tenis

Kladionica, tulumi, zaljubljeni tenisači. Vraća se legendarni teniski turnir

Foto: HATK Mladost

NAKON deset godina stanke, nedostatka sponzora i organizacijskih problema u Zagrebu će se ponovno igrati Zagreb Open, teniski turnir iz ATP Challenger serije.

Tenisači će od 10. do 16. svibnja na terenima Teniskog centra Maksimir igrati za nagradni fond od 52.000 dolara, a prije njih će se na istom mjestu od 25. travnja do 2. svibnja igrati i ITF Zagreb Ladies Open za nagradni fond od 60.000 dolara.

Tako se profesionalni tenis vraća u Zagreb u kojemu je svojevremeno postojao i Challenger, ali i turnir iz ATP 250 serije, popularni Zagreb Indoors.

I dok su na prvom PBZ Zagreb Indoorsu igrali Novak Đoković, Andy Murray, Ivan Ljubičić i mnogi drugi igrači koji su bili i u Top 20, na Challengeru su igrali teniski svjetski putnici među kojima je bilo nevjerojatnih likova i još luđih priča.

Omiljena destinacija za teniske fanove i kladitelje

Stari Zagreb Open igrao se na terenima ŠRC-a Mladost, preko puta studentskog doma "Stjepan Radić", što je za samu popularnost turnira bilo itekako važno. Mala ekipa organizatora predvođena direktorom Branimirom Horvatom i njegovim suradnicima brinula se da igračima ništa ne nedostaje, a novinari i ostali gosti bili su jako lijepo primljeni i tih godina bio je užitak raditi Challenger.

Na turniru je redovito bilo jako puno hrvatskih igrača, a dolazila su imena koja su kasnije na Touru bila prave zvijezde. Tako su gledatelji kraj Save gledali Gaela Monfilsa, Marina Čilića, Viktora Troickog i Janka Tipsarevića, a ranije i finalista Roland Garrosa Mariana Puertu, Alberta Berasateguija i brojne druge.

Mečeve koji su se igrali prijepodne ili rano poslijepodne pratilo je nekoliko desetaka gledatelja koji su često imali nekoliko stotina ili tisuća dobrih razloga da ih gledaju. Zagreb Open bio je jako interesantan i kladiteljima koji su bogati program mečeva utrpali na listiće pa na suncu uz hladno piće i neki sendvič iz obližnjeg bara uživo pratili hoće li se ili neće obogatiti.

Kad je zagustilo, znali su i utjecati na same ishode mečeva ponekom lijepom ili baš i ne najugodnijom gestom prema igračima.

Tako je u legendu ušao meč između Australca Paula Baccanella i domaćeg Ivana Cerovića na kojeg je koeficijent na kladionici bio preko 5.00. Skupina entuzijasta "natrpala" je na Cerovića i odlučila da će on pošto-poto dobiti meč.

Australac servisima gađao gledatelje

Uz glasnu podršku Ceroviću kladitelji su počeli zafrkavati Australca tako što bi mu pljeskali na promašene zicere ili na prvu servis grešku. Cerović se odlično držao, dobio je prvi set 7:6, drugi je izgubio 6:4, a u trećem je Baccanellu počelo ozbiljno smetati dobacivanje s tribina. Siroti Australac toliko se iznervirao da je sredinom trećeg seta servisima počeo gađati ljude na tribinama, za što je dobio opomenu suca i na kraju izgubio treći set u tie-breaku.

Bilo je i onih koji nisu vjerovali u podršku s tribina poput Viktora Troickog. Tada 20-godišnji Srbin protutnjao je kroz kvalifikacije 2006. godine i odlično odigrao prvo kolo i svima je bio "zicer" u 2. kolu protiv Thiaga Alvesa.

Brazilac je svima išao na živce i jer je užasno stenjao pri udarcima pa je ekipa iz studentskog doma pojačana s ostalim gledateljima na listiću imala Troickog.

"'Ajmo, Viktore, razbij ga", čulo bi se tu i tamo s tribina.

"Imaš ga majstore, ajde", dobacio bi netko, ali Troicki nije bio impresioniran.

Alves ga je izluđivao dosadnim spinovima i prenemaganjem i Troicki je polako gubio korak. Nakon što je izgubio prvi set, požalio se sutkinji.

