europske lige

Kako su kraljevi kladionica doveli klub iz druge lige na vrh?

Foto: Guliver Image

KAD VAM netko spomene belgijsku ligu, prvi klubovi koji padaju na pamet su Anderlecht, Club Brugge, Genk, Gent ili Standard.

Jedan od tih pet klubova osvojio je svaki naslov u ovom tisućljeću, a Anderlecht je bez konkurencije najtrofejniji belgijski klub s rekordna 34 naslova prvaka. No, ako pogledate aktualnu tablicu belgijske lige nakon 15 odigranih kola, nešto očito "ne štima". Anderlecht je šesti s bodom više od Genka i Genta, Standard je na 12. mjestu, a Club Brugge treći s čak sedam bodova zaostatka za, pazite sad, Union Saint-Gilloiseom.

"Ubija" dvojac koji je doveden besplatno

Nevjerojatnom klubu iz briselske četvrti Saint-Gilles ovo je prva sezona u prvoj ligi nakon 48 godina i u 15 kola ima čak 11 pobjeda uz impresivnu gol razliku 40:14. Dobili su zadnjih šest utakmica zaredom, a potvrda fantastične forme došla je u nedjelju kad su Oostende u gostima pregazili 7:1. Četiri gola u tom susretu zabio je Deniz Undav, koji je u 17 nastupa u svim natjecanjima ove sezone upisao 14 golova i devet asistencija, a u stopu ga prati sjajni Dante Vanzeir, koji je u 16 utakmica upisao 11 golova i šest asistencija. Vanzeir igra toliko dobro da je protiv Walesa debitirao za belgijsku reprezentaciju te je postao prvi belgijski reprezentativac iz Uniona nakon 45 godina.

No Royal Union Saint-Gilloise nije neki anonimni klub, već treći najuspješniji belgijski klub svih vremena, koji je desetljećima životario po nižim belgijskim ligama. Union je 11 puta bio prvak Belgije te je u tridesetima bio apsolutni kralj belgijskog nogometa. Od 1933. do 1935. godine bio je 60 utakmica bez poraza, što je i danas rekord belgijskog nogometa, a 1960. je igrao polufinale tadašnjeg Kupa velesajamskih gradova. Tri godine kasnije ispao je iz lige i od tad mu se praktički gubio svaki trag sve do 2015. godine, kad se vratio u treću ligu.

Preuzeo ih engleski bogataš

I tu u priču ulazi Tony Bloom, predsjednik premierligaša Brightona, koji je 2018. godine preuzeo Union SG. Samozatajni 51-godišnji engleski (navodno) milijarder kojega zovu "kraljem kladionica", Bloom je kao klinac koristio lažnu osobnu iskaznicu kako bi ulazio u kladionice na kojima je, naravno, redovito gubio. Kad je upisao studij matematike na sveučilištu u Manchesteru, Bloom se počeo interesirati za poker i načine kako bi mogao biti uspješniji u klađenju. Kad je dobio posao u tvrtki "Ernst & Young", Bloom je počeo razrađivati matematičke modele za klađenje i počeo je zarađivati ozbiljan novac na azijskim kladionicama.

Uskoro se okrenuo pokeraškoj karijeri, u kojoj je uz šest velikih titula osvojio više od tri milijuna dolara i ubrzo je zaključio da ima boljih načina kako zarađivati od klađenja. Pokrenuo je tvrtku Starlizard, koja sugerira igračima na što da se klade i tako zarađuje novac. Ta tvrtka godišnje zarađuje više od 100 milijuna funti i osnovni je prihod Bloomu, koji je 2009. godine ostvario dječački san i postao predsjednik svojeg omiljenog Brighton & Hove Albiona i uveo ga u prvu ligu. Istovremeno se iz zafrkancije bavio klađenjem na konje, ali na svoj način.

Tako je počekom stoljeća kupio konja Energumenea za 170.000 funti i dao ga u ruke treneru u kojeg je vjerovao. U prvoj utrci u koju je ušao Energumene je bio potpuni autsajder s koeficijentom 25. No Bloom je znao koliko je konj dobar pa je "natrpao" na koeficijent 25. On se do početka utrke stalno rušio i na došao na samo 4, ali je Bloom do tad uložio desetke tisuća funti na sve koeficijente koji su se nudili. Pogađate, Energumene je pobijedio i mudri Bloom se obogatio, ali to je samo jedna od stvari koje je Englez dotaknuo i pretvorio u zlato.

