi i matematički osigurala plasman na Euro. U nekim skupinama moglo bi biti velike drame, a ovo je sve što trebate znati uoči posljednjih utakmica kvalifikacija.

Je li netko već osigurao plasman?

Jest. Na Europskom prvenstvu sigurno će sljedećeg ljeta igrati Ukrajina, Španjolska, Poljska, Belgija, Rusija i Italija. Vrijedi istaknuti da su Belgijci i Talijani dobili svih dosadašnjih osam utakmica, a Belgija je primila samo jedan gol.

Koji je ključni kriterij određivanja poretka u skupini? Gol-razlika ili međusobni omjer?

Međusobni omjer. Ako su dvije ili više momčadi izjednačene nakon završetka natjecanja, primjenjuju se sljedeći kriteriji:

Broj osvojenih bodova u međusobnim susretima

Gol-razlika u međusobnim susretima

Broj postignutih golova u utakmicama između izjednačenih momčadi

Broj postignutih golova u gostima

Ukupna gol-razlika u skupini

Ukupan broj postignutih golova u skupini

Ukupan broj golova u gostima u skupini

Ukupan broj pobjeda u skupini

Ukupan broj pobjeda u gostima u skupini

Fair-play

Može li neka velika reprezentacija ostati bez Eura?

Teško. Na prvi pogled u dramatičnoj poziciji su Portugalci koji u skupini B imaju samo bod više od Srbije, a obje momčadi moraju odigrati još dvije utakmice. No Ronaldova reprezentacija nije mogla birati bolji raspored pa će do kraja igrati kod kuće s Litvom i u gostima kod Luksemburga. Srbija igra obje utakmice kod kuće; u četvrtak s Luksemburgom te u nedjelju s Ukrajinom.

Gužva je i u skupini C gdje Nizozemska i Njemačka imaju po 15 bodova, a iza njih je Sjeverna Irska s 12. No čudo bi se moralo dogoditi da ove dvije velike reprezentacije u posljednja dva kola ne osvoje dovoljno bodova za prolazak.

Švedska, prošlogodišnji četvrtfinalist SP-a, za Euro se bori s Rumunjima s kojima igra u petak u Bukureštu. BiH se nadala da će u relativno prolaznoj skupini J lako osigurati Euro, ali igra joj još samo teorija.

Idemo redom, kome što treba za prolazak?

Preskočit ćemo skupinu I u kojoj su Belgija i Rusija osigurale prolazak.

Skupina A

Engleska - Crna Gora (četvrtak)

Češka - Kosovo (četvrtak)

Kosovo - Engleska (nedjelja)

Bugarska - Češka (nedjelja)

Rezultati by SofaScore

Englezima je za prolazak dovoljan samo bod iz sljedeće dvije utakmice. Česi će se kvalificirati ako pobijede Kosovo kod kuće, dok će Kosovarima trebati čudo. Morali bi slaviti u Pragu i onda osvojiti barem bod kod kuće protiv jake Engleske.

Skupina B

Srbija - Luksemburg (četvrtak)

Portugal - Litva (četvrtak)

Srbija - Ukrajina (nedjelja)

Luksemburg - Portugal (nedjelja)

Rezultati by SofaScore

Ukrajina se kvalificirala, a to će učiniti i Portugal ako dobije slabašnu Litvu i Luksemburg. U slučaju da kiksa u jednoj od te dvije utakmice, Srbija ga može preskočiti s dvije pobjede. Ni Luksemburg nije bez šansi jer može ući u dodatne kvalifikacije, ali tu ne ovisi sam o sebi, a do dodatnih kvalifikacija ćemo tek doći.

Skupina C

Sjeverna Irska - Nizozemska (nedjelja)

Njemačka - Bjelorusija (nedjelja)

Njemačka - Sjeverna Irska (utorak)

Nizozemska - Estonija (utorak)

Rezultati by SofaScore

Ukratko, Njemačka i Nizozemska prolaze ako osvoje barem bod protiv Sjeverne Irske. Sjeverna Irska mora pobijediti i Nijemce i Nizozemce ako želi na Euro, a to je ipak malo vjerojatno. Bjelorusija igra bez opterećenja jer ima osigurane dodatne kvalifikacije, a Estonija nema nikakve šanse. I Sjeverna Irska može u play-off...

