hajduk i izbori

Kerum kaže da je Lalić sociopat i da mu je upao u kuću zbog Hajduka. Evo odgovora

Foto: Pixsell / Baza Eva Hina

ŽELJKO KERUM tvrdi da je pročitao analizu Dražena Lalića o kandidatima pred lokalne izbore u Slobodnoj Dalmaciji, koja ga je dovela u situaciju da reagira na svom Facebooku i splitskog sociologa prozove sociopatom.

Nakon što je Lalić izjavio da bi pobjeda Keruma u Splitu bila travestija nad travestijama, Kerum je na Facebooku napisao da je Lalić bio u njegovoj kući u Rogoznici gdje mu je rekao da treba nešto učiniti s Našim Hajdukom.

Pročitao sam intervju od sociologa Lalića, od naslova pa do kraja teksta... Ne zna šta piše, nadrobio je svega i svašta....

Objavljuje Željko KerumSrijeda, 3. veljače 2021.

"Sjećam se kako je banio u moju kuću u Rogoznici sa bricom Mladenom, naravno nepozvan, jer takvog lika ne bih nikad zvao, ali zbog materinog odgoja sam bio gostoljubiv, jer u mojoj kući je oduvijek bilo tako i ja se začudio, otkud sad Lalić ovdje, jer mi nemamo ništa zajedničko. Počastim ih pršutom i sirom, a on govori meni: 'došao sam k tebi da vidimo što ćemo sa Hajdukom. Ovako više ne ide, moramo se riješiti Našeg Hajduka' a ja ga gledam i ne mogu virovat da je doša u moju kuću i da me hoće uvalit u svoje prljave špekulantske igre. Eto to je taj ugledni, ne sociolog nego sociopat", napisao je Kerum.

Profesora s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, nekad aktivnog torcidaša i autora brojnih knjiga o toj skupini, pitali smo kako je doživio Kerumov status u kampanji za izbore i što će biti s Hajdukom ako pobijedi. S više strana o Draženu Laliću govore da je jedan od mastermindova Našeg Hajduka i navijačkog modela upravljanja klubom pa smo ga pitali i imaju li Kerumove izjave veze s tim. 

"Keruma osobno poznajem iz viđenja, još s tribine istočnog stajanja na Starom placu. Svojevremeno sam zbog njega izgubio kolumnu u Slobodnoj Dalmaciji, napisao sam da ga ne treba rušiti jer bi ionako opet pobijedio i neka mu daju šansu bez obzira na nedostatke. Predao sam tekst u nedjelju, dežurni urednik ga je pustio, a Slobodna je u to vrijeme bila u harangi protiv njega. Izašao je tekst 'Kerumu ne pakirati' i više nisu naručivali tekstove od mene, iako sam samo napisao da su ga građani Splita izabrali."

"Gdje je logika da hajdukovci isplaćuju Tomija Mamića?"

S Kerumom je Lalić, tvrdi, nekoliko puta ranije komunicirao "lijepo i korektno", a u njegovoj kući u Rogoznici našao se jer je ondje odvezao dobrog prijatelja.

"Bio je bolestan, auto mu se pokvario, htio je voziti motorom, pa sam mu rekao da ću ga radije ja odvesti. Kerum se nije javljao na telefon, ali smo ga našli. Dobro ga je poznavao, trebao mu je poslovno. Tako nas je Kerum tamo primio."

Lalić se sjeća da je aktualni kandidat za gradonačelnika radio tom prilikom četiri stvari odjednom, prodavao čartere, kuhao ručak, vodio nekakve radove i pričao na mobitel.  