"Reci im nešto, bre, provociraju me", govorio je Troicki.

"Tko te provocira? Pa ljudi navijaju za tebe", odgovorila mu je.

"Ma, šta bre navijaju, provociraju me", nije se dao razuvjeriti Troicki iako su tribine stvarno navijale za njega.

Na njegovu i žalost njegovih navijača i njihovih listića, Alves je slavio 6:4, 6:4.

Tipsarević sugerirao da se klade na njega

I dok su se ostali tenisači čudili neočekivanoj podršci, poput Kazahstanca Jurija Šukina kojemu nije bilo jasno zašto klinci u 20-ima navijaju za njega, bilo je i onih koji su shvaćali što se događa. Janko Tipsarević je 2006. bio jedan od favorita za naslov, a u prvom kolu je igrao protiv Nijemca Larsa Burgsmüllera. 

Opušten i uvijek spreman za zafrkanciju, Tipsarević je u japankama stajao kraj terena, jeo bananu i gledao neki meč koji se igrao prije njegovog. Spazili su ga "navijači" koji su stali kraj njega, pogledavali ga i nešto se došaptavali. Najhrabriji među njima odlučio je prekinuti nećkanje pa mu je prišao.

"Tipsa, kako se osjećaš danas?", pitao ga je "navijač" koji je neuspješno pokušao sakriti stvarne namjere.

"Haha, ma nemoj", odgovorio mu je dobro raspoloženi Tipsarević.

"Šta je momci, vi biste se kladili?", pitao ih je.

"Pa, čuj, dobar je koeficijent, a bolji si od tog Burgsmüllera jel' da?", odgovorili su.

"Ha, gledajte. Cijelo moje društvo u Beogradu je igralo na mene, pa vi kako hoćete", sugerirao im je Tipsarević.

"Obećanje" je i održao te je u dva seta glatko pomeo Nijemca.

Belgijac mrtav-pijan u Jarunu

Zanimljivo je znalo biti i izvan terena. Turnir je svake godine ili u utorak ili u srijedu navečer organizirao "player's party" koji je bio u nekom od zagrebačkih noćnih klubova. Često je to znao biti party u pravom smislu riječi jer se bančilo i do jutra, a redovito su dobro raspoloženi bili Talijani kojih je po nekoliko prijavljivalo turnir.

Tako je jedan talijanski par doslovno zatvorio klub na Jarunu, a ujutro u 10 sati čekao ih je meč protiv para mladih hrvatskih tenisača. Pogađate, Talijani su jedva stajali na nogama, a oni koji su imali informaciju da su dečki noćas malo pretjerali dobro su unovčili njihovu zabavu.

Legendarna je i scena iz 2002. godine koju je priredio Belgijac Dick Norman. On je izgubio meč 1. kola od Martina Verkerka, ali mu se toliko svidjelo u Zagrebu da je odlučio ostati još koji dan. Na "player's partyju" se toliko "ubio" da je skoro zakasnio na avion. Let mu je bio u 8 sati ujutro, a on je u pola 7 gol do pasa bio u jarunskom jezeru i nije se dao u hotel. Hostese su ga jedva izvukle, strpale u taksi za hotel i onda u zračnu luku.

Tajanstvena Ivana zaludjela francusku zvijezdu

Hostese su također mamile poglede kako gledatelja tako i tenisača. Godine 2007. na turnir je došao Nicolas Mahut koji je tad bio ozbiljan ATP igrač, a turnir je iskoristio kao malu pripremu za Roland Garros. 

Neočekivano je izgubio od Ramona Delgada 2:1 u setovima, ali Mahutu je glava tih dana bila u oblacima. Čim je došao na turnir, spazio je izvjesnu hostesu Ivanu iz Zagreba kojoj doslovno nije dao mira. Ivana je očarala Mahuta koji je nekako došao do njezina broja i stalno ju je zivkao tijekom turnira.

Nakon što je izgubio, otišao je toliko daleko da je nabavio i njezinu e-mail adresu na koju joj je poslao avionsku kartu za Pariz, ali mu se Zagrepčanka pristojno zahvalila.

Ovogodišnji Zagreb Open najvjerojatnije će se igrati bez prisustva gledatelja i na drugoj lokaciji, daleko od "romantike" ŠRC-a Mladost koji je teniskim fanovima ostao u dobrom sjećanju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.