Skupina D

Švicarska - Gruzija (petak)

Danska - Gibraltar (petak)

Irska - Danska (ponedjeljak)

Gibraltar - Švicarska (ponedjeljak)

Rezultati by SofaScore

E tu će biti svega. Švicarska će se plasirati na Euro ako dobije obje svoje utakmice budući da Irska i Danska igraju međusobno. No kiksa li u jednoj od svoje dvije utakmice, više ne odlučuje sami o sebi. 

Danska će preskočiti Irsku pobjedom protiv Gibraltara i onda će u velikom sudaru u Dublinu morati uzeti bod za Euro. Ircima igra samo pobjeda. Ako sve tri reprezentacije završe na istom broju bodova, Švicarska će proći, a Irska bi u tom slučaju morala pobijediti Dansku s barem dva gola razlike.

Skupina E

Azerbajdžan - Wales (subota)

Hrvatska - Slovačka (subota)

Wales - Mađarska (utorak)

Slovačka - Azerbajdžan (utorak)

Rezultati by SofaScore

Hrvatskoj je dovoljan bod protiv Slovaka, no u slučaju poraza i Slovačka i Mađarska bi je mogli preskočiti. Slovacima igraju samo dvije pobjede do kraja, a Mađarima treba pobjeda protiv Walesa, ali im ona ništa neće značiti ako Slovačka dobije obje utakmice.

Ako Mađari remiziraju s Walesom, proći će ako Slovačka ne osvoji tri boda u svoje dvije utakmice. Wales mora dobiti obje utakmice i nadati se da će Slovaci negdje prosuti dva boda, što nije nemoguće.

Skupina F

Norveška - Farski otoci (petak)

Španjolska - Malta (petak)

Rumunjska - Švedska (petak)

Švedska - Farski otoci (ponedjeljak)

Španjolska - Rumunjska (ponedjeljak)

Malta - Norveška (ponedjeljak)

Rezultati by SofaScore

Španjolska je sigurna, a tri reprezentacije bore se za još jedno mjesto, iako Norveška još samo teoretski. Švedska i Rumunjska igraju međusobno i Šveđanima će biti dovoljan bod pod uvjetom da u posljednjem kolu pobjede Farske otoke. Rumunjima igra samo pobjeda, ali ako i dobiju, najvjerojatnije će im trebati i pobjeda u Španjolskoj u posljednjem kolu.

Norveška mora osvojiti šest bodova i nadati se da Šveđani neće nikoga pobijediti do kraja, što je malo vjerojatno.

Skupina G

Slovenija - Latvija (subota)

Izrael - Poljska (subota)

Austrija - Sj. Makedonija (subota)

Poljska - Slovenija (utorak)

Latvija - Austrija (utorak)

Sj. Makedonija - Izrael (utorak)

Rezultati by SofaScore

Poljska je prošla, a Austriji trebaju još barem dva boda protiv Makedonaca i Latvije, što je vrlo vjerojatno. U slučaju da se Austrija spektakularno raspadne u posljednje dvije utakmice, u priču se uključuju Sjeverna Makedonija, Izrael i Slovenija, ali u tom slučaju svi moraju dobiti sve utakmice do kraja i tu se stvari kompliciraju.

Makedonci moraju dobiti Austriju tri razlike u Beču i onda kod kuće Izrael. Izrael i Slovenija moraju dobiti svoje utakmice i nadati se da će Austrija obje izgubiti jer oboje imaju lošiji međusobni omjer s Austrijom. Slovenija nema nikakve šanse za dodatne kvalifikacije, dok sve ostale reprezentacije imaju.

Skupina H

Turska - Island (četvrtak)

Francuska - Moldavija (četvrtak)

Albanija - Andora (četvrtak)

Moldavija - Island (nedjelja)

Andora - Turska (nedjelja)

Albanija - Francuska (nedjelja)

Rezultati by SofaScore

Sjajnoj turskoj reprezentaciji dovoljan je bod kod kuće protiv Islanda. Francuska će se također osigurati pobjedom protiv Moldavije, a dovoljan joj je bod u toj utakmici i bod u posljednjoj protiv Albanije.

Islandu igraju samo dvije pobjede, a i u tom slučaju će im se morati poklopiti neki rezultati, no ostaju im dodatne kvalifikacije u kojima im je mjesto praktički zajamčeno. Ostale reprezentacije nemaju nikakve šanse za Euro.

