LIGE PETICE

"Keane je bio brutalni nasilnik. Ono što je napravio Halandu starijem je užasno"

Foto: Gulliver / Getty Images

SLAVNI engleski sudac Mark Clattenburg izazvao je žestoke reakcije u svjetskoj nogometnoj javnosti otkrićem o pet najiritantnijih igrača kojima je sudio u bogatoj karijeri, tijekom koje je vodio finala FA kupa, Lige prvaka i Eura.

Jedan od onih koje nije mogao vidjeti na terenu bio je legendarni kapetan Manchester Uniteda, ali Clattenburg izlaganje o Royu Keaneu počinje napomenom: "Prije svega moram navesti da sam se radeći s Royem Keaneom kao kolegom komentatorom za ITV tijekom SP-a 2018. uvjerio kako je u tim okolnostima bio pravi gospodin i jako ugodno društvo, što je dokaz da nogometaši mogu biti prilično drukčiji izvan terena nego na njemu."

Na terenu, pak, "Keane je verbalnim nasiljem zastrašivao suce i vršio pritisak na njih, ali ne kako bi se žalio na odluku koja je bila i prošla na Unitedovu štetu, nego kako bi ih omekšao za one koje slijede. To je škola Alexa Fergusona."

Međutim, to je bio još najmanji problem s Keaneom: "Njemu se jednostavno nije moglo vjerovati. On je bio tempirana bomba, nikad nisi znao kad će eksplodirati ili napraviti nešto grozno nasilno. Kao što je onaj njegov start na Alf-Inge Halandu. To što je napravio njemu bilo je užasno i s predumišljajem."

Fotografijom tog Keaneovog nedjela smo ilustrirali tekst. Na mančesterskom derbiju 2001. u FA kupu je brutalnim startom uništio karijeru oca današnje napadačke senzacije i još se nakon toga unosio lice Haalandu senioru i urlao na njega dok se ovaj slomljen u agoniji previjao od bolova.

Clattenburg ističe još jedan problem s Keaneom na terenu: "Uvijek se trudio prikazati hladnokrvnim, žestokim tipom koji je glavni na terenu. Tolika količina ega u jednom igraču je veliki problem za suca, a još kad se nađu dvojica takvih, recimo da je Keaneu s druge strane Patrick Vieira, tučnjava je zajamčena."

Engleski sudac ipak završava pomirljivo o irskom nogometašu: "Jednom sam se tijekom gostovanja u podcastu našalio da me bilo strah Keanea i to je završilo na naslovnicama. To nije istina. On je bio težak na terenu za suca, ali i sjajno društvo za večeru."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.