Karamarko se domislio: Policija će na huligane ići na konjima i elektrošokerima

HRVATSKA policija ubuduće će se s navijačima obračunavati elektrošokerima i na konjima. Kako neslužbeno doznaje Novi list upravo su to mjere o kojima govori ministar Karamarko. Povratak konja u policijske redove objašnjava se time što je policajac na konju zaštićeniji od mogućeg napada, a konji su dresirani za potiskivanje mase.

Policajac na konju također ima psihološki moment jer napadači obično bježe pred policijskim jahačima u strahu od udarca ili naleta konja na njih. Procjena je i da jedan policajac na konju vrijedi kao deset njegovih kolega pješaka. Konji su iz policijskog djelovanja u Hrvatskoj povučeni 2003. iz materijalnih razloga. Dotad ih je koristila specijalna policija početkom prošlog desetljeća, a policajci na konjima su kontrolirali i hrvatsku granicu.

U važećem Pravilniku o policijskom postupanju još postoje odredbe o uporabi službenih konja. U svom radu, najplemenitije životinje koristi većina europskih i svjetskih policija – američka, ruska, britanska, slovačka. Važnu ulogu policajci na konjima odigrali su i u smirivanju nasilnih protuvladinih demonstracija u Budimpešti 2006. U Srbiji 20-ak konja se, u vrijeme kada nisu angažirani na policijskim poslovima, iznajmljuje građanima kako bi se time pokrio dio troškova njihova uzgoja i dresure.

Iz sindikata samo pozitivno o elektrošokerima

Elektrošokeri bili bi vrlo efikasni prilikom bliskog susreta s napadačem, a nisu toliko opasni kao vatreno oružje. Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić istaknuo je kako postoji službena inicijativa da se hrvatski policajci opreme elektrošokerima. Drže da je u nekim slučajevima bolje koristiti elektrošokere nego vatreno oružje te da bi svi policajci trebali imati te "ne pretjerano skupe spravice čija nabava ne bi pretjerano pogodila policijski budžet".

Jagić odobrava i uvođenje konja u policijske redove jer bi im pomogli u smirivanju nasilja na ulicama. Policija će, uza sve to, tražiti i dodatno pooštravanje odredbi kaznenog zakona koji se odnose na kažnjavanje napadača na policajca.

Tako se iz Vlade radije odlučuju na dodatne troškove, umjesto da pokušaju jednostavno provoditi već postojeće zakone o ovlastima policije i Zakon za sprečavanje nereda na sportskim natjecanjima. Jer možda bi upalilo?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.