"On živi 350 na sat. O njemu kao o privatnoj osobi nikad ništa loše nisam rekao i ne ide mu na dušu što me vrijeđa na privatnoj osnovi, iako ne govori istinu, nikada mu nisam rekao da treba nešto napraviti s Našim Hajdukom, ni približno. To je čista laž. Spomenuli smo Hajduk, samo neobavezno. Naš Hajduk uopće nismo. Vjerojatno znaju da sam tu najmekši, pa idu na mene s Hajdukom, ali kao javnu osobu nije me lako uvrijediti, bio sam već orjunaš, ustaša i diler i ne remeti me to."

Zna se da je Lalić bio aktivan oko projekta Našeg Hajduka, ali ove Kerumove tvrdnje govore da je terenski radio za udrugu koja otkupljuje Hajduk novcem od članova i akcija te uz pomoć Tomija Mamića, koji se prema svježim informacijama uključio u utrku za splitskog gradonačelnika. Pitali smo Lalića da nam takve tvrdnje prokomentira.

"Podržavao sam naš Hajduk i sad ga podržavam u načelu, ali ne u potpunosti i u izvedbi. Poznavao sam te ljude, surađivao s njima, ali da ja stojim iza neke priče, to nema veze s ničim. Stojim iza svake riječi koju sam u Kerumu rekao kao o političkoj personi, da je politički trgovac. Ne znam zašto ovo spušta na osobnu razinu, ne razumije razliku. Došao sam kod Keruma jer je zabavno to vidjeti i čuti njegove priče, znao je biti korektan. Od svih izbornih kandidata s njim bih se najradije proveselio. Nisam došao zbog Hajduka, on je mene nekad ranije trebao zbog Hajduka, ali to je privatno, zašto bih to iznosio? 

Pitali smo Lalića, kao gorljivog kroničara splitskog kluba i gradske scene, zar se zaista suzdržao da s Kerumom ne otvori temu Hajduka i vremena kada je njime upravljao.

"Zna se što mislim o tome, oprao je ruke od Hajduka", kaže Lalić, iako Kerum tvrdi da je upravo on omogućio projektu Naš Hajduk da prođe i stane na noge.

"Jedva je dočekao. Jedva je dočekao da Naš Hajduk preuzme brigu i izbor članova NO-a i Uprave. Gurnuo je naš Hajduk, ali bitan je motiv, je li to napravio da skine težinu ili da pomogne Hajduku. Ne znam zašto se uvrijedio na moje izjave, Split je bolesnik na istočnoj obali Jadrana i ne znam zašto Kerum misli da je on jedini gradonačelnik koji za to nije zaslužan. Zar se on nije brinuo za svoje interese, bi li gradio Zapadnu obalu da tamo nije njegov hotel?" pita se Lalić.

"Split je grad bolesnik, svoj je klub u potpunosti dao nekom drugom"

Grad Split i danas je većinski vlasnik Hajduka s preko 60 posto dionica, ali je upravljačka prava dao Našem Hajduku. Model koji je nastao kao antipod društvu i izvukao Hajduk iz dugova u upravljanju pokazuje rupe koje treba pokrpati. No Grad Split, jasno je to godinama, ne želi Hajduk na teret. 

"Da, svi gradonačelnici Splita su prali ruke i molili da ih taj teret zaobiđe. Što reći o tome? Je li logično da se neka institucija, a grad je to par excellence, sa skoro dvije trećine dionica uopće nimalo ne umiješa u upravljanje? Riječ je o klubu koji je od ogromne važnosti za Split i cijelu Dalmaciju, a Grad Split prepustio je to vlasništvo nekome u potpunosti. Hajduk više nije niti na koljenima, on je na podu, cipelari ga tko god stigne, a najviše oni koji njime upravljaju."

Konkretno, Lalić tvrdi da je u modelu Našeg Hajduka nelogično da se novcem isplaćuje Tomi Mamić, koji je navijačima prodao svoj paket dionica. 

"Pa gdje je logika da se Mamiću uplaćuje novac, umjesto da on daje klubu? Hajduku trebaju sada pomoći baš svi, i mali i veliki, Grad i Županija", zaključuje Lalić. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.