DAVIS CUP

Kako se dijeli novac u Davis Cup reprezentaciji: Evo zbog čega su pukli odnosi

Foto: EPA-EFE

HRVATSKA reprezentacija u utorak putuje u Madrid gdje će na završnici Davis Cupa braniti titulu prvaka osvojenu prošle godine u Lilleu.

No, Borna Ćorić, Mate Pavić i društvo naslov će braniti bez izbornika Željka Krajana koji je na toj poziciji bio od 2012. godine te je jedan od uspješnijih hrvatskih trenera. Njegova smjena javnosti je došla kao veliki šok nekoliko dana prije početka završnice Davis Cupa, ali prema nekim izvorima o tome se u HTS-u razmišljalo već tjednima. Neće biti ni Marina Čilića koji se povukao zbog ozljede.

Pitanje koje svi postavljaju jest zašto se to dogodilo doslovno dva dana prije puta, a ne ranije kako bi se na vrijeme našao novi izbornik ili barem vođa puta u Madrid. Iako će igrači, predsjednica saveza i sam izbornik u prijevodu reći da je riječ o zatrovanim odnosima, razlog je, kao i uvijek, vrlo jednostavan - novac. Iz istog razloga u reprezentaciji neće biti Ive Karlovića koji ovaj tjedan igra challenger u Houstonu i kojeg je sad već smijenjeni Krajan pozvao kao zamjenu za Čilića.

Prema novom formatu nacionalni savezi dobivaju puno, puno više novca od nagradnog fonda Davis Cupa nego prijašnjih godina. Hrvatska reprezentacija će za sami nastup u skupini s Rusijom i Španjolskom zaraditi oko 900.000 dolara od čega 600.000 ide igračima, a 300.000 HTS-u. Prva dva igrača u reprezentaciji dobiju po 30 posto ukupnog iznosa, sedam posto ide stručnom stožeru, po 2,5% najmlađim igračima Borni Goji i Nini Serdarušiću, a ostatak dijele ostali, odnosno igrači parova, a to su Mate Pavić, Nikola Mektić, Ivan Dodig i novopečeni igrač-izbornik Franko Škugor.

Cjenkanje s Karlovićem

Odustajanjem Marina Čilića od ove Davis Cup akcije zbog ozljede, mjesto drugog igrača trebalo je pripasti Ivi Karloviću. No, igrači se nisu složili s time da Karlović dobije “Čilićevih” 30% pa su mu prvo ponudili 20%, na što je Ivo pristao. Igrači su se nešto kasnije predomislili i Karloviću poslali novu “ponudu” od 18% nakon čega im se Zagrepčanin zahvalio ne želeći se dalje cjenkati te je odustao od nastupa u Madridu. Ostvari li dobar rezultat u Houstonu, Karlović će ući u Top 100, a to mu jamči izravni plasman na Australian Open, odnosno oko 60.000 dolara. Prođe li jedno kolo, zarada će se popeti na oko 80.000 dolara, nešto manje od onih 18% koliko su mu nudili u reprezentaciji.

Karlovićevim odustajanjem ostalo je neraspodijeljeno Čilićevih 30% odnosno čak 180.000 dolara koji će u odgovarajućim omjerima pripasti ostalim igračima. Odnosno, gotovo sigurno igračima parova, budući da Ćorić ima već zajamčenih 30%, a 21-godišnji Gojo i 22-godišnji Serdarušić po 2,5% odnosno po 15.000 dolara.

Prema nekim teorijama koje kruže oko HTS-a, i Željko Krajan je “sporazumno raskinuo ugovor” iz financijskih razloga. Iako će predsjednica Nikolina Babić reći da je problem bio u odnosima, a Krajan da ga je otkaz iznenadio jer se spremao na put za Madrid, priča se raspala oko novca. Izbornik je navodno zatražio HTS veću naknadu za finale Davis Cupa iako u ovoj kalendarskoj godini nije bilo nikakvih reprezentativnih akcija, a dobiva i plaću od HOO-a. Savez je njegov zahtjev odbio, igrači nisu bili zadovoljni njegovim pozivanjem Karlovića u reprezentaciju i epilog tog dijela priče bio je otkaz izborniku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.