Doveo suradnika iz svoje tvrtke

Prije točno tri godine preuzeo je Union Saint-Gilloise i na mjesto sportskog direktora stavio svojeg suradnika Alexa Muzija. Muzio je radio kod Blooma u Starlizardu, gdje se pokazao kao iznimno studiozan i vrhunski analitičar koji je posao s klađenjem zamijenio onim sa skautiranjem igrača. Muzio i Bloom su se poput vlasnika Brentforda okrenuli traženju jeftinih igrača koji prema svim parametrima trebaju biti dobri i  to se do sad pokazalo fantastičnim načinom rada.

"Željeli smo klub u kojemu ćemo biti uspješni. Belgija je bila idealna zbog dobre investicijske klime i činjenice da je liga jako izjednačena. Kad dovodimo igrače, jednako nam je važan njihov igrački potencijal kao i njihove ljudske kvalitete. Union nije mali klub, nego jedan od najslavnijih i želimo da budu toga svjesni. Svaki igrač koji kod nas dođe mora biti svjestan za kakav klub igra i mora naučiti njegovu povijesti", rekao je Muzio.

Potencijalne igrače u Unionu se skautira mjesecima, a u obzir se uzima sve; od statistike do toga što o njima govore njihovi bivši suigrači. U zadnje dvije sezone klub nije potrošio ni centa na nove igrače, a zadnja sezona u kojoj je nekoga platio bila je 2019./2020., kad je klub potrošio "čak" 1.1 milijun eura na igrače s kojima je prošle godine premoćno osvojio drugu ligu s 18 bodova prednosti. Ogledni primjer takvog poslovanja je spomenuti Deniz Undav, koji je upalio sve crvene lampice u Muzijevom sustavu i okarakteriziran je kao igrač koji mora doći.

Iskopali ga u trećoj njemačkoj ligi

Undav je u sezoni 2019./2020. igrao u njemačkom trećeligašu Meppenu te je u 34 utakmice zabio 17 golova uz 13 asistencija. Došao je besplatno. Dante Vanzeir nikad nije uspio u Genku i nije pretjerano iskakao u Mechelenu, ali su Bloom i Muzio bili uvjereni da je dobar igrač te su ga također besplatno doveli. On i Undav sami su rasturili drugu ligu zabivši zajedno 34 gola uz 14 asistencija. Njih dvojica glavne su zvijezde momčadi sastavljene doslovno od igrača iz čitavog svijeta. 

Najiskusniji u momčadi je 31-godišnji golman Anthony Moris, koji ima 42 nastupa za reprezentaciju Luksemburga. Kapetan je Teddy Teuma iz Malte, Loic Lapoussin igra za Madagaskar, a tu su i Danci, Japanac, Urugvajac, Francuz, Talijan, Angolac igrač iz Obale Bjelokosti itd. Na posudbi su tri igrača iz engleske lige i sve to je pod vodstvom belgijskog trenera Felicea Mazzua rezultiralo najluđom pričom u europskom nogometu ove sezone.

Posebna priča je Unionov dom, Stade Joseph Marien, trošni 102 godine stari stadiončić koji prima osam tisuća gledatelja. Dijelovi tribina su drveni i isključivo stajaći, atmosfera je potpuno kvartovska, a ne treba naglašavati da je svaka domaća utakmica u prvoj ligi ove sezone bila rasprodana. Izvana je stadion uređen fasadama u stilu art decoa, a Joseph Marien je kroz svojih više od sto godina povijesti svjedočio najvećim uspjesima nekad velikog belgijskoga kluba.

Bloom i Muzio vjeruju da su ta vremena opet pred njima. Već su najavili gradnju novog stadiona računajući da će još niz godina biti u prvoj ligi. Možda dogodine i kao prvaci budući da je prednost na vrhu tablice već ozbiljna iako do kraja ima još jako puno utakmica. No, što god Bloom dotakne, pretvori u zlato...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.