Skupina J

Finska - Lihtenštajn (petak)

Armenija - Grčka (petak)

BiH - Italija (petak)

Lihtenštajn - BiH (ponedjeljak)

Italija - Armenija (ponedjeljak)

Grčka - Finska (ponedjeljak)

Rezultati by SofaScore

Italija je sigurna, a bit će i Finska ako osvoji dva boda protiv Lihtenštajna i Grčke. Ako ne uspije, BiH može proći s dvije pobjede. Teoretske izglede ima i Armenija koja mora dobiti obje utakmice, a Finska obje izgubiti. Momčad Roberta Prosinečkog ima zajamčeno mjesto u dodatnim kvalifikacijama.

Stalno spominjete da netko ima osigurano mjesto u dodatnim kvalifikacijama, što to znači?

UEFA je u ovaj kvalifikacijski ciklus uključila i onu nesretnu Ligu nacija. Nakon što je udavila nogometnu javnost kompliciranim sustavom tog natjecanja, učinila je isto i s dodatnim kvalifikacijama. Prvi put u povijesti dodatne kvalifikacije se ne popunjavaju trećeplasiranim momčadima iz kvalifikacijskih skupina, nego po renkingu iz Lige nacija.

Liga nacija 2018./2019. sastojala se od četiri odvojene lige u kojima su bile po četiri skupine s po tri ili četiri reprezentacije. Pobjednici svake skupine u svakoj ligi automatski su osigurali plasman u dodatne kvalifikacije. Svaka od četiri lige imat će svoj Final Four, na kojem će se igrati po jedna polufinalna i jedna finalna utakmica, a domaćin finala bit će određen unaprijed, ždrijebom. Reprezentacije će se unutar svakog Final Foura rangirati po rezultatima iz Lige nacija (broj osvojenih bodova, gol-razlika…) pa će prvi igrati s četvrtim, a drugi s trećim. Četiri pobjednika svakog Final Foura plasirat će se na Europsko prvenstvo. Te završnice igrat će se u ožujku sljedeće godine. Europsko prvenstvo igrat će se u 12 europskih gradova, ali to ne znači da je zemljama domaćinima zajamčen nastup na turniru.

Pobjednici skupina unutar Lige nacija:

Liga A: Engleska, Nizozemska, Portugal, Švicarska

Liga B: BiH, Danska, Švedska, Ukrajina

Liga C: Finska, Norveška, Škotska, Srbija

Liga D: Bjelorusija, Sj. Makedonija, Gruzija, Kosovo

Problem nastaje budući da će neke od ovih reprezentacija, a vjerojatno sve iz A lige, osigurati plasman kroz glavne kvalifikacije. U tom slučaju će u dodatne kvalifikacije ući prva sljedeća reprezentacija po renkingu Lige nacija, ali pobjednici skupina iz niže lige ne mogu igrati s reprezentacijama iz više lige. Za primjer ćemo uzeti reprezentaciju BiH koja je osvojila svoju skupinu u B ligi, što znači da nikako neće moći igrati dodatne kvalifikacije s nekom od reprezentacija iz A lige.

Portugal je osvojio Ligu nacija pobjedom na Final Fouru lige A. Je li osigurao plasman na Euro?

Nije. Naslov u Ligi nacija ne jamči plasman na Europsko prvenstvo. Dapače, završnica A Lige nacija nema nikakve veze s Final Fourom u dodatnim kvalifikacijama, iako je Portugal naslov osvojio po identičnom play-off sustavu. Teoretski, može se dogoditi da se reprezentacije koje su igrali završnicu Lige nacija (Engleska, Nizozemska, Portugal i Švicarska) manje od godinu dana kasnije ponovno nađu na identičnom Final Fouru ako na Euro ne plasiraju kroz kvalifikacije. 

U prijevodu, manje od godinu dana nakon završnice Lige nacija u Portugalu ponovno bi se mogao igrati identičan Final Four, s istim sudionicima. No to se teško može dogoditi budući da su Englezi već jednom nogom na Euru, a u odličnoj situaciji je i Portugal, koji do kraja kvalifikacija ima vrlo lagan raspored.

Može li Hrvatska igrati dodatne kvalifikacije ako se ne uspije kvalificirati iz kvalifikacijske skupine?

Može. Hrvatska nije osvojila svoju skupinu u Ligi nacija, ali gotovo sigurno ima mjesto u dodatnim kvalifikacijama. Izgubila bi ga samo u senzacionalnom raspletu u kojem četiri reprezentacije iznad nje po renkingu Lige nacija ne bi otišle na Euro kroz dodatne kvalifikacije nego bi se našle u baražu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.